Goederen invoeren uit Amerika

goederen_invoeren_amerikaMet de lage dollarkoers is het leuk inkopen doen voor ons Europeanen. Als je euro’s en dollars één op één omrekent, heb je nu (2019) nog altijd een leuke korting. Daarbij zijn veel producten zoals elektronica en kleding vaak al stukken goedkoper in dollars dan bij ons in euro’s.

Tel daarbij op dat ze in Amerika vaak spullen hebben, die bij ons (nog) niet op de markt zijn en het wordt heel verleidelijk om tijdens een reisje naar Amerika flink wat in te slaan. Op deze pagina geven we je meer informatie over goederen invoeren vanuit Amerika.

Inhoudsopgave

Let op de douaneregels

Maar let op voordat je al te enthousiast gaat shoppen in Amerika: voor het invoeren van goederen zijn wel regels. Bij overtreding van de douaneregels kunnen flinke boetes gelden. Hoe e.e.a. precies geregeld is vind je in de informatie op deze pagina.

De bron van deze info is de website van de Douane (www.douane.nl) en die van haar Belgische evenknie (www.fiscus.fgov.be), onderdelen van de Belastingdienst. Ook als je mooie spullen bij webwinkels uit Amerika bestelt, moet je even opletten. Vaak moet je hier invoerrechten en btw over betalen.

Goederen invoeren uit de VS

Als je terugkomt uit een land dat geen lid is van de Europese Unie (en Amerika valt daar dus onder) mag je een maximaal aantal goederen invoeren voor eigen gebruik zonder belastingen te betalen (dit geldt voor Nederland en België, maar andere EU-landen kunnen met de bedragen afwijken):

 • Alle goederen die je bij vertrek meenam uit de Europese Unie.
 • Goederen van buiten de Europese Unie die niet meer waarde hebben dan € 430.

Let op dat je onder de 430 euro blijft

In het algemeen hoef je dus geen belasting te betalen (en dus ook geen aangifte te doen bij de Douane) als de spullen die je vanuit Amerika meeneemt geen hogere waarde hebben dan € 430. Dat geldt dus ook voor cadeautjes die je meeneemt. Die iPad van 400 dollar of die kleding ter waarde van 300 dollar kun je dus gerust invoeren vanuit Amerika. Als je spullen koopt met de intentie om die in Nederland door te verkopen, dan moet je altijd aangifte doen en belasting voor de invoer betalen.

Geneesmiddelen, tabak en alcohol tellen trouwens niet mee bij de 430 euro. Andere artikelen worden bij elkaar opgeteld. Wanneer je meerdere producten meeneemt en je komt boven die 430 euro uit, dan moet je over het gehele product belasting betalen. Over een laptop die 500 euro kost, betaal je dus belasting. Neem je een artikel mee dat 400 euro kost en daarnaast nog een artikel dat 50 euro kost, dan moet je over het laatste belasting betalen. Je kunt de waarde van meerdere artikelen over meerdere personen verdelen (als je in gezelschap reist), maar je kunt de waarde van één artikel niet over meerdere personen verdelen.

Sommige goederen mag je helemaal niet meenemen naar Nederland (zie voor de specifieke Belgische regelingen onderaan deze pagina), voor andere gelden bijzondere regels. De meest voorkomende daarvan zijn:

 • tabaksproducten (bijvoorbeeld sigaretten)
 • alcoholhoudende drank
 • planten en delen van planten
 • dieren en delen van dieren
 • nagemaakte goederen
 • wapens (dat kunnen soms ook speelgoedwapens zijn)
 • medicijnen
 • verdovende middelen

De bijzondere regels die voor bovenstaande producten gelden, kun je bekijken op de website van de Douane.

Bestellen via internet in Amerika

Als je aankopen doet via internet is het van belang om te weten welke voorwaarden er voor deze aankopen gelden bij hun invoer in Nederland.

Goederen invoeren vanuit Amerika

Aangifte bij de Douane doen

Als je via internet goederen uit het buitenland bestelt en deze in Nederland laat afleveren, dan moet je bij de Douane aangifte doen voor deze goederen. In principe moet je bij invoer van goederen van buiten de EU in Nederland rechten bij invoer en/of omzetbelasting (btw) betalen. In bepaalde gevallen is het mogelijk om in aanmerking te komen voor een vrijstelling van omzetbelasting en rechten bij invoer. Dit is van toepassing als de goederen die voor jou zijn bestemd niet van particuliere verzenders, maar van bedrijven komen.

Om de berekening voor de invoerrechten en de omzetbelasting te kunnen maken, kan het postbedrijf je vragen wat er in het pakket zit en wat de waarde daarvan is. Ook voor deze regeling geldt: meer informatie vind je op de website van de Douane. Let op: de Douane kan je nooit informatie verstrekken over waar jouw pakket uit Amerika (of welk ander land dan ook) op dat moment is. Pakketten die worden ingevoerd, liggen nooit bij de Douane maar altijd bij het postbedrijf.

Accijnsgoederen invoeren

Als het om accijnsgoederen gaat, moet je ook accijns betalen. Bij accijnsgoederen binnen de EU gelden andere voorwaarden. Accijnsgoederen zijn met name drank en tabakswaren.

Beperkte en verboden goederen invoeren

Sommige goederen mag je Nederland alleen invoeren als je in het bezit bent van een vergunning. Andere goederen mag u Nederland helemaal niet invoeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wapens of aan kinderporno.

Reis je Nederland in vanuit een niet-EU-land, zoals Amerika? Dan mag je een beperkte hoeveelheid buiten de EU gekochte goederen invoeren.

 • Je mag voor een waarde van € 430 buiten de EU gekochte goederen meenemen zonder dat je daarvoor belastingen bij invoer moet betalen.
 • Er is geen beperking van de hoeveelheid parfum en eau de toilette die je meeneemt vanuit een niet-EU-land.
 • Er is geen beperking van de hoeveelheid koffie en thee die je meeneemt vanuit een niet-EU-land.
 • Je mag maximaal 16 liter bier meenemen vanuit een niet EU-land zonder belastingen te betalen bij invoer. Neem je meer bier mee, dan moet je daarover invoerrechten en accijns betalen.

Let op! Reis je de EU in vanuit een niet-EU-land over land of met particuliere plezierzeevaart of plezierluchtvaart? Dan mag je maar voor een waarde van € 300 buiten de EU gekochte goederen meenemen zonder dat je daarvoor belastingen bij invoer moet betalen.

Kopen via internet of postorder buiten de Europese Unie

Ook het importeren van spullen uit Amerika via internet is aan regels gebonden. Voor die je van vrienden of familie of bedrijven in Amerika ontvangt moet je in sommige gevallen omzetbelasting en douanerechten betalen. Tot een waarde van 22 euro zijn artikelen vrijgesteld. Spullen met een waarde van meer dan 22 euro, maar minder dan 150 euro (denk bijvoorbeeld aan kleding) vallen onder de omzetbelasting, maar niet onder de douanerechten. Als je spullen bestelt of ontvangt die meer dan 150 euro waard zijn, betaal je zowel omzetbelasting als douanerechten.

Wat betaal je dan zoal aan omzetbelasting of douanerechten? Een percentage van de waarde van het product. In het schema hieronder zie je een aantal voorbeelden. De percentages veranderen regelmatig. Als je niet voor verrassingen wilt komen te staan, kun je voor de actuele tarieven bellen met de Belastingtelefoon Douane.

invoerrechten en belasting (btw) over 13 veelvoorkomede producten

Kijk voor alle bijzondere regelingen en uitzonderingen en meer informatie over het invoeren van goederen vanuit Amerika op de website van de Douane.

Goederen meenemen naar België vanuit de VS

Voor België gelden grotendeels dezelfde regels als voor Nederland. Belangrijk is om te beseffen dat je ook bij terugkeer vanuit een niet-Europese lidstaat (Amerika dus) op Belgisch grondgebied tot een maximum van 430 euro belastingvrij in mag voeren. Het moet gaan om spullen die niet bedoeld zijn om handel mee te voeren en die je in Amerika legaal hebt aangeschaft. De vrijstelling geldt ook voor cadeaus of spullen die je in een taxfreeshop hebt aangeschaft.

Goederen importeren vanuit Amerika naar België

Kijk voor de exacte regels op de website van de Federale Overheidsdienst Financiën.

Wil je meer tips over hoe je zo goedkoop mogelijk kunt winkelen in Amerika? Lees dan ons artikel met de gouden tips voor jouw shoptrip naar Amerika.

(2 stemmen, gem.: 5,00 van de 5)
Laden...