2006 – Houston, Dallas en de Midwest – deel 5

Het weer in Amerika

Tijdens mijn reizen heb ik bijna alleen maar extreem weer meegemaakt. Toen ik er begin mei was, was het al rond de 28-30 graden, wat voor mij een behoorlijk grote overgang was. Maar toen ik in augustus de VS bezocht was het helemaal war. 100-110 graden Fahrenheit… zeg maar 38 tot 43 graden Celsius. Als stevige Hollandse jongen, gewend aan de koele klei, was dit toch even wennen.

Nu begreep ik meteen waarom iedereen overal naartoe gaat met de auto, je zag maar weinig mensen lopend over straat gaan want de airco in de auto was echt een noodzaak! Tijdens mijn verblijf in de zomer ging ik ’s ochtends wel eens een stukje fietsen naar White Rock Lake, rond 9 uur was het dan al 30 graden. De avond er voor had ik een flesje water in de vriezer gelegd op aanraden van mijn toenmalige vriendin. Deze was bevroren toen ik fietsend vertrok, en compleet ontdooit toen ik een half uur later weer terug kwam. En meestal ook zo goed als leeg. Omdat mijn vriendin overdag gewoon moest werken ging ik er nog wel eens op de fiets op uit, maar ik moest echt zorgen dat ik niet langer dan een kwartier in de zon was, want het ging echt hard. Eigenlijk kregen we die zomer pas verkoeling toen we een weekje in Iowa verbleven, eindelijk een beetje verkoelende regen!

White Rock Lake,

White Rock Lake,

Dallas kent ook nog extremer weer, het ligt net in de Tornado Alley. Toen ik de VS tijdens de kerst bezocht, hebben we nog wat spannende momenten beleefd toen er een tornadoalarm werd afgegeven voor de omliggende county’s rond Dallas. Diezelfde avond heeft een tornado 2 levens geëist in Waco, ten zuiden van Dallas. Ook het vliegveld moest ontruimd worden voor het geval dat de glazen puien zouden springen door de harde wind.

Dit soort weersomstandigheden zijn zeldzaam voor mij, maar vrij normaal voor Amerikanen. Het waarschuwingssysteem dat ze kennen is zeer doeltreffend, en eigenlijk zijn ze nog meer met het weer bezig dan wij Nederlanders. Nu hebben we hier buienradar, maar daar hadden ze al veel langer een online weerradar die behoorlijk gedetailleerd alle gevaren weergeeft. Natuurlijk kennen ze daar ook ‘The weather channel’. Een zender met alleen maar weernieuws… en best wel fascinerend om naar te kijken.

Lees in het volgende deel van Matthijs Amerika-verslag wat hij van de Amerikaanse mentaliteit vond

(nog geen waarderingen)
Laden...