Racetrack Playa: het mysterie van de ‘sailing stones’

Racetrack Playa

Amerika zit vol verrassingen en mysteries. Eén hiervan bevindt zich in het Death Valley National Park in Californië. Hier kun je kennismaken met de geheimzinnige verplaatsende stenen. Althans, je kunt niet zien hoe de stenen zich verplaatsen (dit heeft immers nog nooit iemand gezien), maar je kunt wel de stenen zelf en de sporen van verplaatsing bekijken. Op de vlakte Racetrack Playa kun je de verspreid liggende rotsblokken die omgeven zijn door mysterie aanschouwen.

Racetrack Playa

Racetrack Playa ligt in het noordwesten van het Nationaal Park. Het is een zoutvlakte die uitzonderlijk droog en plat is. Eén van de meest vreemde mysteries van de aarde vindt hier van tijd tot tijd plaats. De sporen van de rotsblokken – die soms wel meer dan 300 kilo wegen – zijn het bewijs van hun activiteit, maar niemand heeft deze zogenoemde ‘sailing stones’ ooit echt in actie gezien. Je kunt er ook moeilijk bij blijven zitten in dit enorm afgelegen deel van Noord-Amerika.

Natuurlijk zijn er in de loop der tijd verschillende theorieën bedacht om het verschijnsel te verklaren. Een hoogleraar van de universiteit van Californië beweert dat een uitzonderlijke combinatie van regen en wind de stenen laat bewegen. De regen zorgt ervoor dat de steen zich over een gladde ondergrond kan verplaatsen en de wind doet de rest.

Mysterious Roving Rocks of Racetrack Playa

Regen en wind

Er zijn al talloze theorieën bedacht om dit mysterie te verklaren. Een hoogleraar van de Jose State University in Californië is volgens velen dicht bij het oplossen van het mysterie. Zij zegt dat een combinatie van regen en wind de stenen kan laten bewegen.

LEES OOK:  De hoogste gebouwen van Amerika

Uiteraard is er geopperd om camera’s of zenders op de stenen te installeren. De beheerder van het park wil hier echter niet aan. Omdat het om een nationaal park gaat, moet alles blijven zoals het is. Trouwens, als het regent is het helemaal niet toegestaan om in het park te komen, omdat voetafdrukken dan blijvende schade kunnen veroorzaken.

Racetrack Playa

Stiekem denken wij dat het Death Valley National Park wel blij is met dit mysterie en het raadsel helemaal niet wil ontrafelen. Het zorgt er tenslotte voor dat de toeristen blijven komen.

Photo Credit 1
Photo Credit 2
Photo Credit 3

1.269 views
(nog geen waarderingen)
Laden...


Over de auteur

Dit Is Amerika
Alles over Amerika vind je op DitIsAmerika.nl. Wil je samenwerken met of adverteren op DitIsAmerika? Neem contact op met DitIsAmerika.nl voor de mogelijkheden.