VS en Nederland: masculien versus feminien

In hoeverre verschillen de culturen van de VS en Nederland nou eigenlijk? Behoorlijk, als we professor Geert Hofstede, sociaal psycholoog, mogen geloven. Zeker op het gebied van masculiniteit en feminiteit verschillen de landen aanzienlijk.

Hofstede is bekend om zijn onderzoek naar culturen en de invloed van cultuur op de werkomgeving (Hofstede, Hofstede, & Minkov, 2010). Hij ontwikkelde een 5-factormodel waarop hij culturen indeelde. Deze dimensies zijn machtsafstand, individualiteit, masculiniteit, onzekerheidsvermijding en langetermijnoriëntatie. Als we dan Nederland en de VS vergelijken, springt het verschil op de dimensie masculiniteit erg in het oog.

Een hoge score op masculiniteit duidt erop dat deze samenleving wordt gekenmerkt door competitie en het bereiken van succes. De definitie van dit succes is ‘de beste zijn op een bepaald gebied’. Een lage score op masculiniteit wijst op feminiteit. In een feminiene maatschappij staan de waarden ‘zorgen voor anderen’ en ‘kwaliteit van leven’ centraal. De kwaliteit van leven wordt als graadmeter van succes gezien. Jezelf onderscheiden van de rest is niet zo belangrijk als in een masculiene cultuur.

Masculiniteitsniveau in beide landen

De VS scoren hoog op de dimensie van masculiniteit en worden daarom beschouwd als een masculiene maatschappij. Zowel kinderen als volwassenen worden gestimuleerd om ergens de beste in te worden. Amerikanen zullen op het werk meer praten over hun successen en wat ze bereikt hebben, dan Nederlanders. Er heerst in de VS meer een cultuur van ‘leven om te werken’ dan in Nederland, waarbij ernaar gestreefd wordt steeds meer te verdienen en een hogere status te verwerven. Op de werkvloer worden conflicten opgelost op het individuele niveau en het doel is om te winnen.

LEES OOK:  Win vrijkaarten voor de Vakantiebeurs 2012!

Nederland scoort laag op de dimensie masculiniteit en wordt daarom beschouwd als een feminiene samenleving. In feminiene landen is het belangrijk om een balans tussen werk en vrije tijd te houden. Een goede manager wordt gezien als iemand die zijn of haar werknemers ondersteunt. Gelijkheid en solidariteit zijn belangrijke waarden op de werkvloer en in het dagelijks leven. Conflicten worden opgelost door onderhandelingen en het sluiten van compromissen.

Voor- en nadelen

Beide culturen hebben zo hun voor- en nadelen. Waar in de VS mensen meer gepusht worden om het beste uit zichzelf te halen, speelt dat in Nederland een minder grote rol; iets waarnaar Balkenende indertijd verwees met de ‘zesjescultuur’. Het oplossen van conflicten met compromissen, leidt in Nederland soms tot lange gesprekken tot overeenstemming is bereikt. In Nederland lijkt het evenwicht tussen vrije tijd en werk daarentegen meer in balans, waar Amerika bekend staat om zijn lange werkdagen.

Referentie
Hofstede, G., Hofstede, G. J., & Minkov, M. (2010). Cultures and organizations: Software of the mind (Rev. 3rd ed.).New York: McGraw-Hill.

Photo Credit

8.532 views
(nog geen waarderingen)
Laden...


Over de auteur

Dit Is Amerika
Alles over Amerika vind je op DitIsAmerika.nl. Wil je samenwerken met of adverteren op DitIsAmerika? Neem contact op met DitIsAmerika.nl voor de mogelijkheden.