2006 – Houston, Dallas en de Midwest – deel 6

De mentaliteit van Amerikanen

Een van de redenen dat ik van Amerika ben gaan houden is de mentaliteit van de Amerikanen. Hier in Nederland horen we via de media eigenlijk alleen maar de excessen van de Amerikaanse samenleving. Amerikanen zijn enorm trots op hun vrijheid, en op hun patriottisme. En dit wordt vaak aangezien voor blind nationalisme, wat voor sommigen natuurlijk ook wel klopt.

In een land dat is gebaseerd op ultieme vrijheid is er ook ruimte voor gedachtegoed waar ik het absoluut niet mee eens kan zijn, zoals fascisme of religieus fanatisme. Maar dat terzijde, ik ben tot nu toe alleen maar Amerikanen tegengekomen die mij respecteerden en die zich ook erg geïnteresseerd in mij toonden. De meeste Amerikanen zijn normale mensen die gewoon hun natje en hun droogje willen hebben.

Wat ik al eerder benoemde is de servicegerichtheid die de Amerikanen kennen. Dit kom je op een boel vlakken tegen. Een heleboel zaken zijn gebaseerd op gemak. Zaken die sommige Nederlanders overbodig en overdreven vinden worden daar gewoon gedaan omdat het kan. Bijvoorbeeld een drive-thru bank. Waarom zou je voor je bankzaken uit de auto komen als je dat ook gewoon door het raam kan? Ook vind ik het verfrissend om als klant in een winkel netjes behandeld te worden. Geen norse winkelbediende die je geen blik waardig keurt maar vrolijke mensen die rustig de tijd nemen om je te helpen. Natuurlijk weet ik ook wel dat dit een deel van de verkooptechniek is, maar je verlaat de winkel of restaurant met een veel positiever gevoel!

Natuurlijk is uit eten gaan in Amerika een wereld op zich. Ik heb in verschillende restaurants mogen eten, maar je gaat nergens weg met ruimte over in je maag. Een fastfoodtent die me erg goed beviel was de Arby’s. Een soort McDonald’s maar dan met broodjes rosbief. Zij hadden een aanbieding waar je 5 dingen naar keuze kon krijgen voor $ 5,95. Dus 5 broodjes rosbief, of 5 keer patat of 5 milkshakes of wat dan ook. Daarnaast mag je zelf je beker met frisdrank vullen en saus pakken zoveel als je wil. Ik kan me goed voorstellen waarom obesitas een groot probleem is in de VS. Het is gewoon te makkelijk om een fastfoodrestaurant binnen te stappen als er meerdere tentjes aan dezelfde straat bevinden.

Wat me ook opviel was het menu in Chinese restaurants. Dit komt natuurlijk ook omdat Nederlandse Chinese restaurants meestal gebaseerd zijn op Indonesische gerechten. Ook hier kon je weer erg veel eten krijgen voor heel weinig geld. En geen MSG!!! (Ook bekend als ve-tsin of E621.) In Nederland vind je nogal vaak deze smaakversterker in je Chinese hap. Je kunt de effecten herkennen aan een droge mond, en je kunt veel meer op dan normaal. Sommige mensen krijgen er ook hoofdpijn van of houden vocht vast. De veiligheid van deze toevoeging staat ter discussie. Het ontbreken van deze stof in het gerecht wordt bekend gemaakt door middel van bordjes naast de ingang, kennelijk waren de Amerikanen deze controversiële smaakversterker zat.

Lees in deel 7 van Matthijs’ Amerika-ervaringen wat hij te zeggen heeft over de Amerikaanse televisie

(nog geen waarderingen)
Laden...