7 x ontbijten op z’n Amerikaans

Eggs BenedictEggs Benedict (foto: jh_tan84 - Flickr)

Oké, we geven toe: een écht gezond ontbijt zit er niet tussen. Maar we kunnen wel met volle overtuiging zeggen dat ze alle zeven ongelooflijk goed smaken! Hier vind je inspiratie voor een echt Amerikaans ontbijt.

Inhoudsopgave

Cereals

Hoewel we het in Nederland moeten doen met een klein supermarktschap gevuld met ontbijtgranen, zijn er in Amerikaanse supers doorgaans honderden cerealsoorten te vinden. Dat is niet zo gek: deze granen vinden hun roots namelijk in de Verenigde Staten.

Wanneer zijn ontbijtgranen eigenlijk ontstaan? In 1863 ontwierp de Amerikaan James Caleb Jackson een gedroogde ontbijtgraan. Deze was zo hard, dat hij de hele nacht in een bakje melk moest weken om eetbaar te worden. Vandaag de dag kennen we deze steenharde graan als allereerste voorloper van de cereal flakes die we nu kennen!

Zo;n vijftig jaar later vond meneer Kellogg de zoete cornflake uit. De geelkleurige ontbijtgranen werden verkocht in kartonnen boxen en klaargemaakt voor massaverkoop. De afgelopen honderd jaar werden er elk decennium nieuwe soorten bedacht, waaronder Puffed Rice, Wheaties, Frosted Flakes en Puffins. En naast dat ze allemaal crunchy zijn, hebben ze nog een opvallende overeenkomst: een zeer hoog suikergehalte. Ook niet onbelangrijk: de eenvoud! Je hebt een heerlijk kommetje cereals no-time op tafel getoverd.

Pas aan het begin van de 21e eeuw ontstond de interesse in natuurlijke, organische en gezonde producten. Van Kellogg’s en Cheerios tot Dora the Explorer-cereals: nu is er van elk merk wel een glutenvrije, biologische, volkoren variant zoals Special K te vinden. Het best verkocht merk? Cheerios blijft, op flinke afstand van de rest, de enige echte nummer één.

2. Eggs different ways

Roereieren, omeletten, fried eggs met bacon, worstjes en toast, Eggs Benedict, English muffin met ei, ham en kaas. Eieren zijn en blijven een ongekend populair ontbijtproduct in Amerika. Hoewel mensen wereldwijd de dag beginnen met een lekker eitje, lijkt Amerika het creatiefst met de proteïnesoort.

Waar het gebakken ei vandaan komt, is lastig te stellen. Wel is het beroemde gerecht Eggs Benedict een Amerikaanse uitvinding. De maaltijd bestaat uit twee halve Engelse muffins die zijn voorzien van Canadese bacon, een gepocheerd ei en hollandaisesaus. Veel internationale ingrediënten, maar geïntroduceerd in New York City. En wie kun je daar op je knietjes voor bedanken? Wall Street-afgevaardigde Lemuel Benedict. De beste man werd tijdens zijn verblijf in het Waldorf Hotel na een drinkavond niet zo fit wakker, en bestelde dit zelf bedacht ideale anti-katermiddel. De rest is geschiedenis!

Eén eiergerecht dat de afgelopen tijd steeds geliefder is geworden, is de breakfast burrito. Het van origine Mexicaanse gerecht bestaat uit een tortilla-wrap die wordt gevuld met roerei, aardappel, vlees, kaas en salsa. En net als Eggs Benedict, helpt de breakfast burrito ook goed om je lichaam te helpen herstellen na een nacht stappen.

Eggs Benedict
Eggs Benedict (foto: jh_tan84 – Flickr)

3. American Pancakes

Voor ons een diner, voor de Amerikanen ontbijt: pannenkoeken. Het is en blijft natuurlijk het lekkerste om pancakes zelf in elkaar te flansen. Zijn je kookkunsten daar nog nét niet goed genoeg voor? Geen zorgen: er zijn genoeg kant-en-klare mixen beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan het populaire merk Aunt Jemima, dat in 1889 in het leven werd geroepen. Volg het recept en klaar is kees.

LEES OOK:  Nieuws als wapen - Raymond Mens

Hoe worden American pancakes geserveerd? Denk aan een bordje met twee à drie opgestapelde flapjacks die zijn voorzien van een goede laag maple syrup en boter. Je kent de presentatie misschien wel van diners uit Amerikaanse films. Toppings bestaan uit hartige ingrediënten zoals bacon, eieren en worstjes. Alternatieven hierop zijn zoetigheden als jam, pindakaas, fruit, slagroom, honing, kaneel, chocola en noten. Wees zo creatief als je wilt, er is geen goed of fout wat betreft toppings.

American pancakes zijn doorgaans een stuk dikker dan de onze: denk aan een dikte van één centimeter. Ook met het beslag wordt geëxperimenteerd: toevoegingen als karnemelk en yoghurt houden de pannenkoeken lekker vochtig. Geen twee millimeter dikke pannenkoek voorzien van Oudhollandse stroop en poedersuiker voor de Amerikanen dus!

4. Biscuits & Gravy

Een gerecht dat vooral populair is in de zuidelijke staten: biscuits & gravy. Wat moet je je hier bij voorstellen? Zachte biscuits die zijn verdronken in sawmill (een romige jus) of een  jus op basis van worstjes. Romige jus of niet, beide jus-soorten bestaan verder uit varkensvet, bloem, melk en stukjes vlees, en worden gekruid met peper. En stel je bij de biscuits geen rol Mariakoekjes voor, ze hebben meer weg van scones.

Na de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog heersten er grote voedseltekorten. De ingrediënten in biscuits & gravy waren goedkoop en het gerecht was makkelijk te bereiden. Een nieuw regionale ontbijt was geboren! Biscuits & gravy werd in het zuiden werd gezien als de belangrijkste maaltijd van de dag, die genoeg energie moest geven om een dag op de plantage te overleven.

Grappig om te weten: 21 februari en 2 december zijn gedoopt als National Biscuits & Gravy Day. En het gaat verder dan dat: National Gravy Week vindt in de tweede week van september plaats.

Je kunt er voor kiezen om biscuits & gravy van scratch te maken, of te kiezen voor een kant-en-klare variant. Zo koop je bijvoorbeeld enkel de gravy-mix van het merk Pioneer of alle benodigdheden van Mountain House.

biscuits and gravy

Er zijn maar liefst 25,4 donutwinkels per 100.000 inwoners te vinden.

5. Donuts

Een van de populairste snacks uit de States: zachte, plakkerige donuts. Er zijn twee meest voorkomende soorten van deze beroemde snack: de ring-donut en de gevulde donut. Het grootste verschil? De gevulde donut is voorzien van een laag room, custard, chocola of andere zoete vulling.

Doorgaans zijn donuts gemaakt van bloembeslag. De rondvormige snack wordt gefrituurd en voorzien van een glanzende laag glazuur. Van chocola en poedersuiker tot gekleurde sprinkles: met de versiering wordt volop geëxperimenteerd. Donuts worden meestal niet door Amerikanen thuis bereid, maar kant-en-klaar gekocht. Dat is bovendien een stuk minder tijdrovend en goedkoper!

De beroemdste donutketen is Dunkin’ Donuts, een bedrijf dat over de hele wereld te vinden is. Toch worden de ringvormige lekkernijen van kleinere zaken als Union Square Donuts in Boston, Dough in New York City en The Donut Shop in St. Louis, als de beste beschouwd.

LEES OOK:  'Land of the jackpot, home of the lottery'

Hoewel deze theorie niet honderd procent zeker is, is de donut waarschijnlijk naar Noord-Amerika gebracht door Nederlandse ontdekkingsreizigers. Zij noemden de lekkernij ‘oliekoek’. Een Nederlandse uitvinding of niet, van alle landen ter wereld is de donut het populairst in de Verenigde Staten. Er zijn maar liefst 25,4 donutwinkels per 100.000 inwoners te vinden.

6. Bagels

Nog zo’n ringvormige favoriet: de befaamde bagel. Dit hartige broodje is echter niet bedacht in Amerika, maar door de Polen. Een groep Joodse immigranten uit Polen vestigden zich in het zuidoosten van Manhattan. Ze hadden een geniaal idee. Doordat de winkels in The Big Apple op zondag gesloten, besloten de Poolse bakkers hun vlechtbroden en bagels op deze dag te verkopen. De vraag werd groter en groter en al snel waren de broodkarren door de hele stad vinden. Het is dan ook niet zo gek dat veel mensen bagels associëren met New York!

Het maken van een goeie bagel neemt veel tijd in beslag. Het deeg wordt uitgebreid gekneed en heeft lang nodig om te rijzen. Nadat de broodjes zijn gebakken, worden ze voorzien van sesam-, maan- en zonnebloemzaden. Tegenwoordig worden de broodjes niet meer alleen door Joodse bakkunstenaars bereid, maar ook machinaal vervaardigd.

En dan het belangrijkste: hoe eet je deze lekkernij? Je kunt een helft van de bagel toasten en deze voorzien van een laag pindakaas, jam, roomkaas, Nutella, boter, ei of kaas. Wil je een uitgebreider Amerikaans ontbijt? Denk dan aan beleg als roomkaas, zalm en dille of pastrami.

De beste voorverpakte bagels zijn die van de merken Lender’s en Kirkland Signature. Maar het is natuurlijk nog veel lekkerder om de broodjes vers te verorberen. De lekkerste eet je natuurlijk op de plaats van origine: The Big Apple. Van Murray’s Bagels en Cobble Hill tot Little Italy: het is bijna onmogelijk om in de geboorteplaats van de bagel een verkeerd restaurant uit te zoeken!

Bagels bij het Amerikaans ontbijt
Bagels (foto: Wikimedia)

7. Muffins

Even een koffie-to-go en een blueberry muffin halen: een bekend gegeven uit een Amerikaanse serie of film. Veel Amerikanen kopen hun ontbijt buiten de deur en de muffin is een van de favorieten. Dit zoete cakeje wordt meestal verkocht in een papiervormpje. Muffins bevatten geen boter, maar worden gemaakt met olie. En daar worden honderden soorten ingrediënten aan toegevoegd. Van chocolate chip, banaan en bosvruchten, tot kaas, maïsmeel en groenten: de combinaties zijn ongekend.

Ook in de supermarkten zijn er meer dan genoeg soorten te vinden. Met muffins van Thomas, Hostess, Muffin Town en Orgran zit je in ieder geval goed. Scoor je er toch liever één bij een café? Bij Blue Sky Bakery en Fika in New York City kan je geen verkeerde keuze maken!

Welk Amerikaans ontbijt heb jij in Amerika verorbert en hoort volgens jou absoluut thuis in deze lijst? Laat het ons weten en reageer!

13.853 views
(nog geen waarderingen)
Laden...