Een boek met de titel Dit is Amerika (en de ondertitel Over status, macht en sekse in Trumps macholand) moeten we natuurlijk wel bespreken op onze website. Wat heeft Karlijn van Houwelingen – correspondent voor onder andere het Algemeen Dagblad – toe te voegen aan alles wat er al over Amerika en Trump geschreven is?
De insteek is in ieder geval origineel. Van Houwelingen kiest het vrouwelijk perspectief in dit boek. Dit doet ze omdat ze concludeert dat de uitkomst van de presidentsverkiezingen in 2020 weleens bepaald zou kunnen worden door vrouwen.
Van Houwelingen: ‘Vrouwen zijn in opmars in de Amerikaanse politiek. En ondertussen is er een heuse genderoorlog gaande. Er woedt een hard strijd over het recht op abortus en #MeToo heeft een fel debat over seksuele moraal en misbruik losgemaakt – in de samenleving en in de politiek.’
De gemakkelijke conclusie zou kunnen zijn: vrouwen zullen Donald Trump met zijn conservatieve beleid nooit aan een tweede termijn helpen. Maar dat is te makkelijk, uiteraard.
In Dit is Amerika haalt de auteur een aantal voorbeelden van sterke vrouwen uit het verleden aan. Ze beschrijft heel toegankelijk de opmars van vrouwen in de Amerikaanse politieke geschiedenis.
En hoewel de nederlaag van Hillary Clinton 4 jaar geleden misschien anders doet vermoeden, zou de tijd voor een vrouw in het Witte Huis nu wel rijp zijn. Vrouwen zijn tenslotte heel succesvol in politiek op lokaal niveau of dat van afzonderlijke staten. Waarom dan geen vrouw in het hoogste ambt van het land?
Ze waren er wel, de vrouwelijke presidentskandidaten. Elisabeth Warren leek de meest kansrijke. Maar toch legden ze het stuk voor stuk af tegen – opnieuw – een oude man: Joe Biden. Dat terwijl volgens een peiling in 1984 55% van de respondenten dacht dat er in het jaar 2000 wel een vrouw aan de macht zou zijn.
Maar ook vrouwen zelf twijfelen over een vrouw als president, zo laat Van Houwelingen in haar boek zien. Overtuigde democraten hebben niet het vertrouwen dat een vrouw het van Donald Trump kan winnen. Het pijnlijke verlies van 2016 zijn ze nog altijd niet te boven. En ja, het is nu eenmaal een machopositie, baas van de Vrije Wereld zijn.
En dus moet een mannelijke politiek dinosaurus de klus klaren. Een man die wordt beschuldigd van ongewenste intimiteiten en die er verouderde denkbeelden op na houdt. En bovendien steevast door zijn politiek rivalen als ‘sloom’ wordt afgeschilderd.
Van Houwelingen bezoekt in dit boek voor- en tegenstanders van Trump. En gaat ook langs een arbortuskliniek en een stripclub om op zoek te gaan naar antwoorden.
Wat blijkt? Op sommige vlakken hebben vrouwen het misschien zwaarder in Amerika. Op andere vlakken zijn ze Europese vrouwen ver vooruit. Maar vooral: vrouwen zijn te verschillend om ze puur op basis van hun geslacht in te delen.
En zijn massa’s vrouwen die overtuigd op Trump stemmen. Niet alleen 4 jaar geleden, maar ook dit jaar. Ondanks het seksisme (of misschien wel dankzij), de schandalen en het conservatisme. De auteur haalt Peggy aan, een Amerikaanse die geen spoortje van twijfel heeft.
Ze ziet de pogingen tot afzetting en de dappere vastberadenheid en daarom is Trump voor haar alleen maar aantrekkelijker. ‘Ik bewonder hem,’ stuurt ze via een berichtje.
Kortom, antwoorden op belangrijke vragen hoef je niet te verwachten in Dit is Amerika. Daarvoor is het boekje met amper 200 pagina’s ook wel wat kort.
Maar Karlijn van Houwelingen heeft het allemaal wel vermakelijk opgeschreven zonder al te veel vooringenomenheid en duidelijk gemaakt dat ook de verkiezingen van 2020 nog lang niet zijn uitgemaakt.
De vraag blijft staan: wanneer is Amerika nu écht klaar voor een vrouw in het Witte Huis?
Mensen die geïnteresseerd zijn in de Amerikaanse politieke en de kansen van Donald Trump voor de presidentsverkiezingen van 2020, raad ik ook aan om Donald Trump is niet gek te lezen.
Dit is Amerika – Over status macht en sekse in Trumps macholand
208 blz.
€ 21,99
Hollands Diep, januari 2020
ISBN: 9789048850679