Amerikaanse winkelketens

Amerikaanse winkelketens spreken vaak tot de verbeelding. We kennen ze van een stedentrip naar New York of van de televisie. Op deze pagina bespreken we een paar tot de verbeelding sprekende Amerikaanse winkelketens. Heb je aanvullingen die niet in onderstaand lijstje winkelketens mogen ontbreken? Geef ze dan door aan de redactie van DitIsAmerika.nl en wij zetten ze erbij!

Macy’s
Macy’s is een keten van Amerikaanse warenhuizen. Macy’s is een dochteronderneming van het bedrijf Federated Department Stores. Macy’s concurreert qua prijs boven J.C. Penney en Sears, maar onder Nordstrom.

De bekendste Macy’s-winkel bevindt zich aan de Herald Square, New York City. Deze winkel is volgens het Guinness Book of Records het grootste warenhuis ter wereld met een oppervlakte van 198.500 m².

Korting in New York voor Hollanders

Ben je in New York? Vraag dan bij Macy’s naar de Customer Information desk. Volgens mij zitten ze op de derde verdieping. Bij deze information desk kun je helemaal gratis de “Macy’s International Shopper Savings Card” krijgen. Deze geeft je op alles – ook artikelen die al in de aanbieding zijn – nog een extra 11% korting! Je moet wel aantonen dat je een toerist bent van buiten de Verenigde Staten door je paspoort te laten zien. Er zijn een paar zeer beperkte beperkingen : zo geldt de korting niet voor parfum, certificates, of One day sales (maar wel op alle andere). Kortom : ophalen die kaart!

Walmart: big, bigger, biggest

Walmart is een Amerikaans detailhandelsconcern, opgericht in 1961. De naam is afgeleid van de oprichter, Sam Walton. De eerste Walmartwinkel werd geopend in Rogers (Arkansas) in 1962.

In 2003 had Walmart een omzet van ruim $ 256 miljard, en een winst van $ 8,9 miljard. In 2018 is de omzet van Walmart opgelopen tot $ 500 miljard en de winst tot ruim $ 15 miljard!

In 2018 heeft Walmart wereldwijd 2,3 miljoen (!) medewerkers in dienst. Daarmee is Walmart de grootste particuliere werkgever van de Verenigde Staten. Buiten de Verenigde Staten heeft Walmart onder andere winkels in Mexico, Duitsland, Canada en het Verenigd Koninkrijk.

Elke Walmartwinkel heeft een ‘begroeter’ (greeter) in dienst, wiens taak het is om de bezoekers welkom te heten. Op een instructievideo voor nieuwe Walmart-werknemers worden de werknemers aangemoedigd om zichzelf als “partner” te zien, en hun leidinggevenden als servant leaders.

Een begroeter in een vestiging van Walmart

Een begroeter in een vestiging van Walmart (beeld: YouTube)

Meermalen eindigde het Walmart-concern op de 1e plaats op de lijst van ‘meest bewonderde ondernemingen’, opgesteld door het weekblad Fortune. Hiervoor vraagt Fortune jaarlijks wereldwijd circa 10.000 topfunctionarissen naar hun mening.

Werknemers van Walmart zijn kritischer over hun werkgever. De salarissen bij Walmart zijn circa 20% lager dan bij vergelijkbare bedrijven, en werknemers moeten vrezen voor hun baan als ze lid zijn van een vakbond. Toen een werkneemster op haar werk een petitie om loonsverhoging uittypte namens 80 collega’s, werd ze ontslagen vanwege diefstal van de typemachine.

Walmart staat erom bekend dat ze een breed scala aan producten verkoopt, tot munitie aan toe. Na protest van onder meer Michael Moore in zijn film Bowling for Columbine, waarin hij aankaart dat de jongeren op de Columbine High School waren neergeschoten met kogels die zo makkelijk bij de supermarktketen verkrijgbaar waren, publiceerde de keten een persbericht waarin werd aangekondigd dat de supermarkt binnen drie maanden zou staken met de verkoop van munitie.

Abercrombie & Fitch

Abercrombie & Fitch is een Amerikaans detaillist van luxueuze vrijetijdskleding. Het bedrijf is in 1892 opgericht, gevestigd in New Albany, Ohio, had in 2005 een jaaromzet van $2.021.000.000 en heeft 6.900 werknemers in dienst (75.000 wanneer de winkelverkopers worden meegerekend). Abercrombie & Fitch omvat vier merken: Abercrombie & Fitch, abercrombie Kids, Hollister Co. en RUEHL 925.

Abercrombie & Fitch (of kortweg A&F) was oorspronkelijk een vooraanstaand verkoper van buitenkleding en excursieproducten. Na vele succesvolle jaren kwam het bedrijf eind jaren ’60 in financieel zwaar weer terecht, tot het in 1988 door Limited Brands, dat als vlaggenschip het lingeriemerk Victoria’s Secret heeft, werd gekocht en als lifestyle-merk in de markt werd gepositioneerd.

Vandaag de dag is Abercrombie hét casual merk dat staat voor strand, surfen en zon: altijd in, zomer of geen zomer! Abercrombie staat voor topkwaliteit, de coolste stijlen en de nieuwste trends en is sinds jaren Amerika’s succesvolste casual lifestyle merk. Superstars zoals Paris Hilton, Lindsay Lohan en Jessica Simpson worden regelmatig in kleding van Abercrombie and Fitch gezien!

A&F is sinds eind 2012 eindelijk ook te koop in een Nederlandse winkel (vooralsnog alleen in Amsterdam). Maar de hippe consument bestelde het eerder natuurlijk al rechtstreeks vanuit Amerika. Het Europese distributiecentrum bevindt zich ook in ons land, waarmee de markt voor de vele nepartikelen, die moeilijk van de echte A&F-kleding zijn te onderscheiden, een stuk slechter is geworden. Het zeer populaire A&F-label werd eerder in enorme aantallen vanuit de States naar Nederland gehaald. Toeslagen van de Douane en de Belastingdienst namen velen op de koop toe. Gelukkig zijn de regels inmiddels versoepeld. Elders op deze website kun je lezen over het importeren vanuit Amerika van diverse luxe goederen.

Lord & Taylor

Lord & Taylor is de oudste keten warenhuizen in Amerika. In oktober 2006 kocht NRDC de keten van Federated Depertment Stores, de moedermaatschappij achter het prestigieuze Macy*s.

In 1826 werd het bedrijf in New York opgericht door Samuel Lord en George Washington Taylor. Het was het eerste grote warenhuis op 5th Avenue. Ook was L&T de eerste winkel met een lift en het eerste warenhuis dat zijn etalages tijdens de kerstperiode op een sfeervolle manier aankleedde, in plaats van alleen producten uit te stallen.

L&T is vergelijkbaar met ‘onze eigen’ Bijenkorfketen. Het Amerikaanse winkelconcern staat erom bekend dat het Amerikaanse volkslied aan het begin van iedere werkdag wordt afgespeeld. L&T is ook de eerste winkelketen die een vrouwelijke bestuursvoorzitter in de gelederen had.

L&T heeft 48 winkels verspreid over tien staten en het District of Columbia. De ‘flagship store’ is nog steeds gevestigd aan 5th Avenue in New York.

American Apparel

Net als Abercrombie & Fitch is American Apparel is een Amerikaanse winkelketen in kleding. En net als A&F gaat het bedrijf ver in zijn marketing. AA houdt zelfs de hele keten onder controle: van design tot promotie. American Apparel maakt veel basic kledingsstukken als T-shirts, truien, broeken, pyjamas en ondergoed.

Het merk is bekend geworden vanwege zijn licht-pornografische reclame-uitingen en jaren 70-stijl van fotografie. Ook afficheert het merk zich graag met politieke standpunten. Het neemt het op voor de homogemeenschap en voor immigranten. Sinds 2006 heeft American Apparel een winkel in Amsterdam. Inmiddels zijn er 2 winkels: op de Westerstraat en op de Utrechtsestraat. American Apparel is uiteraard ook via de webshop te bestellen.

reclame american apparel

(2 stemmen, gem.: 5,00 van de 5)
Laden...