Wat is het verschil tussen een hotel en een motel?

Wat is het verschil tussen een hotel en een motel? (foto: Pixabay)

Tijdens onze trips naar Amerika hebben we zowel in hotels als in motels overnacht. Maar wat is nu precies het verschil tussen een hotel en een motel? En aan welke dingen moet je denken wanneer je boekt?

Een ‘motel’ is een – het zal je niet verbazing – Amerikaanse uitvinding. Het woord is een samentrekking van hotel en motor. Daarin zit ‘m meteen het belangrijkste verschil met een hotel. Een motel is meestal geen eindbestemming, maar een overnachtingsplek onderweg naar je bestemming.

Weet jij het verschil tussen een hotel en een motel? (foto: Unsplash)

Inhoudsopgave

De grootste verschillen tussen een hotel en een motel

  • Een motel draait om ‘overnachten’ an sich, zonder de luxe van een hotel, en is dus ook voordeliger.
  • Een motel moet een grote én gratis parkeerplaats hebben, dicht bij je kamer.
  • Elke kamer van een motel heeft een eigen ingang. Je hoeft dus niet eerst het hotel en en langs een receptie.
  • Een motel is kleinschaliger dan een hotel en hebben geen gastronomische mogelijkheden.
  • Je kunt meestal weer vertrekken wanneer je wilt.
  • En last but not least, een motel moet een goede ligging hebben aan een belangrijke snelweg of doorgaande weg.
Hotel of motel?

Ontstaan van motels

De eerste motels ontstonden vrij snel na de opkomst van de automobiel in Amerika. Het waren kleinschalige hotels van vaak maximaal 2 verdiepingen, waarbij de ingang van de kamer direct op de parkeerplaats voor de auto uitkwam. Niet lang daarna – vanaf de jaren 20 van de vorige eeuw, ongeveer – werd voor deze ‘langs de weg’-hotels de benaming ‘Mo-Tel’ gebruikt, later vereenvoudigd tot ‘motel’.

Motel Inn – het eerste motel in Amerika, geopend in december 1925 (bron: Wikimedia)

Na het succes van motels in Amerika, duiken ze ook overal in Europa, in Azië, Australië en de rest van de wereld op. Alleen worden ze op veel plekken gewoon ‘hotel’ genoemd.

Hotels vs motels in Europa

Ga maar na: in Europa hebben we tal van ‘voordelige’ hotelformules langs de snelweg of op korte afstand van de afrit. Deze hotels zijn vaak van ketens als Serways, Ibis en B&B. Soms worden deze motels ook wel ‘budgethotels’ genoemd.

De definitie van motel is eigenlijk altijd op ze van toepassing: een grote parkeergelegenheid, makkelijk in- en uitchecken en een gunstige ligging ten opzichte van de route naar de eindbestemming. In steeds meer landen in Europa kun je snel en eenvoudig met je creditcard inchecken. Je krijgt dan een unieke code voor de deur en je kunt voor een dag in je kamer. Uitchecken is vaak niet eens nodig.

In Zuid-Amerika en in Aziatische landen vind je motels die per uur worden verhuurd. Daar zijn het dé plekken om te werken als prostituée of voor koppels om heimelijk de liefde te bedrijven.

LEES OOK:  Do's en don'ts van een roadtrip door Amerika

Amerikaanse motels

Als je een lange trip door Amerika maakt, zul je gauw genoeg kennismaken met die typische Amerikaanse motels. Het zijn plekken die – ook al ben je nog nooit in Amerika geweest – heel herkenbaar zijn van tal van Amerikaanse films. Als er iets Amerikaans is, is het wel slapen in een motel. Daarom zijn wij fan!

Amerikaanse motels zijn heel herkenbaar, ook al ben je nog niet in Amerika geweest (foto: Pixabay)

Heerlijk, die groezelige receptie, die verlopen parkeerplaats vol onkruid, grote Amerikaanse pick-ups pal voor de deur van de kamer geparkeerd, de onvermijdbare automaat met middernachtsnacks en blikjes cola en als gastronomische hoogtepunt het continental breakfast bestaande uit besuikerde roze en bruine donuts en zwarte koffie zoveel als je kunt drinken.

De reclameborden van motels zijn ook al zo’n Amerikaanse klassieker (foto: Unsplash)

De Amerikaanse motels vind je vaak langs de interstates en in de buurt van pompstations, autogarages, wegrestaurants en fastfoodketens. Je hoeft dus zeker niet om te komen van de honger bij een motel. Bekende ketens zijn Motel 6, Super 8, Days Inn en Red Roof Inn, maar er zijn ook veel onafhankelijke familiemotels. Tijdens je roadtrip door Amerika kom je ze vanzelf tegen.

Vertrouwd overnachten

De layout van het gebouw ziet er vrijwel altijd hetzelfde uit. Het gebouw heeft meestal een L- of een U-vorm. Waar hotels onderling enorm kunnen verschillen, zie je bij motels altijd de grote parkeerplaats als het middelpunt en daaromheen de deuren van de kamers, met maximaal nog één verdieping erbovenop.

Typische opzet van een motel in Amerika: parkeerplaats, deuren met kamers en een verdieping met de trap aan de zijkanten van het gebouw (foto: Unsplash)

Veel Amerikaanse motels zijn bijzonder kleinschalig. Er zit meestal maar één iemand bij de receptie, die ook verantwoordelijk is voor klusjes en dergelijke. Je kamer wordt tussendoor niet schoongemaakt, maar de meeste mensen blijven dan ook maar één nacht. Je bent tenslotte op doorreis en er is niet per se veel te beleven in de omgeving van het motel.

En o ja, de prijs van motels is natuurlijk ook prettig ten opzichte van hotels. Voor een motel betaal je zo tussen de $ 40 en de $ 150 per kamer.

Hillcrest Motel: hoe Amerikaans wil je het hebben?

Een hotel of een motel kiezen?

Je merkt het al aan ons verhaal: we zijn fans van motels. De kosten zijn laag, het gemak is hoog en ze zijn vooral zo lekker Amerikaans. Natuurlijk moet je niet te veel luxe verwachten, maar de kamers zelf hebben vaak prima bedden, airco en een grote koelkast.

Je parkeert je auto met je spullen pal voor de deur, wat een hoop gesjouw scheelt met je ‘hotelkoffers’. ’s Ochtends prop je wat donuts naar binnen (of je profiteert daadwerkelijk van een ontbijt) en je zit zo weer op de route.

LEES OOK:  10 beste Amerikaanse steden voor de leukste stedentrips
Motel in Nevada: groezelig, maar wij houden ervan (foto: Pixabay)

5 dingen waar je aan moet denken als je in een motel gaat slapen

Anti-bacteriële doekjes en handgel.

Ook zonder coronavirus kunnen motels wel degelijk een bron van besmettingen met virussen en bacteriën zijn. Maak je handen schoon met handgel en neem zaken als de wc-bril, handgrepen van duren en de afstandsbediening van de tv af met een ontsmettend doekje. 

Reisstekker voor Amerika.

Je wist waarschijnlijk al dat je in Amerika andere stopcontacten hebt. Om je mobieltje, je navigatie of je tablet weer op te laden heb je een verkoopstekker nodig. Die kun je voordelig krijgen bij bijvoorbeeld de Action. Koop er een paar zodat je niet zonder zit als er eentje kapot gaat. Het voltage ligt in Amerika op 110 Volt, dus je Europese apparatuur die voor 230 Volt geschikt is kan niet kapot gaan.

HDMI-kabel om je laptop op de tv aan te sluiten.

Verveel je je ’s avonds op je motelkamer? Dan is het prettig als je je laptop met de juiste kabel in de motel-tv kunt pluggen. Zo kun je lekker je favoriete series via Netflix kijken! Uiteraard heb je wel een actief Netflix-account nodig én het motel moet (snel) wifi hebben, maar dat hebben de meeste wel.

Vergeet je VPN niet.

VPN staat voor Virtual Private Network en op reis door Amerika is het handig om hier een accountje op te hebben. Juist omdat je veelvuldig van openbare wifi gebruik zult maken en met VPN word je dataverkeer versleuteld en beveiligd. Niet alleen loopt je Netflix-account zo geen risico om gehackt te worden, ook kun je veilig blijven e-bankieren.

Daarnaast kun je een dienst als Netflix via VPN laten denken dat je in Nederland zit, zodat je jouw favoriete Europese series kunt blijven volgen! Je kunt verschillende VPN-diensten gratis proberen of blijven gebruiken. Kijk bijvoorbeeld hier op de website van VPNGids.nl voor alle mogelijkheden.

Kleerhangers.

Heb je wat nette kleding als een jurk of een pak mee? Dan is het altijd handig om wat kleerhangers mee te nemen naar het motel. Je zult altijd zien dat er maar 3 kleerhangers hangen, wanneer je met z’n vieren in een motel wilt overnachten.

Een nachtlampje.

Serieus. Veel motels zijn vaak superdonker ’s nachts. Om energie te besparen gaat alle verlichting uit. En dan kan het lastig zijn om even de wc te vinden. Een nachtlampje dat je met je verloopstekker in het stopcontact steekt maakt het allemaal net even wat aangenamer, ook als je zonder kinderen reist.

1.417 views
(1 stemmen, gem.: 5,00 van de 5)
Laden...


Over de auteur

Dit Is Amerika
Alles over Amerika vind je op DitIsAmerika.nl. Wil je samenwerken met of adverteren op DitIsAmerika? Neem contact op met DitIsAmerika.nl voor de mogelijkheden.