Natuur & klimaat

Vanuit hun overvolle steden kunnen de Amerikanen een overvloed aan vrije natuur opzoeken. Gelukkig is ook in Amerika een groot ecologisch bewustzijn ontstaan, zodat veel van de natuurlijke schoonheid op tijd voor de ondergang is behoed.

Watersporters en sportvissers kunnen hun hartstocht volledig botvieren aan de Atlantische kust van Maine, aan de Grote-Oceaankust van Noord-California, de kusten van Oregon en Washington (State) of op de kalmere wateren van Long Island Sound, Chesapeake Bay, de luie stranden van Florida en Zuid-California, en de Grote Meren van het Midden-Westen, die overal elders zeeën zouden worden genoemd.

Grote parken en natuurreservaten

Verspreid over het hele land liggen de grote nationale parken en natuurreservaten, zoals de Everglades in Florida, waar de toeristen een tocht door de moerassen kunnen maken, of de White Mountains in New Hampshire, de Great Smokies in North Carolina en Tennessee en de Rockies in Colorado, waar men uitstekend kan wandelen of bergbeklimmen.

Ook zijn er de uitgestrekte parken van het Westen, zoals het Yellowstone Park in Wyoming met zijn spuitende geisers, watervallen en groene bossen of het Zion Park in Utah met de regenboogcanyons, het Yosemite en Sequoia Park in California met hun reusachtige roodhoutmammoetbomen en last but not least de weergaloze Grand Canyon in Arizona. In het overweldigende natuurschoon van de nationale parken voelt de mens zich klein en misschien ligt hier de ziel verborgen van de industriële gigant Amerika. Zelfs woestijnen geven u de mogelijkheid om voor korte tijd aan de beschaving te ontsnappen, zoals het Petrified Forest ten zuidoosten van de Grand Canyon of de Death Valley in de Californische Mojave Desert.

Klimaat in Amerika

Er zijn in de Verenigde Staten extreme klimatologische verschillen. Van een poolklimaat in het noorden van Alaska tot een (sub)tropisch klimaat op Hawaï en in Florida. Ook de neerslag is niet gelijk verdeeld. Er zijn relatief natte gebieden, zoals het noordwesten en het zuidoosten, terwijl de zuidoostelijke staten voor grote delen uit woestijn bestaan. Daarnaast heerst er in de Rocky’s een duidelijk hooggebergte klimaat.

Er heerst over de centrale vlakte die een groot deel van de States beslaat, een landklimaat. Dat wil zeggen dat er weinig invloed van zee is, zodat het zomers erg heet kan worden en ’s winters erg koud. Relatief zuidelijk gelegen gebieden kunnen ’s winters te maken krijgen met extreme koude situaties, doordat luchtstromen uit het hoge noorden van Canada hun weg zuidwaarts zoeken tussen de Rocky Mountains en de Appalachen. Een soort omgekeerd schoorsteeneffect dus.

Het zijn ook deze vlakke gebieden waar ’s zomers door wekenlange opwarming van de aarde enorme tornado’s kunnen ontstaan. Hoewel de grote steden in het noordoosten van het land (New York, Washington, Boston) vlakbij de Atlantische Oceaan liggen, zijn de weeruitersten groter dan bij ons. Er staat – zowel in de zomer als in de winter – vaak een aflandige wind, zodat de matigende invloed van zee nihil is.

Het actuele weer in Noord-Amerika

Kijk op WeerOnline voor het actuele weer in Noord-Amerika! De Verenigde Staten kennen extreme weersituaties. Tornado’s en orkanen eisen elk jaar tientallen levens. Plotseling opkomende onweersbuien zijn vooral in Florida gevaarlijk. In bergachtige gebieden en in woestijnen neemt de grond weinig water op en veranderen beekjes als gevolg van hevige regenval plotseling in kolkende watermassa’s.

Ook de temperatuur vertoont uitersten tussen de 55 en -45 graden en zorgen plaatselijk voor onaangename omstandigheden. Zo kan het in Alaska 35 graden worden en in Florida of Alabama zomaar -15 graden. Het land van onbegrensde mogelijkheden kent dus veel extremen in het weer. De belangrijkste staan hieronder.
Temperatuur

Met name in het zuidwesten van Amerika wordt het in de zomermaanden heet. In Arizona en Nevada komen temperaturen van 45 graden en meer voor. In Death Valley wordt het soms 55 graden.

De ergste kou concentreert zich langs de Canadese grens. Temperaturen tot -40 graden zijn realistisch in Montana, North Dakota, Maine en Alaska. Een winteruitbraak gaat vaak gepaard met een flinke pak sneeuw. -50 graden is zelfs mogelijk. In het noordoosten komen Nor’easters voor, hevige sneeuwstormen die in korte tijd een behoorlijk pak sneeuw achterlaten.

Neerslag

Neerslag valt er in alle jaargetijden. De oostelijke helft van het land is het natst. In de bergen in het oosten valt veel regen. Ook de bergen in het noordwesten krijgen veel neerslag te verwerken. In Oregon en Washington valt tussen de 4.000 en 5.000 millimeter regen en sneeuw per jaar.

Droog is het aan de schaduwzijde van de Rocky Mountains. Daar heerst een woestijn- en steppeklimaat. In het zuidwesten treedt zomers de moesson op; buien trekken over Arizona en New Mexico. In het voorjaar zorgen zware buien in Oklahoma, Kansas en Texas voor noodweer. Grote hagelstenen zijn daarbij niet uitgesloten.

Orkanen

Amerika wordt regelmatig getroffen door orkanen. Het orkaanseizoen loopt globaal van half juli tot half oktober, waarbij de meeste orkanen half september toeslaan. Orkanen komen vooral voor in het zuidoosten en in het zuidwesten van de VS.

Tornado’s

Tornado’s ontstaan overal in de Verenigde Staten, maar het merendeel ten oosten van de Rocky Mountains in Texas, Kansas en Oklahoma, ook wel Tornado Alley genoemd. Jaarlijks razen ongeveer 1.000 tornado’s over de Verenigde Staten.

Er zijn twee tornadoseizoenen. Het eerste is in april en mei en het tweede in november. In november beperken de tornado’s zich tot Alabama, Mississippi en Louisiana. Florida is berucht wegens het grote aantal onweersdagen. In Lightning Alley onweert het op meer dan 90 dagen per jaar.

(1 stemmen, gem.: 3,00 van de 5)
Laden...