Algemeen

De Verenigde Staten van Amerika, afgekort VS (in het Engels: United States of America, afgekort USA of US), is een Noord-Amerikaanse federatie van 50 staten en het district van Columbia. Twee staten, Alaska en Hawaï, liggen apart en grenzen niet aan de andere staten. Tot het land behoren ook diverse eilandgebieden in de Caribische Zee en de Grote Oceaan.

De Verenigde Staten vormen het op twee of drie na (Rusland en Canada worden over het algemeen tot de grootste landen gerekend) grootste land ter wereld in oppervlakte. Soms komt Amerika ook pas na China, afhankelijk van de berekening. Qua inwoneraantal zijn de Verenigde Staten ook het derde land (na China en India) met een dikke 300 miljoen inwoners. Qua economie was tot Amerika tot voor kort het grootste land ter wereld, maar daar valt nu het nodige op af te dingen. Zie ook: Wat is er mis met Amerika?

Begrenzing van Amerika

De VS wordt aan de noordkant begrensd door Canada en aan de zuidkant door Mexico en het Caribisch gebied, en wordt geflankeerd door de Grote Oceaan in het westen, de Atlantische Oceaan in het oosten en de Golf van Mexico in het zuiden. De grens met Rusland loopt tussen het Russische eiland Groot-Diomede en Klein-Diomede, dat in Alaska ligt (de twee eilanden liggen maar enkele kilometers van elkaar verwijderd). Alaska heeft zijn noordgrens aan de Arctische Oceaan. Washington is de hoofdstad en het politieke centrum, terwijl de metropool New York als grootste stad overduidelijk het economisch centrum vormt.

Politieke kaart van de Verenigde Staten van Amerika:

Klik op de kaart voor een vergroting.
Politieke kaart Verenigde Staten van Amerika

Ben je op zoek naar een metrokaart van New York?

Klik hieronder voor een vergroting.
New York metro kaart subway map

Ben je op zoek naar een stadsplattegrond van New York?

Klik hieronder voor een vergroting.
Kaart New York City - toeristische kaart Manhattan - NYC
 

(1 stemmen, gem.: 2,00 van de 5)
Laden...