Het Nederlandse New York

Het Nederlandse New York

Voordat deze Amerikaanse wereldstad was omgedoopt tot New York, heette het Nieuw-Amsterdam. De Nederlandse Henry Hudson had het eiland Manhattan voor maar liefst zestig gulden van de indianen gekocht. Meteen maakte hij er een echte nederzetting van, maar vandaag de dag is er nog maar weinig terug te zien van de Nederlandse overheersing. Er zijn in dat deel van New York nu veel hotels te vinden, maar niet veel Nederlandse gebouwen. Toch zijn er nog een aantal plekken in New York waar de Nederlandse invloeden wel zichtbaar zijn.

Nederlandse boerderijen in Brooklyn

In Manhattan zijn er op een paar bordjes na met verwijzingen naar Nederlandse gebouwen die er ooit stonden, geen Nederlandse invloeden meer te zien. Dat komt doordat een groot deel van de Nederlandse immigranten naar Brooklyn verhuisde. Daar staat nog een boerderij uit 1652. Deze typische Nederlandse boerderij is een monument in het moderne New York en toch staat het in bijna geen enkele toeristengids.

De omgeving is wel helemaal veramerikaanst, want inmiddels is er naast de authentieke boerderij een McDonald’s gebouwd en zijn er verschillende hotels in de buurt te vinden. Naast deze boerderij zijn er verspreid over Brooklyn nog een paar Nederlandse boerderijen te vinden, maar de meeste zijn oud, slecht onderhouden en niet open voor het publiek.

Drie Nederlands Hervormde kerken

De mensen die in de tijd van de VOC naar Amerika vertrokken, deden dit ook nog wel eens om geloofsredenen. In het land van de vrijheid was alles mogelijk, dus vertrokken veel Nederlands Hervormde mensen naar New York. Daardoor staan er nu nog steeds drie Dutch Reform Churches in Brooklyn.

LEES OOK:  Authenticiteit in Amerika

Metrohalte Church Avenue

Bij de metrohalte Church Avenue is nog een grote Nederlandse kerk te vinden die stamt uit 1793. Hier staat ook nog een schooltje dat stamt uit 1768. Beiden gebouwen zijn nog zoals de Hollandse zeevaarders ze ooit gebouwd hebben.

Nederlandse papieren

Al met al zijn er eigenlijk maar weinig gebouwen overgebleven uit de Nederlandse tijd. In de stadsarchieven is een stuk meer van de Nederlandse invloed terug te vinden. Hier worden nog steeds handelsdocumenten en de ‘Schaghen-brief’, de geboorteakte van New York, bewaard.

Photo Credit

4.409 views
(nog geen waarderingen)
Laden...


Over de auteur

Dit Is Amerika
Alles over Amerika vind je op DitIsAmerika.nl. Wil je samenwerken met of adverteren op DitIsAmerika? Neem contact op met DitIsAmerika.nl voor de mogelijkheden.