Heb je ook voor Canada een visum nodig?

Heb je ook voor Canada een visum nodig?Heb je ook voor Canada een visum nodig? (foto: Wikimedia)

Inmiddels zal iedereen wel weten dat je elektronische reistoestemming nodig hebt voordat je afreist naar de VS. Maar wat als je tijdens je trip door Noord-Amerika ook een bezoek wilt brengen aan Canada?

Voor Canada heb je een eTA nodig

De afkorting eTA staat voor electronic Travel Authorization. Als je vanuit Nederland of België naar Canada reist heb je een eTA nodig. Deze toestemming wordt verleend door de Canadese overheid. Je eTA aanvragen moet je net als je ESTA aanvragen voorafgaand aan je reis doen. Dat kan bijvoorbeeld via dit eTA-aanvraagformulier.

ESTA en een bezoek aan Canada

Als je alleen Canada bezoekt, heb je geen aparte ESTA voor de VS nodig. Wel als je tijdens of na je bezoek aan Canada nog naar de VS wilt. Je hebt ook een ESTA nodig als je via de Verenigde Staten naar Canada reist. Bijvoorbeeld als je eerst een tussenstop op een Amerikaanse luchthaven maakt.

Je ESTA moet je al aangevraagd hebben voordat je in het vliegtuig naar A2merika stapt. Op een eTA word je gecontroleerd voordat je in het tweede vliegtuig naar Canada stapt.

Omgekeerd geldt ook dat je vooraf al een eTA moet aanvragen als je de VS als eindbestemming hebt, maar via Canada reist. Zelfs als je niet buiten het vliegveld komt, moet je dus toch een eTA aanvragen. Een uitzondering hierop is alleen als het vliegtuig een onverwachte tussenlanding maakt of landt om bijvoorbeeld bij te tanken. In dit geval stap je niet uit het vliegtuig en hoef je een eTA te hebben.

LEES OOK:  Vakantievoorpret: 5 tips

Wat als je met de trein, bus, boot of auto reist?

Verblijf je in de VS en reis je daarna met de trein, bus of boot door naar Canadees grondgebied? In dit geval hoef je vooraf geen eTA aan te vragen. Wel moet je ervoor zorgen dat je een geldig paspoort op zak hebt.

Hetzelfde geldt als je met je Amerikaanse huurauto de grens oversteekt. Je doet er wel goed aan om vooraf bij de verhuurder te informeren of je met je huurauto naar Canada mag. in de meeste gevallen zal dit echter geen probleem zijn.

Bij de grens

Let er wel op dat je niet alle levensmiddelen in mag voeren en dat je een visumformulier bij de grens in moet vullen. De douaniers zullen je ook wat vragen stellen over wat je in Canada komt doen en mogelijk in je auto willen kijken naar verboden spullen.

Niet meenemen naar Canada:

  • vers vlees
  • eieren
  • zuivel
  • groente en fruit
  • honing

Ook mag je maximaal 2 flessen wijn of 1 fles sterke drank meenemen. Sigaretten zijn beperkt tot 200 stuks. De complete douaneregels vind je op de website van de ANWB.

Je kunt je eTA aanvragen via de officiële website van de Canadese overheid, maar je kunt ook de hulp inroepen van Nederlandse bemiddelingsbureaus. In de meeste gevallen zul je jouw eTA binnen enkele uren ontvangen, maar als je extra bewijsmateriaal moet overleggen kan het enige dagen duren. Het is dus het beste om niet tot het laatste moment te wachten met het aanvragen van jouw reistoestemming voor Canada.

LEES OOK:  Californië 'off the beaten path'
481 views
(nog geen waarderingen)
Laden...


Over de auteur

Dit Is Amerika
Alles over Amerika vind je op DitIsAmerika.nl. Wil je samenwerken met of adverteren op DitIsAmerika? Neem contact op met DitIsAmerika.nl voor de mogelijkheden.