Werkcultuur

werkcultuur in AmerikaDe werkcultuur verschilt in een aantal opzichten sterk van de Nederlandse. Hiërachie is belangrijker en duidelijker voelbaar. De Amerikaanse cultuur draait om werk en geld verdienen. Dit is ook niet zo vreemd en heeft alles te maken met het feit dat het land amper een stelsel van sociale verzekeringen kent dat mensen kan opvangen. Hulp van de overheid wordt ook gezien als uiterste redmiddel. De Amerikanen zijn daardoor heel gedreven en zullen niet snel klagen over hun werk. Op het werk zelf is weinig ruimte voor kritiek. Je collega’s bekritiseren of je leidinggevende is ‘not done’. De planning is vaak gebaseerd op korte termijn afspraken, er worden snel beslissingen genomen en er wordt resultaat gericht gewerkt.

Werk zoeken en solliciteren

Doordat visaformaliteiten eveneens tijdrovend zijn voor werkgevers, moet de werkgever in kwestie echt in jou geïnteresseerd zijn. Daarom hebben hooggeschoolde kandidaten de beste kansen indien ze gespecialiseerd zijn in een activiteit die erg in trek is (bijvoordbeeld IT, onderwijs, geneeskunde, engineering en onderzoek). De toenemende globalisering leidt er echter toe dat niet enkel productievoorzieningen maar ook hele IT- of engineering-afdelingen uitbesteed worden aan Aziatische of Zuid-Amerikaanse lagelonenlanden. Als gevolg daarvan moeten IT-specialisten het hoofd bieden aan een veel taaiere competitie dan tijdens de hoogdagen van de Nieuwe Economie. Belangrijk is veel doorzettingsvermogen te hebben en je blik op je Amerikaanse droombaan te focussen.

Werk zoeken in Amerika zonder visum

Het is niet toegestaan om werk te zoeken als je de VS bent binnengekomen met een toeristenvisum. Daarom moet je proberen om je zoektocht naar werk van thuis uit te starten. Internet heeft het allemaal wel wat makkelijker gemaakt. Neem eens een kijkje bij de vele online vacaturebanken voor banen in Amerika en gebruik je (Amerikaanse?) contacten voor open sollicitaties. Houd er eveneens rekening mee dat je naar de VS zult moeten vliegen als je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek.

Solliciteren in Amerika

Je sollicitatie moet duidelijk en bondig zijn. Het cv moet opgesteld zijn in omgekeerde chronologische volgorde en moet dus de laatste baan eerst vermelden. Wees politiek correct en maak geen melding van religieuze overtuigingen of etnische achtergronden. Verder is het niet gebruikelijk om een foto toe te voegen. Je cv moet je kwalificaties en beroepservaring vermelden en moet bovendien vergezeld gaan van referenties die een VS-werkgever samen met een sollicitatie verwacht te ontvangen. Zorg ervoor dat de personen die je als referentie gebruikt op de hoogte zijn en bereid zijn mee te werken, want de mogelijke werkgever zou hen kunnen bellen en hen persoonlijk naar jouw kwalificaties kunnen vragen. Verder zijn alle documenten die je karakter en persoonlijkheid benadrukken, zoals een portfolio met werkvoorbeelden, liefdadigheidswerk, enzovoorts, nuttig.

Sociale interactie en kledingvoorschriften

Hoewel de sociale interactie in de VS tamelijk informeel lijkt, vergeleken met de Europese standaard, moet je tijdens het praten over koetjes en kalfjes discreet zijn en vertrouwelijke punten vermijden. Zowel mannen als vrouwen worden verondersteld formele kleding te dragen, hoewel die er in de praktijk zeker niet zo chic uitziet zoals wij (laat staan inwoners van Zuid-Europa) gewend zijn.

Werkomstandigheden in Amerika

Het land van de Amerikaanse droom is eveneens het land van werven en weer afdanken. Zodra je tewerkgesteld wordt, kun je direct weer ontslagen worden. Dit is het gevolg van de kleine invloed van vakbonden en de gedereguleerde arbeidsmarkt. Amerikanen zijn harde werkers en kunnen bergen werk verzetten. 50 uur per week werken is niet ongebruikelijk en de vakantie is er over het algemeen korter dan in Europa (maximaal zo’n 14 of 15 betaalde vrije dagen per jaar). Mensen met een laag inkomen hebben vaak verschillende banen om voldoende te verdienen. Er zijn echter ook veel werkgevers (vooral buiten de grote steden) die hun werknemers steunen, onder andere via door de onderneming georganiseerde sportprogramma’s en via appartementen die eigendom zijn van de onderneming.

Mocht het bovenstaande je de moed in de schoenen doen zakken, dan kun je ook nog overwegen je heil bij een Amerikaanse werkgever in Nederland te zoeken.

FlopHmm...Wel okéGoedTop (nog geen waarderingen)
Laden...