Amerikaanse cultuur

Amerikaanse cultuur (foto: Wikimedia)
Amerikaanse cultuur (foto: Wikimedia)

Wat is de Amerikaanse cultuur? Een goede vraag, aangezien Amerika van oorsprong een land van immigranten is (dan laten we de oorpronkelijk inwoners, de indianen, voor het gemak maar even buiten beschouwing).

Heeft Amerika één cultuur?

Kun je dit enorme land eigenland wel spreken van één cultuur? Of is de cultuur een samenraapsel van wat de immigranten uit hun vaderlanden hebben meegenomen en wat ze zich in Amerika zelf eigen hebben gemaakt? Welke cultuur is dan nu dominant?

  • Die van de White Anglo-Saxon Protestants (Wasps)
  • Die van de Ierse katholieken
  • De Polen, de Spanjaarden, de Duitsers, de Italianen?
  • Misschien die van de Nederlanders?
  • Of eerder die van de Grieken en de Zweden, de joden, de Russen, de Afrikanen?

Of gaan we te snel voor bij aan de oorspronkelijke bewoners en moeten we de cultuur meer zoeken bij de Sioux, de Navajo, de Cherokee en de Cheyenne?

Verscheidenheid

En dan nog: Amerika is zo divers dat de cultuur van New Yorkers maar moeilijk met die van inwoners uit Texas is te vergelijken. De verschillen in cultuur tussen Amerikanen onderling is misschien nog wel groter dan die van inwoners uit de verschillende landen van Europa. Amerika is een land van ongelooflijke verscheidenheid.

En toch is er sprake van een gezamenlijk Amerikaanse cultuur, zoals iedereen kan beamen die voor een wat langere tijd in Amerika is geweest. Juist doordat de Amerikanen uit alle windstreken naar Amerika zijn gekomen is er een specifieke cultuur van vrijheid en verbroedering ontstaan.

De Amerikaanse cultuur is een smeltkroes

De grootste belevenis van elke reis naar de VS zal vermoedelijk je ontmoeting met die grote verscheidenheid aan mensen zijn. De koele inwoners van New England, de zelfbewuste New Yorkers, de blufferige maar hartelijke Texanen, de oprechte boeren van de Midwest en hun tegengestelden, want geen enkele generalisatie doorstaat meer dan een minuut van nadere beschouwing.

Een ding is zeker: de Amerikanen zijn geenszins een saai volk. Begroet hen met enthousiasme en je krijgt er minstens evenveel voor terug. Over de Amerikaanse cultuur zijn een paar specifieke zaken uit te leggen, die we je op de volgende pagina’s graag uit de doeken doen.

Een video over de karakteristieken van de Amerikaanse cultuur (in het Engels):

Pagina’s over de Amerikaanse cultuur en haar facetten

Van de Amerikaanse feestdagen tot de cultuur van wapens en geweld. Van hoe het is om Amerikanistiek te studeren tot de iconen van de Amerikaanse samenleving. Je vindt het allemaal hier, op Dit is Amerika.

Begin je ontdekkingsreis naar de Amerikaanse cultuur bij de volgende pagina’s:

(6 stemmen, gem.: 4,00 van de 5)
Laden...