Net als in Nederland houden Amerikaanse werkgevers bijdragen voor de sociale zekerheid in van je salaris. Het stelsel van sociale zekerheid in de VS omvat diensten zoals uitkeringen bij pensioen, overlijden, invaliditeit en werkloosheid en andere sociale opvangmogelijkheden.
Voorheen kon je je in Amerika verzekeren van ziektekosten door een baan aan te nemen. De werkgever droeg geld af voor de collectieve verzekering van zijn werknemers. Geen baan? Dan had je ook geen ziektekostenverzekering.
In 2010 is echter een algemene ziektekostenverzekering voor elke Amerikaan van kracht geworden. Deze ziektekostenverzekering is ingevoerd door de regering Obama en staat bekend als ‘ObamaCare’. De officiële naam is echter ‘Patient Protection and Affordable Care Act‘. De bedoeling van deze verzekering is het terugdringen van het aantal onverzekerde Amerikanen en uiteindelijk besparen op de ziektekosten.
Er is echter ook veel kritiek op het nieuwe systeem, vooral vanuit Republikeinse hoek, omdat het de belastingen heeft verhoogd. De conservatieve regering van president Trump zal waarschijnlijk een poging doen om ObamaCare te vervangen voor een andere verzekering.