Visum voor Amerika nodig?

Als Nederlander of Belg kun je in de meeste gevallen zonder visumaanvraag naar Amerika reizen. Het gaat dan om trips voor vakantie of zaken of doorreis, die niet langer dan 90 dagen duren. Wel is sinds januari 2009 vooraf elektronische toestemming van de Amerikaanse autoriteiten nodig. Deze toestemming is bedoeld voor de reizigers die geen apart visum nodig hebben om Amerika binnen te komen. Het Electronic System for Travel Authorization (ESTA) vervangt het bekende groene formulier dat je voorheen in het vliegtuig naar Amerika in moest vullen (visumontheffingsformulier I-94).

ESTA aanvragen via Homeland Security

Let op: de aanvraag voor reistoestemming naar de VS moet je minimaal 72 uur voor aanvang van je reis indienen.

Dit is de link naar de aanvraag voor elektronische reistoestemming in het Nederlands:
https://esta.cbp.dhs.gov

In het elektronische aanvraagformulier worden dezelfde vragen gesteld als op het oude, papieren I-94-formulier. Over ziekten, drugsgebruik en je eventuele criminele verleden, waardoor je de toegang tot Amerika kan worden ontzegd. Uiteraard moet je visum amerika ESTAdeze vragen naar eerlijkheid invullen. Wanneer je één van de vragen met ‘ja’ beantwoordt, wil dat nog niet zeggen dat je Amerika niet in mag. Wel heb je dan misschien iets uit te leggen aan de douaneambtenaar bij binnenkomst in het land. In de meeste gevallen zullen er echter geen bijzonderheden zijn en mag je gewoon het land in.

Kosten ESTA

Er zijn kosten verbonden aan de elektronische reistoestemming. Zo wordt er altijd 4 dollar aan administratiekosten in rekening gebracht en als je toestemming wordt goedgekeurd moet je nog 10 dollar extra betalen. Om te betalen voor het ESTA-programma heb je een creditcard nodig. Maar die heb je sowieso nodig als je naar Amerika wilt.

Weet je niet zeker of je een visum voor Amerika nodig hebt? Op een speciale website van de Amerikaanse overheid kun je een wizard voor het Visa Waiver Program invullen en zie je meteen waar je aan toe bent.

Wat als reistoestemming naar Amerika wordt geweigerd?

Omdat je vooraf toestemming moet aanvragen om naar Amerika te reizen, kan het voorkomen dat je visum wordt geweigerd. Wat zijn in dit geval de meestvoorkomende oorzaken? En wat moet je doen als je Amerika niet in mag?

Jouw ESTA wordt geweigerd als:

  • Je een ernstige en/of besmettelijke ziekte hebt
  • Je drugsverslaafd bent
  • Je in het verleden gearresteerd en/of veroordeeld bent voor een ‘moreel schandelijke daad’, een vergrijp met drugs, of twee keer of vaker bent veroordeeld en daarbij meer dan vijf jaar in de gevangenis hebt gezeten
  • Je een spion bent of van plan bent te gaan spioneren
  • Je een terrorist bent of bent geweest
  • Je wilt gaan werken in Amerika
  • Je ooit eerder de toegang is geweigerd, als je gedeporteerd bent, of als je eerder gefraudeerd hebt bij het verkrijgen van een visum
  • Je in het verleden een kind van een Amerikaans staatsburger hebt gegijzeld, of deze staatsburger toegang tot het kind heeft geweigerd, ook al is het ook jouw kind

Als je geen visum krijgt, is het aan te raden contact te zoeken met de ambassade. Mogelijk zijn er toch opties om naar Amerika af te kunnen reizen.

ESTA zonder creditcard

Wil je je ESTA-aanvraag liever zonder creditcard indienen, dan zijn er ook verschillende Nederlandse partijen die de aanvraag voor je kunnen verzorgen. Betalen gaat dan bijvoorbeeld via iDeal of een bankoverschrijving. Natuurlijk betaal je wel een kleine fee voor deze service. Je kunt dan meestal een online formulier invullen, waarna de desbetreffende organisatie de rest doet. Zij controleren ook je aanvraag op eventuele fouten en spelen hem door naar de US Customs and Border Protection. Ook kun je via zo’n aanvraagbemiddelaar voor de ESTA gebruikmaken van een klantenservice bij vragen of problemen.

(1 stemmen, gem.: 5,00 van de 5)
Laden...