2006 – Houston, Dallas en de Midwest – deel 4

Amerika, land van mijn dromen!

Ik begin weer bij het begin, mijn eerste reis naar de Verenigde Staten. Zoals jullie gelezen hebben, zette ik voor het eerst voet aan de grond in Houston, TX. En meteen werd wat ik gehoord heb over Amerika meteen bevestigd: Alles is er groter en je hoort vaak gillende sirenes!

Al toen mijn vliegtuig naar de gate reed, en ik een blik opving van de snelweg vlak bij het vliegveld, viel me op dat de meeste auto’s van het formaat jumbo zijn. SUV’s en pick-up trucks! Nadat ik door de douane heen was, ontmoette ik mijn toenmalige vriendin voor de eerste keer. Ik zal de sappige verhalen achterwege houden, maar dit was natuurlijk op zich allemaal erg bijzonder.

Na in een hotel overnacht te hebben, reden we naar Dallas. Door Houston rijdend vielen me twee dingen op, de gigantische hoeveelheid fast-foodrestaurants langs de weg, en de nog grotere hoeveelheid reclameborden. Voor van alles werd geadverteerd: van auto’s tot paardenverzekeringen en van ‘news anchors’ tot kerken.

Als simpele Hollandse jongen keek ik mijn ogen uit. De steden waren wijd uitgestrekt, en alles wat zich daartussen bevond ook. De skyline van Dallas was erg indrukwekkend, en er doorheenrijden al helemaal. Duizenden auto’s op de weg die over vierbaanssnelwegen reden, die zich als achtbanen door de stad heen kronkelden. Mijn toenmalige vriendin woonde op dat moment in een typisch Amerikaanse wijk in de buurt van White-Rock Lake. Brede asfaltwegen, met daarlangs groene grasvelden en cement-wandelpaden. En alleen maar vrijstaande huizen met Amerikaanse vlaggen naast de deur.

De Amerikaanse suburbs

De Amerikaanse suburbs

Eigenlijk prees ik mezelf gelukkig dat ik niet echt toeristische dingen deed maar gewoon te zien kreeg hoe het dagelijks leven in Amerika in elkaar zit. Wat voor hen mondaine zaken zijn, is voor mij eigenlijk best bijzonder. Neem nou iets gewoons als boodschappen doen. Ik ben gewend aan schouder aan schouder staan in een drukke en krappe supermarkt, om er achter te komen dat ik naar een tweede supermarkt moet om mijn boodschappenlijst compleet te krijgen.

Nee, daar ging het toch echt anders. Voor de dagelijkse boodschappen hadden we de keuze uit meerdere joekels van supermarkten, maar meestal gingen we naar een ‘Super Target’. Een winkel die ik alleen kan vergelijken met de Franse Supermarchés. Alles wat je zoekt, kun je er vinden. Van cd’s tot koffers tot kleding voor kinderen, volwassenen en huisdieren. En daarnaast nog een keer een complete supermarkt, met een diepvriesafdeling waar ze op de Noordpool jaloers op zouden zijn.

Het viel me op dat een boel producten echt voor het gemak gemaakt zijn, een boel complete maaltijden natuurlijk. Maar ook ‘gallon jugs’ met melk. Gewoon hoppekee 3,5 liter melk in een keer kopen. Een bijzonder grote selectie aan ‘breakfastcereals’ en een goede keuze op de groenteafdeling. En natuurlijk steak! Je kunt niet naar Texas geen en geen steak eten!

Op het afrekenen hoef je niet lang te wachten want er staat een behoorlijke batterij aan kassa’s waar er vaak wel een bijna geen rij heeft. En alles word ook nog eens netjes voor je in plastic tasjes gedaan. En je hoeft niet eens een kwartje voor een tasje te betalen! Iets wat ik sowieso tekenend vind voor de Amerikaanse manier van service verlenen, niet voor de lulligste dingen geld vragen! Geen kwartje voor de wc, geen cent voor de ketchup of mayonaise bij je friet!

Ook heb ik veel verschillende andere winkels bezocht, ik kan er pagina’s over doorschrijven maar ik zal een korte bloemlezing geven:

Voor echt verse en internationale producten bezochten we de ‘Central Market’ eigenlijk een gewone supermarkt maar dan veel nog meer keuze in speciale producten. Natuurlijk echte Franse mosterd, Nederlandse Senseo koffiepads en Droste chocola en heel erg lekker brood met flinke stukken parmezaanse kaas er in.

Tijdens mijn trips naar de Verenigde Staten heb ik erg vaak Frv’s bezocht. Eigenlijk een soort Media Markt maar dan vier keer zo groot. Elektronica is in Amerika stukken goedkoper, daarnaast is de BTW ook nog eens lager dus je kunt er goed je slag slaan. Daarnaast heeft Fry’s ook nog eens leuke lokkertjes. Bijvoorbeeld gratis spullen zoals cardreaders of een spindle met lege dvd’s. Meestal moet je daarvoor wel een coupon insturen om je geld terug te krijgen, wat op zich aardig tricky is, maar als je je goed aan de regels houd krijg je je geld ook nog terug. (Bijvoorbeeld de goede bon meesturen en aankoopformulier goed invullen.) Hier heb ik vele uren doorgebracht, zwervend door de gangen op zoek naar koopjes. Het was ook fijn dat ze er een goede airco hadden, wat in het Texaanse klimaat goed van pas komt.

In het volgende deel lees je over de weersomstandigheden die Matthijs bij zijn reizen naar Amerika heeft meegemaakt

(nog geen waarderingen)
Laden...