Amerikaanse samenleving

De totale populatie van de VS bestond begin 2006 uit 298.290.000 inwoners. In oktober van dat jaar werd de magische grens van 300 miljoen inwoners bereikt. In de afgelopen eeuw is de Amerikaanse bevolking daarmee met 200 miljoen inwoners gegroeid. Alleen India en China hebben meer inwoners. Het overgrote deel van de bevolking verschuift telkens verder richting het westen en het zuiden van het land.

De Amerikaanse samenleving en haar herkomst

Etnisch gezien is de Amerikaanse samenleving zeer divers. Volgens cijfers uit 2000 bestaan er 31 etnische groeperingen bestaande uit minimaal één miljoen mensen. Daarnaast telt het land vele kleine groeperingen. Het overgrote deel van de Amerikanen, 75%, stamt af van de Europeanen, voornamelijk uit Duitsland, Ierland, Engeland, Italië, Scandinavië en Slavische landen, af. Dit aantal neemt (relatief) af, er wordt verwacht dat deze bevolkingsgroep in 2050 minder dan de helft van de Amerikanen vertegenwoordigd. 13% van de populatie stamt oorspronkelijk af van de Spanjaarden, veel komen uit Latijns-Amerika. Naar verwachting neemt dit percentage sterk toe. Afro-Amerikanen beslaan 13% van de bevolking. Aziatische Amerikanen zijn de vierde minderheidsgroep, deze groep beslaat 4% van de bevolking. Oorspronkelijke bewoners van Amerika, zoals de Indianen en de Inuit vertegenwoordigen slechts 1% van de bevolking.

80% Van de Amerikanen is christelijk, waarvan 26% rooms-katholiek en een groot deel baptist. De Joodse gemeenschap vertegenwoordigt 6% van de bevolking. 4% behoort tot de islam, het hindoeïsme of het boeddhisme. De overige bevolking geeft aan geen geloof aan te hangen; dit is de snelst groeiende groep.

Amerika heeft geen officiële taal

De VS heeft geen officiële taal. 97% Van de Amerikanen spreekt Engels op goed of hoog niveau. Sommigen willen dat Engels de officiële taal wordt, maar dit is (nog) niet het geval. Spaans is de tweede taal, deze taal wordt vooral in de zuidwestelijke staten gebruikt. 12% van de Amerikanen spreekt Spaans. Chinees is de derde taal. Daarnaast kent Amerika veel andere Europese en Aziatische talen. Een klein en dalend aantal spreekt de taal van de oorspronkelijke bewoners. In Amerika wordt zelfs nog op (heel) kleine schaal Nederlands gesproken. Bijvoorbeeld in het ‘Nederlandse’ dorp Pella.

Amerikaanse samenleving en haar cultuur

Amerikaanse cultuur is divers, maar een aantal elementen kennen we allemaal en zijn dus niet weg te denken uit de algemene Amerikaanse cultuur. Denk bijvoorbeeld aan fast food (McDonald’s), Coca-Cola, vele muzieksoorten waaronder blues en jazz. Ook Amerika’s films kennen we allemaal. De democratie, het Vrijheidsbeeld, honkbal, basketball, hoge gebouwen en consumentengoederen zoals de televisie zijn uit Amerika komen overwaaien naar andere culturen.

Meer over de Amerikaanse cultuur lees je onder het kopje Cultuur.

(nog geen waarderingen)
Laden...