Het Vrijheidsbeeld

De inspiratie voor dit beeld werd geput uit het beeld de Kolos van Rhodos, één van de zeven wereldwonderen. Het beeld was oorspronkelijk bestemd om geplaatst te worden aan de noordelijke ingang van het Suezkanaal. Het is gemaakt in Frankrijk en werd daarna in delen naar New York versleept, alwaar het binnen vier maanden weer is opgebouwd.

Het beeld
Het Vrijheidsbeeld, Statue of Liberty oftewel de officiële naam: Liberty enlightening the world, was een geschenk van Frankrijk aan de Verenigde Staten ter herinnering aan het

Het Vrijheidsbeeld

eeuwfeest van de onafhankelijkheidsverklaring en de vriendschap tussen de beide landen. Deze vriendschap is ontstaan tijdens de Amerikaanse Revolutie. Het beeld staat op het ongeveer 6 ha grote Liberty Island in New York Harbor, en werd op 28 oktober 1886 officieel door President Cleveland onthult.

De bouw
Gustave Eiffel ( 15 december 1835 – 27 december 1923, de bouwer van de Eiffeltoren) was verantwoordelijk voor het stalen frame van de dame. De beeldhouwer Frédéric August Bartholdi (2 augustus 1834 – 4 oktober 1904) heeft het beeld gemaakt. De inspiratie voor dit beeld putte hij uit het beeld de Kolos van Rhodos, één van de zeven wereldwonderen. Het beeld was oorspronkelijk bestemd om geplaatst te worden aan de noordelijke ingang van het Suezkanaal. Hij heeft het beeld gemaakt in Frankrijk en het werd daarna naar New York versleept, alwaar het binnen vier maanden weer is opgebouwd. De kosten voor de verscheping werd door middel van loterijen en inzamelingsacties bij elkaar gesprokkeld.

Weetjes over het beeld
• Het totale beeld is 93 meter hoog
• De sokkel is 27 meter hoog
• Het gehele beeld weegt 225.000 kg
• De dame heeft een taille van 12 meter
• Haar wijsvinger is 2,5 meter lang
• Het werd in 350 delen en in 214 kratten naar New York vervoerd
• De vlam is uitgevoerd in 24-karaats bladgoud
• Het beeld is gemaakt van 88.000 kg koperplaat
• Van de voet tot de top zijn er 22 verdiepingen
• Van de voet tot de top moeten er 354 traptreden beklommen worden
• Sinds 1916 zijn de resterende etages boven de tiende gesloten
• In haar linkerhand heeft de dame een plaquette met daarop de tekst july IV MDCCLXXVI (4 juli 1776, de dag waarop de Declaration of independence werd aangenomen)
• Met haar rechterhand houdt zij de fakkel omhoog, welke de verlichting symboliseert
• De kroon op haar hoofd heeft zeven punten en geeft de continenten aan
• De moeder van Bartholdi model gestaan heeft voor het gezicht van de dame
• Na 11 september 2001 kon je lange tijd niet meer op het beeld komen, maar inmiddels is dat weer mogelijk
• Wil je het beeld bezoeken, dan moet je er ’s ochtends vroeg bij zijn of je kaarten online reserveren voor een bepaalde dag

Beeld als monument
Op 15 oktober 1924 werd het beeld samen met Fort Wood tot National Monument verklaard. In 1935 werd heel Bedlou´s Island toegevoegd en omgedoopt tot Liberty Island. Op 11 mei 1965 werd ook Ellis Island hierbij toegevoegd. In 1984 is het Vrijheidsbeeld toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan werd het beeld in 1986 volledig gerestaureerd. De kosten van deze renovatie bedroegen ongeveer € 70.000.000,–. De toorts die volledig was verroest is in zijn geheel vervangen. Ook in 2004 zijn er miljoenenverslindende renovaties doorgevoerd.

Beperkte bezoekmogelijkheden
Na de aanslagen van 11 september was men bang dat terroristen het Vrijheidsbeeld ook zouden willen opblazen. Lange tijd kon het beeld niet meer door het publiek worden beklommen. De sokkel kon per dag nog wel door een beperkt aantal bezoekers worden bezocht. Inmiddels is het beeld weer opengesteld voor het publiek. Bij belangstelling hiervoor is het belangrijk om tijdig te reserveren of ’s ochtends vroeg al toegangskaarten te kopen. Er staan lange wachtrijen en het aantal kaarten dat wordt afgegeven is beperkt. Ook vanaf de boot kun je het Vrijheidsbeeld goed bekijken of vanaf het eiland (zonder het beeld zelf te beklimmen), maar dat is natuurlijk lang niet zo spectaculair als het uitzicht vanaf het hoofd van het beeld.

Kaarten reserveren
Het Vrijheidsbeeld is te bezoeken in combinatie met een trip via een veerpont naar Ellis Island, waar een groot deel van de Amerikaanse geschiedenis op terug te voeren is. Het pont vertrekt zowel vanaf de kant van New Jersey (Liberty State Park) als vanaf Manhattan (Battery Park). Kaartjes kun je online reserveren via de rederij Circle Line, die de boottours verzorgd. Via deze website kunt je ook een zogeheten Monument Pass verkrijgen, waarmee je in het Vrijheidsbeeld kunt. Alleen de ferry boeken kan natuurlijk ook.

Tip: tijdens de tocht met de veerboot, kun je op Ellis Island of Liberty Island ook van boot wisselen. Je moet tijdens de volgens stop dan wel even blijven zitten, maar dit is d̩ manier om goedkoop tussen Liberty State Park en Battery Park wilt reizen. Dit is vooral handig als je Рzoals de schrijver van dit stuk Рin New Jersey verblijft en zowel Ellis als Liberty ̩n Manhattan wilt bezoeken.

(3 stemmen, gem.: 3,33 van de 5)
Laden...