9 redenen om direct naar het bruisende New Orleans af te reizen

Tot in de late uurtjes dansen op de beste jazz, je volstoppen met Creoolse snacks en kennis maken met mysterieuze tarotkaartlezers. Eén ding is zeker: in New Orleans is het onmogelijk je te vervelen! Hier zijn negen redenen om de boel de boel te laten en direct naar New Orleans af te reizen.

french-quarter

Inhoudsopgave

Lokale snacks van New Orleans verorberen

In Louisiana, de staat waarin New Orleans zich bevindt, komt de eetcultuur uit de Creoolse keuken. Verwacht een mix van Franse, Spaanse, West-Afrikaanse, Duitse, Italiaanse, Ierse en Indiaanse invloeden uit het koloniale tijdperk. Hieronder een aantal typische gerechten voor New Orleans die je niet mag missen:

Po-boys

Een must-try zijn de po-boys van Johnny’s Po-boys op St. Louis Street. Rijkelijk belegde broodjes die je zelf samenstelt. In de jaren 20 werden de bolletjes weggegeven aan de armen, de poor boys, waaraan het gerecht zijn naam dankt. Aangezien er in New Orleans vis en schaal- en schelpdieren aan overvloed zijn, is het aan te raden een po-boy met garnalen, rivierkreeft of softshell crab te bestellen. Houd er wel rekening mee dat bijna alle zeevruchten gefrituurd worden!

Po-Poy

Beignets

Als je je in New Orleans afvraagt waar die meterslange rij mensen op staat te wachten, is de kans groot dat het de beignets van Cafe du Monde op French Quarter zijn. Volgens kenners verkopen ze hier sinds de oprichting in 1862 de lekkerste beignets van de stad. De zoetigheid doet denken aan een oliebol en wordt gegeten met een goede laag poedersuiker, en vergezeld met een caffè latte. Nadat de beignets in de 17e eeuw door verre familielieden van Franse kolonisten in Louisiana werden geïntroduceerd, is de lekkernij er niet meer weg te denken.

detail-huis-new-orleans

Hot sauce

Dat ze in New Orleans van pittig eten houden, wordt duidelijk door het grote aanbod hot sauces. Naast dat je in de meeste restaurants een aantal van deze pittige sauzen op tafel vindt, zijn er ook speciale hot sauce-winkels. Probeer in ieder geval het negentig jaar oude merk Louisiana Hot Sauce Original: de populairste van de staat Louisiana. Bovendien vindt de wereldberoemde Tabasco, zijn roots op Avery Island: een eiland vlakbij New Orleans.

Hot sauce

Gumbo

Een stoofpot uit de 18e eeuw die bestaat uit een sterke bouillon, vlees of schaaldieren, kruiden, specerijen en groenten uit Louisiana: de lokale favoriet gumbo. Hoewel het niet met zekerheid te zeggen is, denkt men dat gumbo een directe afstammeling is van de Franse vissoep bouillabaisse. Afstammeling of niet, de stoofpot is het proberen in ieder geval meer dan waard. Bij restaurant Mandina’s op Canal Street bestel je een grote kop die je urenlang verzadigt. En dát voor slechts een paar dollar.

LEES OOK:  Nevada: bruisende steden en indrukwekkend natuurschoon

Jambalaya

Zoals gumbo het broertje is van de Franse bouillabaisse, is jambalaya dat van de Spaanse paella. De rijstschotel is ontstaan bij de Cajuns, een bevolkingsgroep afkomstig uit Canada en woonachtig in Zuid-Louisiana. Gumbo is een samenstelling van jambon (Frans voor ham) en aya (Afrikaans voor rijst). Het gerecht dat doorgaans ham, kip, worst, garnalen, oesters, rijst, ui, knoflook en kruiden bevat, kun je in bijna ieder restaurant bestellen.

Straatartiesten bewonderen

tarotkaartlezer

Nergens zie je zoveel straatdichters, -muzikanten en -waarzeggers als in New Orleans. Zo kun je op French Quarter, gelegen aan een mooi parkje, je toekomst laten voorspellen door een tarotkaartlezer. Natuurlijk word je tijdens de lezing voorzien van fijne live muziek op straat. Ben je meer van de poëzie? Loop dan naar Chartres. Hier vind je creatievelingen die binnen een minuut een rijm over een onderwerp naar keuze op hun typmachine tikken. Tip: de gekste onderwerpen zorgen vaak voor de leukste gedichten!

straatdichter in New Orleans

Jazz van wereldklasse in Preservation Hall

Gevestigd in 1961 om traditionele New Orleans-jazz te erkennen: de wereldberoemde huisband van Preservation Hall. Het wisselende orkest bestaat uit maar liefst honderd muzikanten die van plek rouleren. De beroemde hotspot bevindt zich op St. Peter Street en de muzikanten spelen iedere avond om 20.00, 21.00 en 22.00 uur de zaal plat. Als je een halfuur van te voren voor de deur staat, is de kans groot dat je een mooie staplek bemachtigt.

Frenchman New Orleans

Dansen tot in de late uurtjes in Frenchman

Als je op zoek bent naar het beste uitgaansgebied van New Orleans, moet je linea recta naar Frenchman Street. De straat, die in de volksmond simpelweg Frenchman wordt genoemd, zit vol met de muzikaalste cafés en leuke restaurantjes. Geniet van jazz bij The Spotted Cat, ga los op funk, blues en soul in de Blue Mile en meng je met locals bij D.B.A. Maar ook gewoon op straat vermaak je je prima: op iedere hoek vind je een getalenteerde groep muzikanten die tot diep in de nacht de sterren van de hemel speelt.

straatmuzikanten

Boetiekshoppen in Magazine Street

Een tien kilometer lange straat die bepakt is met unieke antiekspots, horecagelegenheden, kunstgaleries, vintagewinkels en ambachtszaken: dat is Magazine Street. De straat is gevuld met kleurrijke Victoriaanse architectuur en er is geen keten zoals H&M en Zara te bekennen. Wat je er wel vindt, zijn speciaalzaken die ieder wat anders bieden. Het is de ideale plek om souvenirs aan te schaffen, zoals lp’s, houtwerk en de kwalitatieve fedora’s, bolhoeden en baretten van de welbekende hoedemaker Goorin Bros.

LEES OOK:  De top 10 mooiste stranden van Maui

Avondwandeling langs de Mississippi

M-I-S-S-I-S-S-I-P-P-I. Er zijn weinig woorden die zo leuk zijn om te spellen als Mississippi. In het Engels dan. Naast de staat, heb je ook de Mississippi-rivier, die een lengte kent van maar liefst 3.730 kilometer. Een deel van deze rivier, genaamd de Lower Mississippi, stroomt door New Orleans. En het verlichte park langs deze waterweg leent zich perfect voor een romantische avondwandeling!

Gekte tijdens Mardi Gras

De bewoners van New Orleans bewijzen dat de Brazilianen niet de enige zijn die weten hoe ze een goed carnavalsfeest moeten bouwen. Op de laatste avond van carnaval (de dag voor Aswoensdag) vindt Mardi Gras plaats: een driedaags spektakel dat gepaard gaat met een parade en een verkleedpartij.

Mardi Gras New Orleans

Mardi Gras in New Orleans (foto: Pixabay)

Tijdens het festijn is het de gewoonte om paarse, groene en gouden kralenkettingen naar elkaar te gooien, die je de weken na Mardi Gras overal en nergens terugvindt. Sommige vrouwen willen de sieraden zó graag hebben, dat ze hun borsten er zonder problemen voor flashen. Wees verder voorbereid op een grote hoeveelheid Southern Comfort: een fruitige, kruidige likeur gebaseerd op een geheim recept uit Louisiana.

Gators spotten in de mysterieuze moerassen

swamp

Een halfuur buiten de stad vind je kilometers aan vredige moerassen, omringd met rijen cipressen, vrolijke vogeltjes en… honderden alligators. Verschillende organisaties voorzien airboat-tours over het waterlandschap. Met deze boten vlieg je letterlijk over het water, op zoek naar gevaarlijke gators. Tip: bezoek de moerassen in de zomermaanden. Vanwege de kou blijven de krokodilachtigen namelijk liever onder water in de winter.

swamptourgids

Historische suikerrietplantages bezoeken

Dat er zoveel verschillende rumsoorten in New Orleans te vinden zijn, is te danken aan het groot aantal suikerrietvelden. Langs de Mississippi-rivier staan zo’n tiental plantages uit de 19e eeuw, die nu zijn geopend voor het publiek. Naast suikerriet, werd er ook veel katoen en tabak verbouwd.

De plantages lijken veel op elkaar: een groot houten landhuis, met daar om heen de slavenhutjes en veel groen. Ze bevonden zich in armere gebieden, maar werden gerund door de allerrijksten. Een aantal plantagehuizen, zoals Nottoway Plantation, zijn zelfs omgebouwd tot bed & breakfasts.

plantage

Tip: bij een aantal organisaties boek je een moeras- en plantagetour ineen, inclusief vervoer van en naar je hotel! Je kunt New Orleans natuurlijk ook perfect op (laten) nemen in een verzorgde rondreis naar Amerika. Krijg je al zin om af te reizen?

Heb jij nog tips die een bezoek aan New Orleans helemaal compleet maken? We horen graag van je!

Foto’s New Orleans: Anne de Vries

1.216 views
(1 stemmen, gem.: 4,00 van de 5)
Laden...