Studeren in Amerika

studeren in amerikaIn tegenstelling tot bij het Nederlandse onderwijssysteem is de kwaliteit van het Amerikaanse onderwijs niet bij wet geregeld. Het niveauverschil tussen de verschillende onderwijsinstellingen is daarom soms erg groot, wat betekent dat kinderen van rijke ouders meer kans hebben op een ‘goede’ opleiding. In Noord-Amerika is het hoger onderwijs in twee fasen ingedeeld: een ‘undergraduate’- en een ‘graduate’-fase. Zit je op de middelbare school of heb je al eindexamen gedaan, dan heb je een aantal verschillende mogelijkheden om in de VS te studeren. Heb je interesse om te studeren in Amerika? Dan kom je wellicht in aanmerking voor deelname aan het Campus Scholarship Program of Community College Program van het Fulbright Center.

Wat je ook wilt doen, enige basiskennis van het Amerikaanse onderwijsstelsel is belangrijk. Hier op DitIsAmerika.nl leggen we in het kort uit hoe het Amerikaanse onderwijsstelsel is opgebouwd en aan welke eisen je moet voldoen om toegelaten te worden tot een Amerikaanse universiteit. Er zijn verschillende manieren om als Nederlandse scholier op een Amerikaans ‘college’ of ‘university’ te gaan studeren. Zo kun je via het beurzenprogramma van het Fulbright Center het Campus Scholarship Program een jaar op een goed aangeschreven ‘liberal arts college’ gaan studeren. Natuurlijk kun je je toelating tot een Amerikaanse universiteit ook helemaal zelf regelen.

Inhoudsopgave

Studeren in Amerika: undergraduate

Scholieren die naar een ‘college’ of ‘university’ willen beginnen op undergraduate-niveau. Dit is dus van toepassing als je net je middelbare school in Nederland hebt afgerond. De ‘undergraduate’-fase duurt vier jaar en is sinds ook hier het bachelor-mastermodel werd ingevoerd vergelijkbaar met een bachelor in Nederland. De eerste twee jaar van je bachelor zijn algemeen vormend. Per semester stel je een pakket van maximaal vijf vakken samen. Bijvoorbeeld: Engelse schrijfvaardigheid, een vreemde taal, geschiedenis, natuurkunde, sociologie, toegepaste kunst of muziek. Je kunt in de praktijk uit heel veel vakken kiezen. In het derde jaar kies je vervolgens een hoofdvak, je zogeheten ‘major’, en eventueel een bijvak, je ‘minor’. Ongeveer een derde van de vier jaar besteed je aan het hoofdvak.

Studeren in Amerika: graduate

Als je in Nederland de universiteit of de hogeschool hebt voltooid, is de meest logische stap om op graduate-niveau in Amerika door te gaan studeren. Je kunt je zowel met een bachelor- als masterdiploma aanmelden bij een Amerikaanse universiteit. Maar let op: het bezit van een Nederlands diploma is geen garantie voor toelating. Elke universiteit bepaalt zelf welke studenten worden toegelaten tot de graduate-fase.

Met een bachelor van een Amerikaanse universiteit of college kun je in de graduate-fase aan een Master’s of een Ph.D.-opleiding beginnen. Een masteropleiding duurt één of twee jaar en is specialistisch van aard. De meeste masteropleidingen dienen als voorbereiding tot het uitoefenen van een beroep: bijv. een Master of Education (M.Ed.), een Master of Public Health (M.P.H.) of een Master of Business Administration (M.B.A.). De opleiding tot de graad van Ph.D. – vergelijkbaar met de Nederlandse doctorstitel – kost je gemiddeld vijf tot zes jaar. Tijdens de eerste twee jaar volg je colleges en leg je examens af. Daarna begint je promotie-onderzoek.

Toelatingstesten voor studie in Amerika

Universiteiten in de Verenigde Staten bepalen zelf hun toelatingseisen. Er zijn instellingen die heel selectief zijn in hun aannamebeleid en er zijn instellingen die minder selectief zijn. Ongeacht je Nederlandse vooropleiding zul je altijd een of meer Amerikaanse toelatingstesten moeten doen, tenzij je deelneemt aan een uitwisselingsprogramma. Een kort overzicht:

TOEFL: Test of English As Foreign Language

De TOEFL is een vereiste voor toelating als Engels niet je moedertaal is. De test bestaat uit drie delen: ‘listening comprehension’, ‘structure and written expression’ en ‘reading comprehension’. Het niveau van deze test is vergelijkbaar met het havo- of vwo-examen.

SAT I : Scholastic Assessment Test

Deze test is vaak nodig als je een studie op undergraduate-niveau gaat doen. De SAT I duurt drie uur, bevat voornamelijk meerkeuzevragen en meet je verbale en mathematische vermogens. Ook het niveau van deze test is vergelijkbaar met het havo- en vwo-examen. De tekst is ontworpen voor studenten met Engels als moedertaal en je moet ‘m dus niet onderschatten.

SAT II: Scholastic Assessment Test, Subject Tests

Deze test komt minder voor dan de SAT I-test voor, maar sommige scholen kunnen ‘m verplichten voor studenten die op undergraduate-niveau willen studeren. De test meet de kennis op bepaalde vakgebieden en de toepassing van deze kennis. Ook deze test is ontworpen voor studenten met Engels als moedertaal en is dus niet makkelijk.

Tips om beter Engels te leren in voorbereiding op je toelatingstest vind je hier.

Kosten van studeren in Amerika

Studeren in Amerika is niet goedkoop. De kosten voor de aanmelding bedragen tussen de 500 en 1000 dollar. Hierbij inbegrepen zijn de aanmeldingskosten bij enkele universiteiten, de kosten van de toelatingstesten en porti- en telefoonkosten. De totale kosten van inschrijving gedurende een academisch jaar – een periode van negen maanden – liggen tussen de 25.000 en 45.000 dollar. Een hele schep geld. Wel zijn inbegrepen: collegegeld, studieboeken, kost en inwoning en verzekering.

Omdat vele Nederlanders en Belgen dit geld niet zomaar hebben liggen, zullen velen meedoen met een uitwisselingsprogramma. Dat scheelt je aanzienlijk, omdat je als student uit Nederland dan het Nederlandse collegegeld betaalt in plaats van het Amerikaanse. Soms kom je ook nog in aanmerking voor subsidie van je eigen schoolinstelling. Bovendien zul je in het algemeen je studiefinanciering kunnen behouden.

De kosten voor levensonderhoud in Amerika zijn hoog (bron: beslist.nl)

De kosten voor levensonderhoud in Amerika zijn hoog (bron: beslist.nl)

Voor undergraduate-studenten zijn er vrijwel geen beursmogelijkheden. Het meeste geld voor beurzen is afkomstig van de Amerikaanse universiteiten en zij geven vrijwel nooit beurzen aan niet-Amerikaanse undergraduate-studenten. Er zijn echter enkele uitzonderingen, waar het Fulbright Center je meer over zou moeten kunnen vertellen. Als je trouwens een sport op hoog niveau beoefent zijn er mogelijkheden om een Amerikaanse sportbeurs te krijgen.

Het alternatief: een jaar high school in Amerika

Is studeren in Amerika je om wat voor reden dan ook te gortig? Als je er vroeg bij bent kun je ook kiezen voor het alternatief: een jaar high school (bovenbouw middelbare school) in Amerika. Je moet dan wel jonger dan 18 zijn en alsnog aardig wat geld meebrengen. Op deze pagina lees je meer over een jaar studeren aan een high school.

Bureaus die je kunnen helpen met studeren in Amerika

Weg-Wijs in Den Haag (www.weg-wijs.net), UStudy (www.ustudy.nl) en het Fulbright Center (www.fulbright.nl).

Bekijk ook de praktische tips van studerende Nederlanders in Amerika!

(nog geen waarderingen)
Laden...