Tips voor de Amerikaganger

Tja, en dan ben je na een fijne vakantie weer terug in Nederland. En dat is altijd even slikken, na een bezoek aan de andere kant van de oceaan. Want hoewel we hier onze zaakjes zeker niet slecht georganiseerd hebben, moet je welhaast zeker ‘afkicken’ van een aantal typisch Amerikaanse zaken. DitIsAmerika.nl heeft een aantal tips voor je om voor een soepele overgang naar je ‘gewone’ Nederlandse leventje te zorgen.

Tijdsverschil

Het overbruggen van het tijdsverschil is bij terugkomst in Nederland toch altijd weer lastig. Ging je na de heenreis gewoon wat later naar bed en stond je wat eerder op, door de slapeloze vlucht en het verlies van minimaal zo’n zes uur (bij een bezoek aan de oostkust) is de jetlag na afloop van je vakantie toch een stuk pittiger.

De laatste keer dat ik Amerika was, moest ik om vijf uur op staan (Amerikaanse tijd), om zes uur met de huurauto naar het vliegveld rijden. Daar wachten op een binnenlandse vlucht (New York JFK naar Dulles Airport Washington), om daar weer te wachten alvorens het vliegtuig naar Amsterdam te kunnen pakken. Daar aangekomen wachtte nog een treinreis en een wandeling van het station naar huis.

Je begrijpt ’t al: het hangt weliswaar een beetje af van het tijdstip waarop je aankomt, maar moe ben je sowieso. Mijn advies: geef vooral toe aan je vermoeidheid en duik het bed in. Met een paar uur word je weer wakker en daarna ga je ’s avonds gewoon weer slapen. Proefondervindelijk heb ik vastgesteld dat dit een betere oplossing is dan gewoon wakker blijven om ’s avonds (Nederlandse tijd) pas te gaan slapen, in de hoop dat je dan direct in het goede ritme zit. Dat lukt je toch niet, je moet eerst die vermoeidheid kwijt.

LEES OOK:  7 x ontbijten op z'n Amerikaans

Koffie

Zeker even wennen bij terugkomst: de kleine kopjes koffie in Nederland! En als je nog een bakje wilt, moet je nog bijbetalen ook! Schandalig, inderdaad. Breng daarom zo snel mogelijk na terugkomst een bezoek aan IKEA. Hier koop je natuurlijk niks, maar ga je direct door naar het restaurant. Daar hebben ze volwaardige mokken die je zelf vol koffie kunt tappen. En daarna nog een keer. Heerlijk, even weer weg uit dat kleinburgerlijke en truttige Nederland. De Zweedse Billy’s, Effectivs, Expedits, gehaktballetjes en de kleuters om je heen, neem je dan maar even voor lief.

Nog een tipje voor de mensen met een Senseo koffiepadapparaat (wie heeft ‘m nou niet): doe ’s gek en doe twee (2) pads in de padhouder (wel even de dubbele gebruiken). Grote mok eronder en tappen maar! En als je echt trek hebt in koffie, neem je gewoon nog een keer! Smaakt nog beter dan dat Amerikaanse bocht ook. Tenzij je bij Starbucks bent geweest… kijk daarvoor bij de tip hieronder!

Parkeren

Voor de mensen die in de States een auto hebben gehuurd, een bekende terugkeershock: de piepkleine parkeerplaatsen en parkeergarages hier. Waar je in Amerika gerust je portieren wagenwijd open kunt gooien bij de Wal-Mart, hoef je dat in Nederland niet te proberen. Zelfs niet met je Daewoo uit de ‘compacte klasse’.

Wat te doen? Tja, je kunt natuurlijk je Daewoo inruilen voor een nog kleiner exemplaar (maar dan vergaat je wel snel het Amerikagevoel tijdens het rijden), je kunt in Friesland gaan wonen (daar hebben ze nog de ruimte) of je schikt je in je lot en je plant snel je volgende Amerikavakantie. Sorry, een echte oplossing heb ik niet.

LEES OOK:  De 10 beste autoritten in de VS

Autorijden in Amerika

Ook het rijden zelf valt bij terugkomst enorm tegen. Aan de ene kant ligt dat misschien aan de luxe huurauto (airconditioning, cruise control, automaat en lekker ruim) die je hebt gereden. Aan de andere kant heeft dat zeker ook te maken met het relaxte Amerikaanse verkeer. Geen ‘gebumperkleef’, want je mag in Amerika toch aan beide kanten voorbij (‘keep your lane’-principe) en sowieso veel minder opgefokte mensen en irritatie in het verkeer.

Tip: koop een grote Amerikaan (liefst met chromen velgen en bullbar) en laat ze zien wie de baas is. Of haal je schouders op en rijd ook terug in Nederland lekker relaxt.

Starbucks

Helaas zijn de vestigingen van Starbucks in Nederland dungezaaid. Maar als je dan eens op Utrecht Centraal bent, ga je er natuurlijk even langs voor zo’n heerlijke frappuccino!

Maar er is ook goed nieuws voor de mensen die in de oostelijke helft van het land wonen. Resideer je ergens rond Nijmegen, Arnhem of Venlo, dan ben je theoretisch maar een uurtje verwijderd van een Banana Java Chip Frappuccino én een heus foodcourt naar Amerikaans voorbeeld!

In Oberhausen, in het gigantisch grote overdekte winkelcentrum (sowieso een tip als je Amerikaanse malls digt) Centro, tref je een echte Starbucks Coffee aan. Plus nog tal van andere interessante shops en een waar foodcourt: de Coca-Cola-oase.

28.922 views
(4 stemmen, gem.: 5,00 van de 5)
Laden...


Over de auteur

Dit Is Amerika
Alles over Amerika vind je op DitIsAmerika.nl. Wil je samenwerken met of adverteren op DitIsAmerika? Neem contact op met DitIsAmerika.nl voor de mogelijkheden.