Emigreren naar Amerika

We krijgen veel vragen hoe het nou precies zit met als je in Amerika wilt gaan wonen en werken voor langere tijd. We hebben het dan niet over expats die een aantal jaren in Amerika gaan werken om vervolgens terug te keren naar Nederland of België, maar over een min of meer permanente verhuizing. Hoewel je op deze website veel informatie kunt vinden over het zoeken van werk in Amerika en de procedure om een Green Card te verkrijgen, ontbrak het nog aan een duidelijk overzicht van de mogelijkheden. Want wat kun je nu het beste doen als je definitief naar Amerika wilt? Wat zijn je opties en op welke manier heb je de meeste kans op een permanente verblijfsvergunning? We zetten de opties voor je op een rijtje.

Jaarlijks zeggen meer dan 100.000 Nederlanders hun polderlandje vaarwel. Ze hebben genoeg van de bekrompenheid, de regeltjes, de beperkte ruimte en de hoge belastingdruk. Een deel van hen heeft de pijlen op Amerika gericht. Niet vreemd, natuurlijk. De Amerikaanse cultuur is nog altijd heel populair in West-Europa en echte Amerika-fans verlangen naar de vrijheid en de mogelijkheden die het land nog steeds biedt. We gaan er even vanuit dat je geen familie in Amerika hebt, via wie je aanspraak op een Green Card kunt maken.

DV Lottery

De droom van Amerikaans staatsburger worden begint bij het serieus nemen van die droom. Van dromen alleen gaat het je namelijk niet lukken. De meeste ‘gewone’ Nederlanders of Vlamingen zullen dan ook zijn aangewezen op de DV Lottery. Via deze loterij kun je een permanente verblijfsvergunning winnen, maar er worden er per jaar maar 55.000 weggegeven en iedereen die aan de voorwaarden voldoet kan meedoen. Van over de hele wereld doen zo’n 20 miljoen mensen mee, in de hoop het felbegeerde papiertje te winnen. Bij deze getallen lijkt het vrijwel onmogelijk te winnen, maar het goede nieuws is dat de kans voor Nederlanders wel wat hoger ligt dan gemiddeld. Wanneer je al het papierwerk goed hebt ingevuld, heb je een kans van ongeveer 2%. Dat is toch heel wat hoger dan de kans om de loterij te winnen!

Via je werkgever

Heb je geen zin om je kans in de loterij af te wachten, dan is een goede optie om het via je werkgever te proberen. Veel Nederlanders werken voor een Amerikaanse of een werkgever van een andere nationaliteit in Amerika. Na een aantal jaren in Amerika te hebben gewerkt op een L1-visum, kun je een traject voor toekenning van een permanente verblijfsvergunning opstarten. Hiervoor moet je dan wel eerst een werkgever in Amerika vinden óf een werkgever in Nederland zoeken die je naar Amerika uit wil zenden. Ook niet de gemakkelijkste route, dus. Maar het kan wel.

Via een geliefde

Trouwen met een Amerikaan. Daarop kun je ook gokken. Als je een geliefde uit Amerika hebt gevonden en je de intentie hebt om met hem of haar te trouwen, dan kun je op een K1-visum naar Amerika komen (een verlovingsvisum). Je moet dan binnen 3 maanden na aankomst trouwen, waarna een ‘proefperiode’ begint. Ben je na 3 jaar nog steeds getrouwd, dan kun je aanspraak maken op een verblijfsvergunning met de mogelijkheid om later een Amerikaans staatsburger te worden. Eventueel kun je ook hier trouwen en dan daarna via de I-130-procedure aanspraak maken op een Green Card.

Als je geld hebt

Als je geld hebt, wordt alles makkelijker. Amerika ziet investeerders graag komen. Als je dus rijk bent en je bent bereid om een miljoen dollar te investeren, kom je direct in aanmerking voor een verblijfsvergunning (EB5-visum). De redenatie hierachter is dat je met jouw geld banen creëert (er wordt van minimaal 10 banen uitgegaan) in Amerika. In sommige gebieden met een hoge werkloosheid kun je ook met een half miljoen terecht. Heb je wel geld, maar niet een miljoen dollar? Ook dan kun je een procedure starten, maar verdien je geen permanente verblijfsvergunning. Zolang je investering van ongeveer 150.000 dollar in stand blijft, kun  je via het E1- of E2-visum echter wel steeds je tijdelijk verblijf verlengen.

(nog geen waarderingen)
Laden...