Amerika in onze kledingkast

Sneakers van Nike (photo credit)

Veel van de kledingstukken die we vandaag de dag in onze klerenkast hebben hangen zijn van Amerikaanse oorsprong. En als het er niet is uitgevonden, dan hebben ze het wel wereldbekend gemaakt. Immers, voor een lange tijd was niemand zo goed in marketing als de Amerikanen. We zetten de top vijf bekendste kledingstukken van Amerikaanse bodem op een rij.

1. De spijkerbroek

riveted jeans

Riveted jeans (photo credit: Wikimedia)

Spijkerstof was al populair voor de tijd van Levi Strauss, maar het merk bracht de ultieme oplossing om de broeken door middel van koperen klinknagels (rivets) zo goed als onverwoestbaar te maken. De uitvinding was eigenlijk van een klant van Levi, Jacob Davis, die vaak spijkerstof bij hem kwam kopen om de spijkerbroeken van zijn klanten te herstellen. Hij kwam met het idee om koperen klinknagels te bevestigen op de zakken en de onderkant van de rits om ervoor te zorgen dat de stof niet los kwam. Davis had niet genoeg geld om een patent aan te vragen. Maar samen met Levi tekenden ze in 1873 het patent voor riveted jeans. Een aantal jaren later ontwierp Levi de 501. Die nog altijd ’s werelds best verkochte spijkerbroek is.

2. De hoodie…

…Of de capuchonsweater, zoals hij vroeger genoemd werd, was speciaal ontworpen om de arbeiders van New York te beschermen tegen de elementen. De eerste

Superdry hoodie

capuchontrui werd door Champion geproduceerd en door de jaren heen is het kledingstuk omarmd door verschillende groeperingen.

In de jaren 60 werd de trui graag gebruikt door sporters. De trui vond een nieuwe markt in hiphop in de jaren 70. In de jaren 80 waren het de graffiti-artiesten die door de capuchon hun gezicht konden verbergen. De term hoodie werd pas echt populair in de jaren 90 als ‘college sweater’. Vandaag de dag wordt het kledingstuk gedragen door jong en oud.

LEES OOK:  'Bij de Heart Attack Grill kun je jezelf zijn'

3. Het T-shirt

T-shirts zijn oorspronkelijk ondergoed. Een kledingstuk dat absoluut niet gezien mocht worden. Maar door een van Amerika’s meest iconische figuren, is het T-shirt vandaag de dag een graag gezien kledingstuk op zich. Marlon Brando liep in zijn filmrol A street car named Desire namelijk de helft van de tijd rond in een bezweet T-shirt. In zijn eentje kenterde hij de status van T-shirt als ondergoed naar volwaardig bovenstuk.

Sneakers van Nike (photo credit)

Sneakers van Nike (photo credit)

4. Sneakers

De naam van deze schoenen vertelt een verhaal. Met de zachte rubberen zolen hoort niemand je aankomen. Je ‘sneakt’ zo aan iemand op. De zool van deze hybride sportschoen was een sterk contrast tegenover de harde leren zolen die dagelijkse schoenen tot dan toe hadden.
Het grote Amerikaanse sportmerk Nike is één van de spelers die de schoen zo enorm populair hebben gemaakt dat hij niet meer uit onze schoenenkast weg te denken is. En dat is niet zo gek ook, want Nike is de hoogst genoteerde sportschoenenfabrikant op de Forbes-lijst van meest waardevolle merken.

5. Cowboy boots

Cowboys zijn voor de meesten synoniem aan Amerika, maar de cowboy kwam oorspronkelijk met de Spanjaarden naar het continent. De Amerikanen hebben er alleen echt een symbool van gemaakt. Zo ook van de cowboylaars. Vooral populair in de zuidelijke staten van Amerika zoals Kansas, Texas en Oklahoma.

Cowboylaarzen vind je niet bij iedereen in het schoenenrek, maar het is zeker een kledingstuk dat de landsgrenzen van Amerika ver ontstijgt en overal ter wereld in reguliere schoenwinkels te verkrijgen is.

LEES OOK:  Het sociale netwerk gaat naar de beurs

Zijn we een kledingstuk vergeten? Laat het ons dan weten.

6.749 views
(1 stemmen, gem.: 4,00 van de 5)
Laden...


Over de auteur

Dit Is Amerika
Alles over Amerika vind je op DitIsAmerika.nl. Wil je samenwerken met of adverteren op DitIsAmerika? Neem contact op met DitIsAmerika.nl voor de mogelijkheden.