Thanksgiving: nu ook al in Nederland?

Thanksgiving in NederlandThanksgiving in Nederland? (foto: Pexels)

Het zal je wel duidelijk zijn dat Black Friday inmiddels volledig door de Nederlandse en Vlaamse commercie is omarmd. Het is dan ook bij uitstek een materialistisch gebeuren, waarbij je voor de duur van soms een hele week de omzet flink op kunt stuwen. Vooral webshops profiteren ervan. Maar vandaag is het Thanksgiving en volgens de NOS wordt ook dat Amerikaanse feest steeds vaker in de lage landen gevierd.

Thanksgiving op de 4de donderdag in november is bij uitstek een feest waarop je als gezin of als familie bij elkaar komt. Kinderen die aan de andere kant van de States studeren reizen soms wel duizenden kilometers om deze donderdag (en het weekend dat erop volgt) weer ’thuis’ te zijn. Ja, Thanksgiving streeft in Amerika Kerstmis voorbij qua samenkomen en gezelligheid.

De oorsprong van Thanksgiving

Thanksgiving Day (dankzeggingsdag) vindt zijn oorsprong in het jaar 1621. De Pilgrim Fathers vierden op deze dag de goede afloop van het oogstseizoen. Traditioneel komt de familie samen om dank te zeggen aan God voor alle goede dingen. In Canada eindigt het oogstseizoen eerder. Daar wordt Thanksgiving Day al op de tweede maandag in oktober gevierd. In sommige orthodox-protestantse kerken in Nederland kennen ze Thanksgiving als Dankdag voor het Gewas.

De eerste Thanksgiving Day

De eerste Thanksgiving Day (foto: Wikimedia)

Kalkoen als hoofdgerecht

Niet onbelangrijk aan het hele gebeuren is het gezamenlijk nuttigen van een uitgebreide maaltijd, waarbij kalkoen traditioneel het hoofdgerecht is. Ook wordt er wel pompoentaart en zoete aardappel gegeten. De Amerikaanse gemeenschap in Nederland doet volop mee aan Thanksgiving. Daarom zien leveranciers de bestellingen voor kalkoenen in de laatste week van november behoorlijk toenemen.

LEES OOK:  Top 5 typisch Amerikaanse gerechten

Ook in Nederland?

Maar nu lijkt de traditie ook door Nederlanders zonder Amerikaanse roots aangegrepen te worden. Zo vertelt Eline Koolen uit Den Bosch dat ze Thanksgiving sinds een paar jaar viert. ‘We grijpen elk moment aan om lekker te eten en te drinken.’ Leveranciers van kalkoen zien de omzet de laatste jaren flink stijgen. Meer en meer Nederlanders lijken de Amerikanen in hun traditionele feest te volgen.

Hebben we na Halloween en Black Friday weer een Amerikaanse traditie overgenomen? Onderzoekers aan de universiteit denken dat het zo’n vaart niet zal lopen. ‘Thanksgiving draait niet om commercie, maar om samenzijn met elkaar. Het feest is ook verbonden met het ontstaan van de Verenigde Staten.’

Hoewel een extra feestje in de donkere dagen dus zeker gezellig is, zal het niet snel de lading krijgen die het in Amerika heeft.

Bron: NOS.nl

367 views
(nog geen waarderingen)
Laden...


Over de auteur

Dit Is Amerika
Alles over Amerika vind je op DitIsAmerika.nl. Wil je samenwerken met of adverteren op DitIsAmerika? Neem contact op met DitIsAmerika.nl voor de mogelijkheden.