Reistips Amerika: 15 tips om het meeste uit je reis naar Amerika te halen

Reistips Amerika: 15 tips om het meeste uit je reis naar Amerika te halen

Met deze handige reistips Amerika haal je het meeste uit je komende reis naar de USA! Vergeet niet je eigen Amerika-reistips onder aan dit artikel toe te voegen.

Inhoudsopgave

1. Plan je reis

Dat Amerika een groot land is, komt vast niet als een verrassing. Maar met groot bedoelen we ook écht gróót. Even voor de vergelijking: de Verenigde Staten zijn 237 (!) keer groter dan Nederland. Het is daarom aan te raden om van te voren te bedenken welke staat of staten je wilt bezoeken. Je Amerika kunnen vergelijken met heel Europa: net als ieder Europees land, heeft iedere staat zijn eigen must-sees, cultuur, natuur en dialect.

grootte amerika vs nederland
De oppervlakte van Nederland in vergelijking met de Verenigde Staten (bron)

Van cultuur snuiven in het jazzy New Orleans en de toerist uithangen in New York, tot een roadtrip langs de talloze nationale parken en bakken op de stranden van Miami: voor elk type vakantieganger biedt het immense land wat wils. Vanwege de grootte en diversiteit is het dus handig om je reis goed te plannen en problemen te voorkomen.

2. Regel een visum (ESTA)

Sinds januari 2009 ben je verplicht om over een elektronische reistoestemming, de zogenaamde Electronic System for Travel Authorization (ESTA), te beschikken. Het duurt slechts enkele minuten om dit online formulier in te vullen. Maar belangrijk is het wel: als je de ESTA niet minimaal 72 voor vertrek hebt aangevraagd, kom je de Verenigde Staten niet binnen. Je kan zo lief lachen als je wilt, maar de Amerikanen zetten je zonder te aarzelen op een vlucht terug naar Nederland. Knoop dat goed in de oren!

De administratiekosten voor de elektronische reistoestemming bedragen 4 dollar en voor de goedkeuring van het document betaal je nog eens 10 dollar. De betaling kan alleen worden voldaan per creditcard.

3. Houd rekening met uiteenlopende weersomstandigheden

Een andere belangrijke reistip is om tijdens het plannen rekening te houden met het feit dat Amerika niet één klimaat kent. Dat wil zeggen dat je op eenzelfde dag frost bite oploopt in Alaska en levend verbrandt op Hawaii. Toch is er verrassend genoeg een klimatologisch patroon te herkennen. Het noordwesten en zuidoosten kennen het meeste regen, in het woestijnachtige zuidoosten is het droog en warm, en de centrale vlakte kent hete zomers en relatief koude winters.

het weer op hawaii
Lekker weertje op Hawaii!

4. Dag bankpas, hallo creditcard!

Hoewel je in Nederland prima zonder creditcard door het leven kan, ligt dat in Amerika net even anders: hier kan je niet leven zonder creditcard. Bij veel winkels en horecagelegenheden kun je enkel en alleen contant of met creditcard betalen. En ook heb je voor het reserveren van hotelkamers en huurauto’s zo’n handig pasje nodig.

5. Omgang en samenleving

Op dit moment telt Amerika maar liefst 325 miljoen inwoners. Dat betekent dat de Amerikaanse populatie de afgelopen eeuw is gestegen met maar liefst 200 miljoen mensen! Met 31 etnische groeperingen bestaande uit minimaal één miljoen mensen, valt te stellen dat het land een zeer diverse samenleving heeft.

Ondanks die diversiteit, valt er toch ook een duidelijke eenheid in de Amerikaanse cultuur te bespeuren. De democratie, het Vrijheidsbeeld, honkbal, wolkenkrabbers, consumentisme, fastfood en domheid zijn allemaal termen die wij – al dan niet terecht – the land of dreams verbinden.

Het Vrijheidsbeeld in NYC

Over het algemeen zijn de meeste Amerikanen enorm gastvrij en vriendelijk. Toch gaan ze op een specifieke manier met elkaar om. Zo is ‘Hi, how are you?’ een begroeting die je dagelijks kunt verwachten, zodra je een restaurant of winkel binnenstapt. Reageer hier op met ’thanks, fine’, in plaats van je hele levensverhaal te gehore te brengen. Vaak gaat de groetende persoon gedurende jouw antwoord alweer verder waar hij/zij mee bezig was. Ook zijn de woorden ‘excuse me’ een populaire term die je vaak zult horen.

6. Bezoek nationale parken

Met maar liefst 50 nationale parken, is Amerika een walhalla voor natuurliefhebbers. Deze uiteenlopende parels zijn dan ook reden genoeg om het land te bezoeken. Aangezien de parken verspreid over het hele land liggen, wordt het erg lastig ze allemaal te bewonderen.

Where to go? Je kunt bijvoorbeeld afreizen naar de zuidwestelijke staten waar de meeste nationale parken te vinden zijn. Van en Zion National Park, Grand Canyon North Rim en Bryce Canyon National Park, tot Rocky Mountains National Park en Death Valley: er is meer dan genoeg keuze. Maar eigenlijk mag je ook het noordelijkere gelegen Yellowstone National Park niet overslaan. Waarom? Onderstaande foto spreekt voor zich!

LEES OOK:  VS en Nederland: masculien versus feminien
ruige natuur in Yellowstone
De ruige natuur in Yellowstone National Park

7. Houd rekening met Amerikaanse feestdagen

Moet je je voorstellen dat je als buitenlandse toerist op Koningsdag in Nederland aankomt, zonder ooit die feestdag te hebben gehoord. Dan schrik je toch even! Daarom is het handig om voordat je vertrekt op te zoeken of er belangrijke Amerikaanse feestdagen plaatsvinden in de periode dat jij door de Verenigde Staten reist.

We zetten een aantal feestdagen op een rij. Tijdens Thanksgiving, de dag waarop men zijn dankbaarheid toont, komen Amerikaanse families bijeen om samen uitgebreid te eten en drinken. De feestdag vindt plaats op de vierde donderdag van november en is niet compleet zonder dat er een malse kalkoen met cranberrysaus op tafel verschijnt.

Andere belangrijke Amerikaanse feestdagen die je eigenlijk een keer moet meemaken zijn Independence Day, Halloween en Valentine’s Day. Vooral van die laatste twee wordt een een groot commercieel feest gemaakt . Maar ook kleinere, regionale feesten zoals Mardi Gras in New Orleans en het van oorsprong Mexicaanse Cinco de Mayo, dat wordt gevierd in steden waar veel Amerikaanse-Mexicanen wonen zoals Los Angeles, Chicago en Houston, zijn heuse aanraders.

8. Boek binnenlandse vluchten

De reden dat elke (middel)grote stad in Amerika een vliegveld heeft? Het land heeft een oppervlakte van maar liefst 10.000 miljoen vierkante kilometers. Oftewel: vaak ben je gedwongen om te vliegen. Waarom zou je jezelf straffen met een oncomfortabele 18-urige busrit, al je in twee uur op plaats van bestemming kunt zijn?

american airlines boeing

De prijzen van binnenlandse vluchten zijn doorgaans aan de lage kant, maar het blijft altijd handig om zo vroeg mogelijk te boeken. Nog een groot voordeel van binnenlandse vluchten: je hoeft niet zoals bij aankomst in het land, wéér een bezoek aan de douane te brengen!

9. Reistips voor autohuur

Geheel op eigen tempo door de prachtige natuur van Amerika cruisen; klinkt dat niet als muziek in de oren? Wij vinden van wel. Als je in Amerika geheel je eigen plan wil trekken en veel van het land wil zien, is het aan te raden een auto te huren. Regel een een mooi rijtuig voor vertrek, om zo goedkoop mogelijk uit te zijn.

Vanaf 21-jarige leeftijd mag je in de Verenigde Staten een auto huren. Wees wel gewaarschuwd: hoewel ze in Amerika ook aan de rechterkant van de weg rijden, zijn er toch verschillen met Nederland. Zo zijn de afstanden groter en de wegen breder.

Geen zin terug te rijden naar de stad waar je de auto hebt opgehaald? Geen probleem: bij sommige verhuurmaatschappijen kun je terecht voor one way rentals. En een heel belangrijk reistip voor autohuur in Amerika: laat je geen extra verzekering of upgrades aansmeren, iets wat verhuurder nogal eens proberen

Inspiratie nodig voor mooie autoroutes? Lees hier over de 10 beste autoritten in Amerika.

10. Reistips voor camperhuur

Heerlijk: cruisen met de camper in Amerika
Heerlijk: cruisen met de camper in Amerika

Nog een manier om in alle vrijheid Amerika te verkennen: per camper. Reizen per camper is erg comfortabel, gezien je je vakantiewoning en al je spullen constant bij je draagt. Met het hele gezin op eigen tempo verschillende nationale parken bewonderen en slapen in de natuur. Does life get any better?

Om in een camper te mogen rijden, heb je een B-rijbewijs nodig. Houd er rekening mee dat je niet over onverharde wegen mag rijden en snikhete woestijngebieden als Death Valley in de zomer verboden terrein zijn. Het duurt meestal een paar dagen voordat je gewend bent om zo’n lang voertuig te besturen. Gelukkig zijn wegen in berggebieden voorzien van zogenaamde turn outs, een soort van kleine parkeerhavens. Hier stop je om achteropkomend verkeer voor te laten gaan, zodat jij de rit op je dooie gemak kunt hervatten.

11. Ga op rondreis door Amerika

Kan je niet wachten om voet te zetten op de Golden Gate Bridge of weg te dromen bij het uitzicht over de Grand Canyon, maar heb je geen zin of tijd om regelneef te spelen? Dan is een verzorgde Amerika-rondreis voor jou weggelegd. Er zijn talloze organisaties die uiteenlopende reizen aanbieden. Het enige wat jij moet doen is je favoriet kiezen!

rondreis amerika grand canyon
Tijdens een rondreis Amerika doe je ook vaak de Grand Canyon aan

Hoe moet je zo’n rondreis voor je zien? Neem bijvoorbeeld de Best of Southwest rondreis van Tenzing Travel. Gedurende deze reis bezoek je in 21 dagen Grand Canyon, Monument Valley, Lake Powell, Bryce Canyon, Las Vegas, San Fransisco en Yosemite National Park.

Als je op zoek naar meer afhankelijkheid en vrijheid en een groepsreis niet zo ziet zitten, raden we het aan om een reis met UStravel te boeken. Een hotel met uitzicht op Central Park of raften op de Colorado River, alles is mogelijk. De organisatie regelt in overeenstemming met jou de hotelovernachtingen en vluchten, van luxe tot low-budget.

LEES OOK:  Goedkoop shoppen in Amerika (de gouden tips)

12. Leer over de Amerikaanse eetcultuur

Snel, goedkoop en veel: daar is de Amerikaanse eetcultuur op gebaseerd. Je hebt je maaltijd in no-time voor je neus staan. En zodra je de laatste hap naar binnen werkt, word je bord alweer afgeruimd. Ja, ook als de rest van het gezelschap nog zit te eten. Als je geen drankje of dessert bestelt, kun je ook enkele seconden later de rekening op tafel verwachten.

Amerika en fastfood, twee termen die moeiteloos samengaan. Van McDonald’s en Burger King, tot KFC en Taco Bell: het land ziet vol met fastfoodketens. Hoewel de meeste namen inmiddels ook in Nederland te vinden zijn, geldt dat niet voor allemaal. Zo is Thank God It’s Friday een bezoek waard. Je herkent de stek aan de beroemde rood-wit gestreepte zonneschermen. Verwacht op de menukaart een mix van fastfood en eten dat je bij een ‘normaal’ restaurant krijgt voorgeschoteld.

En een belangrijke reistip voor Amerika wat betreft eten: houd rekening met grote porties. Een large-menu in Nederland is doorgaans vergelijkbaar met een small-menu in de Verenigde Staten.

Een andere opvallende constatering is dat Amerikanen vaak hun ontbijt buiten de deur halen en onderweg naar werk opeten. Het zogenaamde ‘muffin en koffie-to-go’-principe dat je vast wel eens in een Amerikaanse film of serie hebt gespot.

13. Geef altijd fooi

Schrik niet: in Amerika zijn fooien van zo’n 15% gebruikelijk. In de Verenigde Staten verdienen bedieningsmedewerkers namelijk vaak niet meer dan het minimumloon en zijn fooien van levensbelang. Een groot voordeel: obers zijn hierdoor vaak een stuk vriendelijker en behulpzamer dan je van het Nederlandse horecapersoneel gewend bent.

Maar ook als je een slechtere service hebt ervaren, wordt er een fooi van zo’n 10% verwacht. Geef 20% als je helemaal in de watten bent gelegd.

14. Leef je uit in winkels

Met talloze winkelketens en immense winkelcentra is Amerika is een heus shopwalhalla. Van technologie tot kleding en make-up: alles is hier te vinden. Veel Amerikaanse merken worden naar Nederland geëxporteerd en daar betaal je in Nederland een prijs voor. Maak daarom voor vertrek een verlanglijstje zodat je die Converse-schoenen of Apple-gadget tijdens je reis kunt kopen.

Een van de beroemdste warenhuizen is Macy’s. Volgens het Guinness Book of Records is dit qua oppervlakte het grootste warenhuis ter wereld. Van sportkleding en sierraden tot badzout en bedden: overal is aan gedacht. Een andere populaire Amerikaanse keten die je gegarandeerd tegenkomt is Walmart. Het detailhandelsconcern staat bekend om het brede scala producten: van pistolen tot plakjes kaas: Walmart has got it.

Tip: houd er rekening mee dat je slechts een beperkt aantal goederen mag in- en uitvoeren.

15. Regel accommodatie

Hotels, motels, B&B’s, Airbnb, house sitting, couchsurfen: de mogelijkheden betreft accommodatie zijn anno 2017 ongekend. Voor welke optie je ook kiest, het is aan te raden je slaapplek voor vertrek te reserveren om zo goedkoop mogelijk uit te zijn.

Motels zijn een populaire accommodatiesoort in de Verenigde Staten en hoef je, in tegenstelling tot hotels, niet van te voren te boeken. Vaak bevinden motels zich in de buurt van snelwegen en kun je er voor prikkie terecht.

Wil je het echte Amerikaanse leven ervaren? Kies dan voor Airbnb of house sitting. In een Airbnb verblijf je tegen betaling in de woning van een Amerikaan. Als je geld wil besparen, is house sitting een optie. Bij de optie pas je op het huis van iemand die op vakantie is. Vaak zorg je voor de planten en eventuele huisdieren. Ideaal!

En voor de echte low-budgetreizigers die sociale contacten willen opdoen, is couchsurfen in het leven geroepen. Het woord zegt het al: je verblijft op de bank (of extra bed indien aanwezig) van je hosts. Het sociale aspect is bij couchsurfen erg belangrijk: het is de bedoeling samen sociale activiteiten te ondernemen en elkaar leert kennen.

Tip: claim alvast $ 25 aan gratis reistegoed voor Airbnb, dat we je gratis aan mogen bieden.

Heb jij nog meer reistips Amerika voor ons die absoluut in deze rij thuishoren? Help andere Amerika-liefhebbers en reageer!

Foto’s: Giphy, Pixabay en Wikimedia

11.668 views
(1 stemmen, gem.: 5,00 van de 5)
Laden...