Amerikaanse fastfoodketens

Amerikaanse Foodketens

De Amerikaanse fastfoodketens: wie kent niet McDonald’s en Burger King? Maar in Amerika en Canada zelf, vind je nog veel meer – voor ons Europeanen onbekende – ketens van soms meer dan 500 restaurants, verspreid over het hele Amerikaanse continent.

Inhoudsopgave

Starbucks

De Starbucks Coffee Company, zoals Starbucks voluit heet, is ’s werelds grootste internationaal concern in koffiewinkels. Het bedrijf is in 1971 opgericht in Seattle, waar nog steeds het hoofdkantoor zich bevindt. Starbucks-winkels in de Verenigde Staten en Canada zijn met name populair bij studenten. Het logo van Starbucks is een gestileerde weergave van een Sirene.

Naast koffie verkopen de Starbucks-winkels ook andere koude en warme dranken. Daarnaast verkoopt de winkelketen ook gebak en andere etenswaren. Vestigingen van Starbucks komen ook voor in andere winkels, zoals boekhandels en supermarkten. Uit cijfers van het bedrijf van februari 2006 blijkt dat Starbucks beschikt over 6216 eigen winkels beschikt. Daarnaast zijn er nog 4585 vestigingen die door andere bedrijven worden geëxploiteerd of een joint venture zijn met een andere onderneming. Er zijn nog maar weinig vestigingen van Starbucks in Nederland. De enige vind je op Schiphol en in de aankomsthal van Utrecht Centraal.

Dunkin’ Donuts

Dunkin’ Donuts is een internationaal netwerk van koffie- en donutshops. Het is ongelooflijk, maar deze shops bedienen dagelijks zo’n 2,7 miljoen klanten wereldwijd. Alleen maar met koffie en donuts.

Het bedrijf is in 1950 in Quincy, Massachussetts opgericht door William Rosenberg. Vandaag de dag zijn er meer dan 6.200 winkels wereldwijd. Aan het eind van de jaren 90 probeerde Dunkin’ Donuts het ook in Nederland, maar dat werd geen succes. Aan het begin van 2017, nadat de crisis voorbij was, probeerde de fastfoodketen het opnieuw. Het bedrijf zegt in alle grote steden in Nederland een filiaal te willen openen.

In de Verenigde Staten kun je vaak wel een Togo’s Sandwich Shop (ook wel eens Dunkin’ Deli genoemd) in de nabijheid van een Dunkin’ Donuts vinden. In de buurt van Chicago en New York vinden we ook wel Baskin-Robbins ijswinkels in of bij deze donutwinkels. De meeste concurrentie ondervindt Dunkin’ van Starbucks, Southern Maid, Krispy Kreme en kleinere, lokale winkels. In Canada vormt Tim Hortons een grote concurrent.

Sinds 2006 heeft de succesvolle donutketen een nieuwe slogan: America runs on Dunkin’.

Subway

In 1965 richtten Fred De Luca en Peter Buck Subway op. Een zaak die voornamelijke broodjes en salades verkoopt en zichzelf nadrukkelijk afficheert als het gezonde alternatief voor McDonald’s, Wendy’s of Burger King.
Subway is momenteel een van de snelst groeiende ketens ter wereld. Op dit moment (2007) staat de teller op ruim 27.000 verkooppunten in 86 landen, verspreid over de hele wereld. Sinds een aantal jaren is Subway ook in Nederland te vinden. Het hoofdkantoor voor de meer dan 1.000 Subways in Europa staat in Amsterdam.

De snelle groei van Subway wordt toegeschreven aan het toegenomen gezondheidsbewustzijn van consumenten. De gezondheidsclaim is ook flink uitgebuit door Subway. Bekend is het verhaal van een moddervette student, die dankzij een Subway-dieet meer dan honderd kilo afviel.

Chili’s

Chili’s heeft meer dan 1.000 verkooppunten in de Verenigde Staten. Het is een keten restaurants, waar je Mexicaans kunt eten. Afhalen kan ook. Beroemd zijn de pittige, kleine hapjes waar je van kunt blijven eten.
De officiële slogan van Chili’s luidt: ‘Spicealicious.’

Wendy’s

Wendy’s is een grote concurrent van McDonald’s en heeft wereldwijd zo’n 6.700 restaurants. De multinational werd in 1969 door Dave Thomas opgericht en genoemd naar zijn tweede dochter, Melinda. Door haar oudere broers en zussen werd zij Wendy genoemd.

Het bedrijf is beroemd om zijn ouderwetse, vierkante hamburgers die vanaf het moment van bestellen vers voor de klant worden gemaakt.

In 1970 werd Wendy’s het eerste fastfoodrestaurant met een ‘drive-in’, een instant succes dat door de concurrentie gretig werd overgenomen.

T.G.I. Friday’s

T.G.I. Friday’s (vaak kortweg Friday’s genoemd) is een bekende Amerikaanse restaurantketen. De keten houdt het midden tussen fastfoodrestaurants als McDonald’s en Wendy’s en ‘normale restaurants’ (voorzover je die hebt in Amerika).

De naam van het restaurant komt van de uitdrukking ‘Thank God It’s Friday’ (TGIF) en staat voor de relaxte sfeer, die de laatste werkdag van de week zo kenmerkt. Sommige restaurants hebben de tekst boven de ingang: ‘Binnen is het altijd vrijdag’.

De meest opvallende kenmerken zijn de rood-wit gestreepte zonneschermen, glas-inl-lood en het vaak antieke, donkere interieur met Tiffany-lampen. De keten bestaat uit meer dan 500 restaurants, waarvan het merendeel zich in de Verenigde Staten en Canada bevindt. De onderneming is een dochter van de Carlson Companies, die nog veel meer andere horecabedrijven exploiteren.

Friday’s heeft een uitgebreide menukaart en een eveneens uitgebreide cocktailkaart. Friday’s werd in het verleden geassocieerd met de bekende diëtist Atkins, maar in 2006 zijn de speciale Atkins-menu’s hernoemd tot ‘Low Carb’ (weinig calorieën). Het eerste restaurant van de keten werd in 1965 opgericht in New York City. De vestiging op Times Square is een van de drukste ter wereld. Mensen staat vaak een uur in de rij om op een plaatsje te wachten, terwijl het personeel gestresst rondrent.

De grootste Amerikaanse fastfoodketens

Ben & Jerry’s
Bennigans
Buffalos
Burger King
California Pizza Kitchen
Checkers
Chevy’s
Chick a fila
Chili’s
Denny’s
Fuddruckers
Hooters
House of Pancakes
Jack in the Box
Kentucky Fried Chicken
McDonald’s
Macaroni Grill
Outback Steakhouse
Pizza hut
Red Lobster
Red Robin
Taco Bell
Thank God It’s Fridays
Waffle House
Wendy’s

(2 stemmen, gem.: 5,00 van de 5)
Laden...