Amerika en creditcards

amerika-en-creditcardsAmerika is een echt creditcardland. Zonder creditcard begin je er bijna niets. Zelfs de meest kleine bestellingen, zoals een kopje koffie, kun je bijna overal met je creditcard betalen. Zeker voor grotere uitgaven, zoals een hotelkamer of een huurauto, is het handig er eentje op zak te hebben. Soms zelfs bijna noodzakelijk, omdat het alternatief bij het huren van een auto bijvoorbeeld het betalen van een torenhoge borgsom is.

Hoe werkt een creditcard?

Voor een kaarthouder is het gebruik van een creditcard meestal erg eenvoudig. Na het besluit om een bepaalde product te kopen zal de verkoper (een winkelier, tankstation of ander soort ondernemer) de creditcard door een kaartlezer halen. De kaartlezer leest de magnetische strip op de achterkant van de kaart en weet op die manier het nummer van de creditcard. De kaartlezer is meestal gekoppeld aan de kassa van de verkoper. Vanuit de kassa wordt het bedrag van de besteding bekend. Vervolgens zoekt het systeem via een elektronisch netwerk (telefoon, vaste lijnen of internet) contact met het computersysteem van de creditcardmaatschappij. Het creditcardnummer en het te besteden bedrag worden doorgegeven, met daarbij in feite de vraag of de creditcardmaatschappij akkoord gaat. Als dat zo is, wordt de transactie afgerond en wordt er bij de verkoper een bonnetje afgedrukt. Soms zal de verkoper dan de klant vragen om dit bonnetje te ondertekenen. De klant krijgt ook nog een eigen exemplaar van het bonnetje mee. Sinds enige jaren komt het ook steeds vaker voor dat de klant de pincode van de creditcard moet opgeven (al dan niet in combinatie met een handtekening). Dit omdat het gebruik van een pincode veiliger is dan alleen een handtekening.

De winkelier krijgt het bedrag dat door de klant is besteed van de creditcardmaatschappij, overigens meestal na aftrek van enkele procenten (de creditcardmaatschappij gebruikt dit als vergoeding voor de kosten). Dit gaat natuurlijk van de marge van de winkels af. Daarom moet je bij sommige winkels extra betalen als je met je creditcard af wilt rekenen.

Aan het eind van elke maand stuurt de creditcardmaatschappij de klant een maandoverzicht waarop alle bestedingen van die maand staan vermeld. De klant moet vervolgens het totaalbedrag van het overzicht aan de creditcardmaatschappij betalen.

Voor- en nadelen van een creditcard

Voor een ondernemer zitten er voordelen aan het gebruik van een creditcard, zeker ten opzichte van het zelf afgeven van krediet aan zijn afnemers. De ondernemer krijgt namelijk van de creditcard maatschappij vrijwel onmiddellijk zijn geld. Er is echter (meestal) ook een nadeel, want de creditcard maatschappij vraagt vaak een gedeelte (enkele procenten) van de omzet van de ondernemer. Vooral voor besteding van kleine bedragen die de klant ook wel op een andere manier zou kunnen betalen (contant) is deze vergoeding in verhouding nogal hoog.

creditcard

Voor de klant zijn er ook voordelen van het gebruik van een creditcard. De klant kan iets kopen zonder contant geld op zak, waarbij de creditcard er garant voor staat dat de winkelier toch zijn geld krijgt. Een ander voordeel kan zijn dat de bestedingen met de creditcard vervolgens in een aantal termijnen betaald kan worden aan de creditcardmaatschappij. Ook zijn spullen die je met een creditcard hebt gekocht vaak automatisch verzekerd tegen verlies, diefstal en beschadiging. Check voor de precieze termijnen de voorwaarden van jouw bank of creditcardmaatschappij.

Het nadeel van een creditcard (en de reden dat het woord ‘krediet’ in de naam voorkomt) is het feit dat de klant rente betaalt aan de creditcardmaatschappij, zolang er nog een onbetaald bedrag open staat. En die rente is vaak vele malen hoger dan de rente op een ‘gewone’ lening bij een bank. Een creditcard waarop je ‘rood’ staat kan je daarom ook een registratie bij het BKR in Tiel opleveren.

Geschiedenis van de creditcard

Rond 1920 begonnen hotels in de Verenigde Staten met het uitgeven van kaartjes waarmee hun klanten op krediet bestedingen konden doen. De klant kon met het kaartje aan de hotelbalie laten zien dat het hotel hem of haar kredietwaardig vond. Later gingen ook oliemaatschappijen kredietkaarten uitgeven, waarmee de klanten brandstof op krediet konden kopen. Het ging in al deze gevallen om een kredietkaart die voor één bedrijf (hotel, hotelketen of oliemaatschappij) geldig was. Het bedrijf stuurde zelf een factuur aan de klant en zorgde voor de inning van deze factuur.

In 1950 begon Diners Club met een algemeen bruikbare kredietkaart, die dus gebruikt kon worden bij meerdere winkels en bedrijven. De kaarthouder betaalde een klein bedrag per jaar voor het gebruik van de kaart, en kreeg meestal elke maand een nota voor de bestedingen met de kaart. Diners Club zorgde er dan voor dat de winkeliers of bedrijven hun geld kregen. In 1958 werd American Express opgericht, een andere grote creditcardmaatschappij.

Verklaring van de nummers op de creditcard

Elke creditcard heeft een uniek nummer. Dit nummer is opgebouwd volgens een standaard werkwijze die door bijna alle creditcardmaatschappijen wordt gebruikt: ANSI Standard X4.13-1983. Het nummer van de creditcard bestaat uit maximaal vier blokjes van elk maximaal vier cijfers.

Het eerste cijfer geeft aan om welk soort creditcard het gaat:

  • 3 = American Express (37) of Diners Club (38)
  • 4 = Visa
  • 5 = MasterCard
  • 6 = Discover Card

Elke soort creditcard gebruikt een eigen indeling van het creditcardnummer.

  • Bij American Express volgen na de getallen 37 nog 13 cijfers. Op plaats 5 tot en met 11 staat daar het rekeningnummer. Op plaats 12 tot en met 14 staat het kaartnummer, gebruikt wanneer er op één rekening meer dan één creditcard is uitgegeven. Op plaats 15 staat tenslotte een controlegetal, waarmee gecontroleerd kan worden of het creditcardnummer klopt.
  • Visa gebruikt plaats 2 tot en met 6 voor het ‘banknummer’, want Visa is een creditcard die wordt gebruikt door een groep van samenwerkende banken. Plaats 7 tot en met 12 (of soms plaats 7 tot en met 15) zijn het rekeningnummer, en op plaats 16 staat het controlegetal.
  • MasterCard, ook een creditcard van een groep van samenwerkende banken, heeft op plaats 2 een banknummer. De lengte van het banknummer is afhankelijk van het cijfer op plaats 2. Dat kan een 1, 2, 3 of 4 zijn. Het banknummer begint dan eigenlijk op plaats 3 en is 1, 2, 3 of 4 cijfers lang. De cijfers na het banknummer, tot en met plaats 15, zijn samen het rekeningnummer, en op plaats 16 staat tenslotte het controle getal.

Welke creditcard voor Amerika?

Je kunt al vanaf zo’n € 25,- per jaar een creditcard aanschaffen. Deze komt zeker van pas tijdens je volgende reis naar Amerika. Als je een creditcard speciaal voor je reis naar Amerika wilt kopen, raden we je aan een Visa-creditcard te nemen. Visa wordt in Noord-Amerika (en eigenlijk over de hele wereld) op meer plekken geaccepteerd dan de grootste concurrent Mastercard. Ben je lid van de ANWB? Dan kun je voordelig een ANWB Visa Card nemen, waarmee je moeiteloos alle betalingen in Amerika uit kunt voeren. De ANWB Visa Card kost in de voordeligste versie voor leden € 14,50 per jaar. Je aankopen met deze creditcard zijn 180 dagen lang gratis verzekerd. Je hebt ook Aflevergarantie. Dat betekent dat je aankopen die niet geleverd worden ook niet hoeft te betalen. Het geld wordt dan teruggestort op je creditcard.

Als je meer geld aan je creditcard uitgeeft, krijg je vaak langer een verzekering op je aankopen met de creditcard. Ook bieden sommige duurdere cards de mogelijkheid voor korting op je autohuur, een ruimere bestedingslimiet en mogelijk andere voordelen.

Ook in Nederland kun je op steeds meer plekken met ‘plastic’ betalen en wordt het – jaren na Amerika – steeds normaler om bedragen met je creditcard te betalen. Daar is niks mis mee. Je moet er echter altijd op bedacht zijn dat een creditcard geen makkelijk geld biedt. Het moet altijd worden terugbetaald. En als je daarmee te laat bent, betaal je een fikse rente. Het beste kun je daarom de maandelijks verschuldigde bedragen aan de creditcardmaatschappij automatisch van je bankrekening laten afschrijven. Zo voorkom je dat je een schuld opbouwt.

FlopHmm...Wel okéGoedTop (nog geen waarderingen)
Laden...