Vraag op tijd je ESTA aan!

Vraag op tijd je ESTA aan!Vraag op tijd je ESTA aan! (foto: Px Here)

Ga je komend jaar (of misschien nog wel dit jaar) op vakantie naar Amerika? Of maak je een zakenreis naar Amerika? Of slechts een tussenlanding? In alle gevallen heb je vooraf reistoestemming nodig van de Amerikaanse overheid. Deze toestemming heet Electronic System for Travel Authorization, kortweg ESTA genoemd.

ESTA is in 2009 ingevoerd om reizigers naar de VS vooraf te registreren. Deze elektronische reistoestemming vooraf vervangt het groene formulier I-94W dat je eerder in het vliegtuig naar Amerika in moest vullen.

Het groene I-94W-formulier dat je vroeger in moest vullen in het vliegtuig

Het groene I-94W-formulier dat je vroeger in moest vullen in het vliegtuig

Inhoudsopgave

Vergelijkbaar met een visum

Het ESTA-programma is enigszins vergelijkbaar met een visum, behalve dat de procedure eenvoudiger is. Als je niet aan de voorwaarde voor elektronische reistoestemming voldoet, moet je alsnog een visum aanvragen. Wanneer je als Nederlander of Belg voor een korte periode van maximaal 90 dagen naar Amerika gaat en aan alle voorwaarden voldoet, val je onder het Visa Waiver Program en heb je verder geen visum nodig. Moet je toch een visum aanvragen? Dat kun je doen via de website van de Amerikaanse ambassade.

Het aanvragen van een ESTA is geen keuze, maar verplicht. Zonder kon je onmogelijk naar Amerika reizen, omdat luchtvaartmaatschappijen verplicht zijn om de aanvraag van je ESTA te controleren en je zonder match zeker niet aan boord laten. Heb je een ESTA aangevraagd, dan is die 2 jaar geldig, of zo lang als je paspoort geldig is. Is je paspoort eerder verlopen? Dan moet je helaas een nieuwe aanvraag doen. Het kan dus handig zijn om eerst te checken hoelang je paspoort nog geldig is.

LEES OOK:  7 tips voor betere foto's tijdens je Amerika-reis

Zo vraag je jouw ESTA aan

Je kunt een ESTA online aanvragen via de website van de Amerikaanse overheid. Je moet je ESTA-aanvraag dan met een creditcard betalen. Zonder creditcard kun je jouw ESTA niet via de Amerikaanse overheid aanvragen.

In Nederland en België zijn diverse organisaties die je met het aanvragen van je ESTA kunnen helpen. Je wordt dan in het Nederlands geholpen en je kunt met hier gangbare betaalmethoden als iDeal, Bancontact of MisterCash betalen. Een ESTA aanvragen via bijvoorbeeld VisumBuitenland.nl kost je € 29,95 per persoon. Je krijgt dan een snelle en betrouwbare service en in de meeste gevallen ontvang je jouw elektronische toestemming binnen 72 uur via de mail. Maar in de meeste gevallen al binnen 24 uur.

ESTA aanvragen via VisumBuitenland.nl

ESTA aanvragen via VisumBuitenland.nl

Je ESTA is 2 jaar geldig. Je kunt je ESTA dus het beste ruim op tijd aanvragen. Vertrek je al binnen 72 uur? Dan doe je er goed aan een spoedaanvraag in te dienen. Tegen een toeslag van € 5 kun je dan rekenen op een goedgekeurde aanvraag binnen gemiddeld 17 minuten. Mits je natuurlijk aan alle eisen voor de ESTA voldoet.

Eisen aan het aanvragen van je ESTA

Als je een ESTA voor de Verenigde Staten wilt aanvragen, dan moet je aan de volgende voorwaarden te voldoen:

 • Je bent Nederlands of Belgisch staatsburger
 • Je gaat opvakantie, zakenreis of je bent op doorreis
 • Je reis duurt niet langer dan 90 dagen
 • Je hebt een retourticket (of tickets waarmee je verder reist)
 • Je hebt geen crimineel verleden
 • Je paspoort voldoet eveneens aan de eisen

Jouw ESTA wordt sowieso geweigerd als:

 • Je een ernstige ziekte hebt
 • Je drugsverslaafd bent
 • Je een crimineel verleden hebt
 • Je een spion bent
 • Je terrorisme op je naam hebt staan
 • Je naar Amerika wilt om er te gaan werken
 • Bij fraude in het verleden
 • Als je eerder de toegang tot de States is geweigerd
 • Je een kind van een Amerikaans staatsburger hebt gegijzeld (ook al is het jouw kind)
Je hebt een geldig paspoort nodig

Je hebt een geldig paspoort nodig

Eisen aan je paspoort

Je paspoort moet machinaal leesbaar zijn op de pagina met je persoonlijke data. Het moet ook een digitale foto en je biometrische gegevens bevatten. Verder moet je paspoort geldig zijn op de dag dat je terugreist naar je eigen land. Alle medereizigers moeten eveneens een geldig paspoort hebben. Een ID-kaart is niet genoeg voor een trip naar de VS! Een noodpaspoort dat je op het laatste moment aanvraagt omdat je je paspoort kwijt bent of omdat het ongeldig is ook niet.

LEES OOK:  Problemen voorkomen bij je reis naar Amerika

Kortom: bereid je goed voor als je van plan bent een trip naar Amerika te maken. Of het nu gaat om een uitgebreide rondreis van meerdere weken of slechts een lang weekend in New York.

Hoe werkt het?

1. Vul het ESTA-formulier in

Een ESTA aanvragen gaat eenvoudig en snel door het online ESTA-formulier met veiligheidsvragen in te vullen. Dit kost ongeveer 5 minuten van je tijd. Je krijgt alleen reistoestemming als je alle veiligheidsvragen in het ESTA-formulier met ‘nee’ kunt beantwoorden.

2. Online betalen

De kosten van je aanvraag kun je veilig betalen via iDeal, Bancontact, PayPal of je creditcard.

3. Officiële toekenning

Zodra je officiële ESTA is toegekend, krijg je bericht via e-mail en sms. Spoedaanvraag? Die is gemiddeld al na 17 minuten verwerkt.

566 views
(nog geen waarderingen)
Laden...


Over de auteur

Dit Is Amerika
Alles over Amerika vind je op DitIsAmerika.nl. Wil je samenwerken met of adverteren op DitIsAmerika? Neem contact op met DitIsAmerika.nl voor de mogelijkheden.