Ellis Island

Ellis Island, slechts enkele minuten varen vanaf het zuidelijkste puntje van Manhattan, speelt een belangrijke rol in de Amerikaanse geschiedenis. Aan het eind van de 19de eeuw en in de eerste helft van de 20ste eeuw deed het dienst als immigratiepost. Mensen die zich in Het Nieuwe Land wilden vestigen, moesten via dit eiland in de haven van New York reizen.
Bijna een eeuw na de grootste piek in de immigratie blijkt dat bijna de helft van alle huidige Amerikanen een voorouder terug kan vinden via de archieven van Ellis Island. In totaal zijn zo’n 12 miljoen immigranten de

poorten van ‘Ellis’ gepasseerd. Weigering kwam maar beperkt voor. Zo’n 2% mocht de VS niet in, voornamelijk vanwege ziekten of criminele antecedenten.

Zoek een bekende via het Ellis Island-archief

Die archieven zijn openbaar en via de website van Ellis Island te doorzoeken. Zo kun jij ook kijken of je die voorouder kunt vinden die destijds zijn heil in Amerika heeft gezocht.

Heb je een bekende gevonden? Dan kun je een ‘passender record’ inzien en dit document desgewenst ook bestellen. We zijn tenslotte wel in Amerika! Waar

mogelijk zie je ook een scan van het originele scheepsmanifest en foto’s van het schip.

Vandaag de dag is Ellis Island en het bijbehorende museum een van de populairste toeristische bestemmingen in New York, en ook vanheel Amerika. Een bezoekje aan Ellis Island wordt gecombineerd met een bezoek aan Liberty Island, waar je het Vrijheidsbeeld kunt vinden.

(nog geen waarderingen)
Laden...