‘Land of the jackpot, home of the lottery’

Een loterijwinnaar (photo credit)

Elk jaar emigreren er Nederlanders naar de Verenigde Staten, voor velen – Nederlanders en niet-Nederlanders – nog steeds het ‘beloofde land’. Hoewel de regels van de Amerikaanse immigratiedienst er niet om liegen, is het nog steeds mogelijk om een verblijfsvergunning te krijgen, mits aan strenge voorwaarden wordt voldaan. Een zoektocht op internet kan echter wel eens ontmoedigend werken, want regelmatig wordt gerept over de ‘Greencard lottery’, insinuerend dat de kans op het verkrijgen van een verblijfsvergunning zo ongeveer gelijk is aan de de kans op het winnen van een loterij. Dat mag misschien zo zijn, maar dan moet je weten dat Amerikaanse loterijen wél iets heel speciaals zijn! Hoezo dan? Lees verder en ontdek het zelf!

Amerikaanse cultuur bulkt van de ‘iconische tweestrijden’

De Amerikaanse cultuur staat bol van de monumentale wedlopen tussen verschillende grootmachten. Dat begint al bij de politiek, waar de Democraten en de Republikeinen bijna continu met elkaar in de clinch liggen. Ook in de sport komt men ze tegen; denk bijvoorbeeld eens aan de duels die Pete Sampras en Andre Agassi in het niet zo verre verleden uitvochten, of aan de rivaliteit tussen de Los Angeles Lakers en de Boston Celtics in de jaren 70 en 80. Natuurlijk mogen de Cola Wars niet ontbreken: de roemruchte ‘oorlog’ tussen Coca-Cola en Pepsi is een van de meest sprekende voorbeelden van een hoog oplopende strijd van bekende merknamen uit de geschiedenis. In dit rijtje past ook de rivaliteit van de twee grootste Amerikaanse loterijen (tevens de twee grootste loterijen ter wereld): de Amerikaanse Powerball-loterij en de Mega Millions-loterij. Waarom is deze rivaliteit iconisch? Omdat deze beide loterijen de enige twee ter wereld zijn die (herhaaldelijk) jackpots van meer dan een half miljard Amerikaanse dollars hebben uitgekeerd! Mega Millions is de wereldrecordhouder met een jackpotrecord van $ 656 miljoen (daterend uit 2012), en heeft ook de tweede positie in handen met een jackpot van $ 648 miljoen (december 2013). De US Powerball-loterij is echter de loterij die het vaakst gigantische jackpots boekt. Met een jackpotrecord van $ 590,5 miljoen (mei 2013) ligt het record iets lager, maar in 2013 alleen al werd maar liefst negen keer een jackpot van boven de $ 100 miljoen uitgekeerd! En in 2014 is dat inmiddels ook alweer vijf keer gebeurd, waarbij de vijfde keer de huidige jackpot is die momenteel op $ 225 miljoen staat!

LEES OOK:  Zo haal je Amerika naar je toe!

Appels & peren

Als je nog niet zo lang geleden uit Nederland vertrokken bent, of misschien zelfs nog in Nederland woont op dit moment, maar plannen hebt om te verkassen, ben je wellicht nog gewend aan de Nederlandse loterijen. De Staatloterij, de Lotto, de Postcodeloterij, noem maar op; allemaal bieden ze zeker mooie prijzen en jackpots die de moeite waard zijn. Maar boy oh boy, wat vallen de Nederlandse loterij-jackpots in het niet bij de prijzen die in de grote Amerikaanse loterijen te winnen zijn! Op zich is dat makkelijk te verklaren: het aantal mensen dat in loterijen meespeelt, is nu eenmaal veel groter in de Verenigde Staten, waardoor de jackpots ook tot veel grotere bedragen kunnen oplopen. Daarnaast zijn loterijen in Amerika echt verankerd in het dagelijks leven: het is zó makkelijk om bij het tanken even een Mega Millions- of Powerball-lot te kopen. Of een lot voor een van de vele staatsloterijen.

Een loterijwinnaar (photo credit)

Een loterijwinnaar (photo credit)

Koop loten op elke straathoek…

Het wordt loterijliefhebbers in Amerika erg makkelijk gemaakt om mee te spelen, want loterijloten zijn werkelijk overal te koop. Vooral tankstations zijn een geliefde plaats om loten aan te schaffen. Bij het afrekenen even snel een Powerball- of Mega Millions-lot van respectievelijk 1 en 2 dollar aanschaffen is natuurlijk erg gemakkelijk en nodigt uit om je geluk te beproeven, zeker als de jackpot gigantisch is! Als dat het geval is, loop je trouwens ook weinig kans om dat feit te missen, want overal staat op al dan niet digitale borden de hoogte van de verschillende jackpots genoteerd. Tegen een kleine meerpijs kun je daarnaast de typisch Amerikaanse multiplier activeren, waarmee je de secundaire prijzen kunt verhogen. Zowel de Mega Million als de Powerball kent deze optie, respectievelijk de ‘Megaplier’ en de ‘Power Play’ en met een beetje (veel) geluk kun je je prijs tot wel vijf keer zo groot maken, afhankelijk van het in de trekking getrokken multiplier-getal! Dit geldt overigens niet voor de tweede prijs in de Powerball-loterij, die kun je ‘slechts’ verdubbelen met de ‘Power Play’-optie. Alsof dat nog iets uitmaakt!

LEES OOK:  Amerikaanse hypotheekmarkt

… of online!

Je kunt ook kiezen voor het ultieme gemak en gewoon online meespelen. Dat kost wat meer, maar daar krijg je wel het een en ander voor terug, naast het comfort om alles vanuit je luie stoel met een paar muisklikken te regelen! Een van de bekendste aanbieders van online loterijen is theLotter, die in het ruim tienjarige bestaan al meer dan $ 30 miljoen aan prijzen aan ruim een miljoen spelers heeft uitgekeerd. Meespelen bij theLotter betekent dat je nooit een lot kwijtraakt, want je lot wordt ingescand in je persoonlijke account en opgeslagen in de kluis van de lokale vertegenwoordiger. Daarnaast kun je profiteren van wekelijkse aanbiedingen, meestal gerelateerd aan de loterijen met de aantrekkelijkste jackpots van de in totaal ruim 45 internationale loterijen waarin je kunt meespelen. De Powerball natuurlijk, en ook de Mega Millions, maar daarnaast ook populaire Europese loterijen als EuroMillions, EuroJackpot, de Spaanse La Primitiva loterij en de in Nederland ook erg populaire Duitse Lotto!

Hoe werkt het?

Benieuwd hoe het online meespelen in zijn werk gaat? Bekijk dan de onderstaande video waarin je precies kunt zien hoe het proces van online meespelen bij theLotter verloopt.

Photo Credit

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met theLotter en is geschreven door Martijn Opperdoes

12.762 views
(3 stemmen, gem.: 2,67 van de 5)
Loading...


Over de auteur

Dit Is Amerika
Dit Is Amerika
Alles over Amerika vind je op DitIsAmerika.nl. Wil je samenwerken met of adverteren op DitIsAmerika? Neem contact op met DitIsAmerika.nl voor de mogelijkheden.