Studeren aan een high school

Studeren aan een high school

Oké, echt ‘studeren’ is het niet. Want een Amerikaanse high school is natuurlijk gewoon de bovenbouw van een middelbare school. Maar een jaar studeren aan een high school in Amerika voelt natuurlijk wel als studeren. Je bent niet alleen op jezelf aangewezen in een andere stad, zoals tijdens een studie in Nederland. Nee, je zit in het grote Amerika aan de ander kant van de oceaan bij een gastgezin. En je gaat naar een high school met misschien wel duizenden leerlingen. Een jaar high school in Amerika is dan ook een groot avontuur.

Een jaar high school is dé kans om de Amerikaanse cultuur van dichtbij te leren kennen. Zo’n jaar in Amerika is natuurlijk een hele stap, maar het is een ervaring die je je hele leven niet neer vergeet. Tijdens je periode in Amerika leer je supergoed Engels (oké, Amerikaans) praten en maak je vrienden voor het leven. De meeste Nederlanders en Vlamingen verblijven in gastgezinnen. Zo leer je de gewoonten en gebruiken van ‘gewone’ Amerikanen goed kennen. Je zult ook merken dat Amerikanen bijzonder hartelijke mensen zijn met veel interesse in de Nederlandse en Europese cultuur.

High school: kennismaken met een fenomeen

Het leven aan een middelbare school in Amerika verschilt nogal van het leven dat je in Nederland of België bent gewend. Het is niet alleen kennis opdoen, maar een voorbereiding op de rest van je leven. Amerikanen nemen dat heel serieus. Op de high school laten ze alle studenten of leerlingen graag hun eigen unieke talenten ontdekken. Je krijgt op school dan ook volop de mogelijkheid om nieuwe vakken te proberen. Hoe kun je leren een goede debater te worden? Of hoe is het om een cheerleader te zijn. Ook is dit je kans om typisch Amerikaanse fenomenen als de ‘prom night’, het traditionele eindejaarsfeest, mee te maken.

Waarom een jaar naar een high school in Amerika gaan?

Waarom zou je het doen, een jaar naar een high school in Amerika gaan om daar te studeren? Allereerst omdat je het graag wilt, omdat je de Amerikaanse cultuur wilt leren kennen. Hieronder zetten we de meestvoorkomende redenen om het te doen op een rij.

  • Omdat je open-minded, flexibel en nieuwsgierig bent naar de rest van de wereld
  • Omdat je meer wilt weten over Amerika en zijn cultuur
  • Omdat je Engels vloeiend wilt leren spreken
  • Omdat je graag deel wilt uitmaken van een ’tweede familie’ in het buitenland
  • Omdat je nieuwe vrienden wilt maken uit je gastland en uit de rest van de wereld
  • Omdat je een nieuw schoolsysteem wilt ontdekken
  • Omdat je eigenschappen en ervaringen wilt opdoen waaraan je in de toekomst veel zult hebben
  • Omdat je uitdagingen wilt aangaan en wilt groeien als persoon

Voor wie is high school interessant?

Een jaar high school in Amerika past niet altijd in je planning. Als je na de middelbare school in Amerika meteen een studie op wilt pakken, bijvoorbeeld. Of als je vwo hebt gedaan en je bent al ouder dan 18. Een uitwisselingsprogramma gaat maar tot de leeftijd van 18 jaar. Daarna zul je op een andere manier je verblijf in Amerika moeten regelen.

Een jaar studeren of een semester studeren?

Als je je gaat oriënteren op studeren in Amerika, zie je ook vaak de term ‘semester’ voorbijkomen. In Amerika werken veel scholen volgens het semestersysteem, waarbij het schooljaar in twee perioden is opgedeeld. Het eerste semester loopt ruwweg van september tot december. Het tweede semester loopt van januari tot mei. Daarna is het zomervakantie. Als je jaar in Amerika je te veel van het goede is, kun je ook overwegen om een semester naar Amerika te gaan. Qua kosten is een semester vaak minder aantrekkelijk, omdat de kosten in veel gevallen bijna net zo hoog zijn als bij een verblijf van een jaar. Afgezien van de variabele kosten per maand, natuurlijk.

Kosten van studeren aan een high school

Het klinkt natuurlijk super, zo’n jaartje high school. Maar het kost natuurlijk wel wat. Waar moet je op rekenen? Afhankelijk van met welke organisatie je in zee gaat, komt het bedrag al snel uit op zo’n 10.000 euro. Een hoop geld, dat je wel moet hebben. Dit is inclusief kost en inwoning bij een gastgezin, maar nog zonder zakgeld. Reken daarvoor op nog eens zo’n 250 euro per maand, afhankelijk van je persoonlijke uitgavenpatroon. Sommigen jongeren hebben rijke ouders, andere werken zich uit de naad in een bijbaantje om het benodigde bedrag bij elkaar te krijgen. Als je echt heel erg graag een jaar naar Amerika wilt om daar te studeren, lukt je dat ongetwijfeld ook. Maar wees je ervan bewust dat je er het jaar ervoor (of een nog langere tijd) veel voor zult moeten laten. Is het jou dat waard?

Organisaties die je kunnen helpen met studeren in Amerika

In Amerika studeren kan misschien goedkoper als je alles zelf regelt. Een visum, een gastgezin, een school. Maar in de praktijk is dat wel heel veel geregel. Zeker als je niet eerder met dat bijltje hebt gehakt. De meeste jongeren die een jaar high school gaan studeren, schakelen daarvoor dan ook een gespecialiseerde organisatie in. Een aantal van deze organisaties zijn EF, Study-Globe/InformationPlanet, Kilroy en TravelActive. Voor meer informatie over de mogelijke high schools en de plaatsen waar je heen kunt, kun je contact opnemen met een of meer van deze organisaties. Voor meer informatie over studeren in Amerika en een eventuele studiebeurs kun je ook contact opnemen met het Fulbright Center.


Een jaar highschool in Amerika in vier minuten…

Foto: Wikimedia

(nog geen waarderingen)
Laden...