Waarom wij de euro ‘euro’ noemen zal niemand zich afvragen. Met de dollar is het een ander verhaal. Waar komt dat rare woord eigenlijk vandaan? Betekent het iets? Jazeker! Zoals met meer woorden in het Amerikaans komt het van een Nederlands woord. In de zestiende eeuw betaalden we in Holland namelijk met daalders. ‘Dollar’ is simpelweg de Amerikaanse uitspraak van daalder.
Het woord daalder hebben we trouwens niet helemaal zelf verzonnen. Onze oosterburen maakten in die tijd zilveren munten in het stadje Joachimstal. In Duitsland noemde men die munten ’thalers’. Dat werd in het Nederlands ‘daalders’. Met de trek van de Hollanders naar Amerika in 1620, namen ze de daalders mee. De munt was dertig stuivers waard. Daar spraken ze het uit als ‘dollar’. In de achttiende eeuw werd het de officiële munt in het hele land. En uiteindelijk werd de dollar zelfs in meer dan twintig landen de officiële munteenheid.
En in Nederland? Daar wordt de daalder al sinds 1847 niet meer gebruikt. Tot de invoering van de euro in Nederland hebben we natuurlijk nog wel rijksdaalders gehad, die vijftig stuivers waard waren.
Bron: Onze Taal 2/3 2016, foto: Pixabay