Green Card

Een Green Card (officieel: United States Permanent Resident Card) is een toelatingsbewijs tot en vestigingsvergunning voor de Verenigde Staten. Aangezien het land in de jaren twintig een meer isolationistische en xenofobe koers ging varen, werd de immigratie ingedamd en vervangen door inreisquota, gebaseerd op nationaliteit en geschiktheid voor de arbeidsmarkt.

Omdat men besefte dat men daardoor goed gemotiveerde arbeidskrachten mis kon lopen werd er een systeem ontworpen waarbij men door het indienen van een CV en motivering in een loterij een inreisvisum en vestigingsvergunning kon krijgen, naast het recht op een versnelde verplichte inburgeringscursus die vereist is om te kunnen worden genaturaliseerd tot Amerikaans staatsburger.

Elk jaar staan er daarom in november advertenties voor de Green Card-procedure van de Amerikaanse ambassade in de landelijke dagbladen. De Green Cards worden verloot onder de gegadigden. Om voor een Green Card in aanmerking te komen, moet je eerst voldoen aan een aantal voorwaarden. Ieder jaar rond november start de Diversity Lottery van de U.S. Department of State. Voldoe je aan de gestelde eisen, dan kun je je rond oktober inschrijven. Let op: het gaat hier dan om de toelatingen over twee jaar. Doe je in 2007 mee, dan wordt je – als alles meezit – op z’n vroegst in 2009 toegelaten als ‘permanent resident’.

Wil je weten hoe de procudere verloopt en aan welke eisen je moet voldoen? Dan raad ik je aan de website van de U.S. Department of State te bekijken Let op: er zijn heel veel louche commerciële bureaus die zich met ‘visabemiddeling’ bezighouden. Geen van deze bureaus kan jou extra kans op toelating tot de VS beloven, al doen ze dat soms wel. De meeste bureaus vragen bovendien veel geld voor hun bemiddeling, terwijl je de aanvraag ook heel goed zelf kunt doen. Je moet er vooral voor zorgen dat je alles volledig en precies zoals gevraagd invult, om jezelf niet bij voorbaat al te diskwalificeren.

Wil je terug graag een beetje hulp, dan kun je het beste een gerenommeerd bureau inschakelen. Eén van de betere Nederlandse bureaus is VisaVersa.com. Zij bemiddelen ook als jij een baan in de VS hebt geaccepteerd, maar je moet de benodigde visa nog rond zien te krijgen.

Tot 3 november 2012 kun je je inschrijven voor DV 2014.

(nog geen waarderingen)
Laden...