Donald Trump is niet gek

Donald Trump is niet gekDonald Trump is niet gek

Donald Trump is niet gek is de titel van het nieuwste boek van Amerika-kenners Maarten Kolsloot en Victor Vlam. Een titel waarmee ze mooi inhaken op de onophoudelijke stroom aan nieuws en roddels over Amerika’s 45ste president. Het boek kreeg daarnaast de ondertitel ‘Een eigenzinnige gids voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen’ mee.

Met deze gids willen de auteurs uit de doeken doen hoe het Amerikaanse verkiezingssysteem werkt en schetsen ze hoe de presidentsverkiezingen van 2020 kunnen verlopen. Hiermee nemen ze een voorproefje op het verkiezingscircus dat ons aan het einde van 2020 ongetwijfeld weer te wachten staat.

Al in de inleiding waarschuwen ze de lezer dat een herverkiezing van een zittende president zeker geen uitgemaakte zaak is. Hoewel dat de afgelopen paar keer is gebeurd, moet Donald Trump zich volgens hen niet rijk rekenen. In de geschiedenis hebben van de 43 mannen die president zijn geworden, slechts 16 een tweede termijn gediend.

Aan de andere kant: dan moet er wel reden zijn om de zittende president te vervangen, en zolang de economie bijzonder goed draait, de helft van alle Amerikanen Trump toch wel steunt en er geen waardige Democratische tegenstander is…

Helder beschreven

Allereerst complimenten aan de auteurs voor de helder beschreven inzichten en de toegepaste humor. Duidelijk wordt hoe het allemaal werkt, hoe geregisseerd het allemaal is en hoeveel geld je wel niet nodig hebt als je een kans wilt maken.

Onderwerpen in het boek zijn onder andere:

  • De grootste geldschieters
  • De smerigste campagnetrucs
  • Onderwerpen die in 2020 op de agenda staan
  • Politieke boeken die je gelezen moet hebben
  • De opvallendste campagnesongs
LEES OOK:  Hoe je als Nederlander in Missouri terechtkomt

De titels van de hoofdstukken geven het al weg: dit boek laat zich lezen als een serie blogartikelen. En dat is het goed, want dat houdt de vaart erin. Duidelijk wordt ook dat veel problemen die Amerika heeft ook problemen zijn die we in de Nederlandse en Belgische samenlevingen door zien schemeren. Het enige saaie stuk is eigenlijk dat over de voorverkiezingen. Maar goed, dat hoort er natuurlijk wel bij.

Activistisch taalgebruik

Een kanttekening die je bij dit boek zou kunnen plaatsen is dat de auteurs beide voor Democratische presidentskandidaten hebben gewerkt. Dat uit zich ook door een enigszins democratisch perspectief, inclusief het activistische taalgebruik dat we van links anno nu kennen: ‘witte arbeiders, witte mensen, witte identiteit’.

De tegenstelling zwarte mensen – witte mensen wordt zo vaak aangehaald, dat je bijna denkt dat het boek er is om de gepolariseerde partijen nog wat verder te polariseren. Ja, zo gaat het in Amerika ook. Maar moeten we dat in de lage landen echt over gaan nemen?

Aannames

Ook doen de auteurs her en der aannames over Donald Trump: ‘hij denkt gewoon zo’. De aria Nessun Dorma van de componist Puccini , die op Trumps playlist stond, wordt gemakzuchtig gekoppeld aan het fascisme. En er staan ook wel wat onjuistheden in het boek. Zoals dat Trump nog geen centimeter van zijn beloofde muur gebouwd zou hebben. En dat Rusland grote invloed op de verkiezingen van 2016 heeft gehad, zonder dat daarvoor harde bewijzen zijn (behalve een paar Facebookpagina’s en trollaccounts).

Conclusie

Maar al met al is het een lekker leesbaar boek geworden dat iedereen die meer wil weten over de (aanstaande) Amerikaanse verkiezingen aan de hand van lijstjes wegwijs maakt. In het boek geven de auteurs ook nog tips voor andere boeken (en films) die je kunt kijken als je je er nog meer in wilt verdiepen. En o ja: Donald Trump is dus niet écht gek.

LEES OOK:  Abercrombie & Fitch naar Amsterdam?

Donald Trump is niet gek
(leesfragment)
265 blz.
€ 18,50
Uitgeverij De Kring, november 2019
ISBN: 9789462971295

406 views
(1 stemmen, gem.: 5,00 van de 5)
Laden...


Over de auteur

Dit Is Amerika
Alles over Amerika vind je op DitIsAmerika.nl. Wil je samenwerken met of adverteren op DitIsAmerika? Neem contact op met DitIsAmerika.nl voor de mogelijkheden.