De geschiedenis van San Diego

San Diego staat bekend als de stad van het surfen, de lekkere burrito’s en de laid-back sfeer. Maar wist je dat San Diego ook een rijke geschiedenis heeft?

De ontdekking en ontwikkeling van de stad

In 1542 voer de Portugese ontdekkingsreiziger Juan Rodriguez Cabrillo, naar wat nu de baai van San Diego is. Hij noemde het gebied ‘San Miguel’ naar de aartsengel Michaël. Hij overleed echter kort erna en het gebied werd een tijdlang genegeerd door kolonisten. Het bezetten van andere gebieden had in die tijd voorrang. In 1602 kwam een andere ontdekkingsreiziger, Sebastián Vizcaíno, aan in het gebied en noemde de baai ‘San Diego’, naar de beschermheilige van zijn schip: San Diego de Alcalá.

De eerste Europese nederzetting werd opgericht in 1769, toen Franciscanen zich huisvestten op een heuvel met uitzicht op de baai, dicht bij een groot Indiaans dorp. In de 19de eeuw ontwikkelde zich in het gebied een handelsplaats, waar zich nu Old Town bevindt. Er werden rundervellen en ontgonnen steen verhandeld. Naar het schijnt komen de beroemde kinderkopjes in de straten van Boston uit San Diego.

In 1822 werd San Diego de hoofdstad van Mexicaans Californië, toen Mexico onafhankelijk werd van Spanje. In 1846 brak vervolgens de Mexicaans-Amerikaanse oorlog uit en San Diego was een felbegeerde prijs. Bij de Vrede van Guadalupe Hidalgo (1848) werd het gebied rondom de baai van San Diego uiteindelijk aan de Verenigde Staten toegewezen.

In de twintig jaar erna vormde San Diego een belangrijke haven voor de walvisvangst. Rond 1860 pleitte de landontwikkelaar Alonzo Horton uit San Francisco ervoor de stad te verplaatsen naar het gebied aan de baai, ten behoeve van de scheepvaart. Hij kocht een groot stuk land van 1000 hectare, op de plek die nu bekend staat als Downtown San Diego. De bevolking van de stad nam vervolgens snel toe, nadat ook de goudkoorts toesloeg in het gebied.

LEES OOK:  De provinciaalse charme van New England

Tweede Wereldoorlog

Toen Pearl Harbor op Honolulu werd gebombardeerd door de Japanners in de Tweede Wereldoorlog, moesten de Amerikanen op zoek naar een andere militaire basis. Ze kozen voor San Diego, dat op een niet te verre afstand lag van de oude basis. In korte tijd werd de stad een druk militair centrum. Na de oorlog bleven veel oorlogsveteranen in San Diego wonen. Velen van hen vonden een baan in de toen opkomende ruimtevaartindustrie. De stad bleef belangrijk op het gebied van defensie. Zo bevindt zich er een groot trainingscentrum voor de marine, een grote vloot in de baai, een marineziekenhuis en laboratoria.

A small fence separates densely populated Tijuana, Mexico, right, from the United States in the Border Patrol’s San Diego Sector.  Construction is underway to extend a secondary fence over the top of this hill and eventually to the Pacific Ocean.

De grens tussen het Mexicaanse Tijuana en het Amerikaanse San Diego. Welke stad ligt aan welke kant?

San Diego tegenwoordig

De groei van de stad bleef doorgaan na de Tweede Wereldoorlog. Met deze groei kwam diversiteit.  Het zuiden van San Diego is verbonden met een agrarisch gebied, waar veel groente en fruit geproduceerd worden. In het noorden bevindt zich het rijkere gedeelte, waar ondernemers luxe hotels, recreatieve voorzieningen en spectaculaire huizen op kliffen bouwden. Tegenwoordig is San Diego een aantrekkelijke mengelmoes van historische wijken, lange stranden, innovatieve winkel- en woonwijken en mooie parken.

Maak je een trip naar San Diego en wil je meer weten over de geschiedenis van de stad? Breng dan een bezoek aan San Diego History Center in Balboa Park. Dit museum brengt de ontwikkeling van de regio tot leven door een grote collectie van kunstwerken, historische kleding en foto’s.

Foto’s: Wikimedia

974 views
(1 stemmen, gem.: 5,00 van de 5)
Laden...