12 tips voor jouw eerste keer Amerika

Tips voor jouw eerste keer Amerika (foto: Pixabay)

Ga je voor het eerst naar Amerika? Gefeliciteerd, jouw eerste keer Amerika zul je je waarschijnlijk nog lang heugen. Voor de meeste mensen is het een ervaring waar ze al langere tijd naar uitkijken en zich goed op hebben voorbereid. Om je te helpen je maximale uit jouw eerste trip naar de USA te halen, hebben we hieronder een aantal tips van ervaren reizigers voor je verzameld. Veel voorbereidingsplezier!

Inhoudsopgave

1. Je visum voor Amerika

Nederland is een van de bevriende naties die onder het Visa Waiver Program vallen. Dat betekent dat je in de meeste gevallen gewoon wordt toegelaten tot de VS. Je moet echter wel vooraf online reistoestemming (ESTA) aanvragen. Je kunt je reistoestemming zelf aanvragen via een Amerikaans formulier van Homeland Security. Als je dit wilt regelen heb je een creditcard nodig.

De officiële website van Homeland Security

Wil je jouw ESTA gewoon in het Nederlands aanvragen en bijvoorbeeld via iDeal of een overboeking betalen, dan kan dat via een Nederlandse tussenpersoon. Een bekende partij die voor je kan bemiddelen is bijvoorbeeld E-Visums.nl. Hou er wel rekening mee dat het tot 72 uur kan duren voordat je reistoestemming is goedgekeurd. Wacht hier dus niet tot het allerlaatste moment mee, want zonder goedkeuring vooraf kom je gewoon het vliegtuig niet in.

Je kunt jouw ESTA alleen aanvragen als je de VS binnen 90 dagen weer verlaat. Anders heb je een écht visum nodig van het consulaat. Je valt dan niet onder het Visa Waiver Program.

2. Creditcard

Een creditcard van ING (bron: ING)

Over die creditcard gesproken, die heb je sowieso nodig in Amerika. Nou ja, helemaal verplicht is het misschien niet, maar de creditcard wordt aan de overkant van de plas wel echt overal voor gebruikt. Niet alleen is het vrijwel een must als je een auto gaat huren of een hotelkamer boekt, ook een kopje koffie reken je heel gewoon mee af.

Visa en Mastercard zijn de meest geaccepteerde creditcards. Met American Express kun je ook vrijwel overal terecht. Een creditcard kun je aanvragen bij gespecialiseerde creditcardmaatschappijen, maar ook bij je eigen bank of via je lidmaatschap van de ANWB (dan krijg je korting op een Visa-card).

Let erop dat er zomaar een paar weken voorbij kunnen gaan voordat jouw creditcardaanvraag verwerkt is en je de creditcard thuisgestuurd hebt gekregen. Wacht hier dus ook niet tot het laatste moment mee.

3. Bankpas

Je bankpas – of je debit card, zoals deze in Amerika heet – gebruik je vooral om geld uit de muur te halen. Betalen kun je er lang niet overal mee. Dan komt die creditcard dus goed van pas! Maar het is ook handig om wat contant geld te hebben. En dat lukt alleen als jouw bankpas is voorbereid op ‘de wereld.’

Hieronder zie je hoe je binnen MijnING van je bankpas die standaard alleen in Europa geldig is een Wereldpas kunt maken. Je kunt ook een einddatum opgeven, waarna de pas weer alleen in Europa bruikbaar is.

LEES OOK:  Top 5 bezienswaardigheden in Las Vegas
In MijnING moet je voorafgaand aan je reis het pasgebruik wijzigen van Europa in Wereld: je kunt hiervoor een start- en een einddatum invoeren (bron: MijnING)

4. Auto huren

Ga je op stedentrip naar een grote stad en blijf je daar? Dan kun je over het algemeen prima uit de voeten met het openbaar vervoer. In de andere gevallen komt een huurauto goed van pas. Het beste kun je die al in Nederland of België huren, direct bij de verhuurder of een tussenpersoon. Zo weet je zeker dat alles al netjes is geregeld en hoef je je ter plekke geen overbodige extra’s of verzekeringen meer aan te laten smeren.

Rijden in Amerika is overigens meestal superrelaxed. Niemand rijdt hard of overtreedt verkeersregels en je zult in veel gevallen zelfs voorrang aangeboden krijgen. Dat rijdt heel anders dan in de meeste Europese landen!

Paspoort (beeld: Wikimedia)

5. Paspoort

Je zult niet de eerste zijn die op Schiphol (of op een ander vliegveld) te horen krijgt dat zijn paspoort niet lang genoeg geldig is (of die met een identiteitskaart aan komt zetten).

Vergewis je er ruim voorafgaand aan je verstrek naar Amerika van dat je paspoort nog minimaal je hele verblijfsduur in Amerika geldig is. Zo niet, dan moet je een nieuw paspoort aanvragen.

6. Medicijnen

Uiteraard moet je de eventuele medicijnen die je gebruikt niet vergeten. Maar het kan ook handig zijn om een doktersverklaring mee te nemen voor je medicatie, om problemen bij de douane te voorkomen. Het komt namelijk weleens voor dat in Nederland gebruikelijke medicijnen op de een of andere manier als drugs worden beoordeeld in de VS. En op zo’n discussie zit je niet te wachten.

7. Boek in ieder geval een eerste overnachting

Behalve dat het prettig is om een adres te hebben waar je gegarandeerd terechtkunt na die vermoeiende transatlantische vlucht, ben je ook verplicht om een overnachtingsadres te vermelden bij je ESTA-aanvraag. De douanebeambte zal je hier ook naar vragen. Ga je rondreizen, boek dan in ieder geval die eerste overnachting.

Douaneformulier voor Amerika
Douaneformulier voor Amerika (bron: US Customs)

8. Veiligheid

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat er flink wordt gelet op de veiligheid als je naar Amerika gaat. De eerste keer naar Amerika kun je nogal onder de indruk zijn van al die vragen en controles. Het begint al op Schiphol, als je daarvandaan je reis naar de States onderneemt. Bij de gate krijg je ter controle een aantal standaardvragen voorgelegd.

Tijdens de vlucht moet je nog een document invullen waarop je schrijft wat je allemaal invoert en waarop je verklaart geen verboden spullen mee te nemen. Bij aankomst op de luchthaven in Amerika kun je rekenen op een kort verhoor door de douanier. Vragen over het doel van je reis, wie ervoor heeft betaald, hoelang je er blijft en waar je logeert zijn heel gebruikelijk.

Verwacht ook dat er een foto, een vingerafdruk en een irisscan van je wordt gemaakt. Tenslotte checken ze je bagage nog op verboden spullen. Het devies is dat je het beste rustig kunt blijven om alles lijdzaam te ondergaan.

LEES OOK:  Goedkoop shoppen in Amerika (de gouden tips)

9. Reisverzekering

Bij dagjes uit in Nederland of vakanties in Europa is een reisverzekering niet altijd per se nodig. Voor je trip naar Amerika, raden we je wel een reisverzekering aan. Vooral omdat de medische kosten in Amerika flink kunnen oplopen. Dit risico kun je afdekken met een relatief voordelige reisverzekering die je niet meer dan een paar euro per dag hoeft te kosten. Ziek worden of een ongeluk krijgen kan iedereen gebeuren. Zoek dus vooraf uit hoe je je het beste kunt verzekeren voor je eerste reis naar Amerika.

10. Plan je dagen niet te vol

Of je nu een roadtrip gaat maken door West-Amerika of een stedentrip naar New York doet, dit advies is altijd hetzelfde: plan je dagen niet te vol. Veel mensen die een rondreis gaan maken onderschatten de afstanden. Maar twee of drie weken lang 500 kilometer per dag rijden is niet te doen. Niet als je ook nog iets van Amerika wilt zien.

Voor een citytrip geldt hetzelfde: prima dat je alvast de belangrijkste uitjes plant (voor sommige activiteiten zoals het Vrijheidsbeeld moet je zelfs vooraf kaartjes reserveren), maar maak niet de fout om vooraf hele dagen vol te boeken. Je wilt ook de ruimte hebben om ter plekke iets te bedenken of om gewoon door het Central Park te lopen en te genieten van waar je bent.

Plan je dagen niet te vol, maar ontspan en geniet!
Plan je dagen niet te vol, maar ontspan en geniet! (foto: Pixabay)

11. Fooien

Amerika is het fooienland bij uitstek. Dat komt doordat bedienend personeel echt een heel laag loon verdient van soms maar 5 dollar per uur. Ze moeten het aanvullen met jouw fooi. Soms staat deze al standaard op de bon aangegeven. In andere gevallen kun je zelf opschrijven hoeveel fooi je erbij wilt doen.

Dan ronden veel mensen het met zo’n 15-20% naar boven af. Ben je écht niet tevreden over de service, dan kun je overwegen om 10% te geven of misschien zelfs helemaal geen fooi. Maar verwacht dan geen vriendelijke glimlach meer…

12. Lees de reisverhalen van ervaren reizigers

Lees wat verhalen van ervaren reizigers, zodat je niet helemaal bleu voeten op Amerikaanse bodem zet. De reisverhalen die we op DitIsAmerika.nl voor je hebben verzameld, zijn een mooi startpunt. Je vindt hier trouwens ook een aantal verhalen van mensen die hun eigen eerste keer in Amerika voor je beschrijven. Vergeet vooral ook niet te genieten van de voorbereiding op jouw eerste keer Amerika!

Jouw tips voor de eerste keer Amerika?

Ben je zelf een ervaren Amerika-reiziger en heb je nog goede tips voor mensen die voor het eerst naar Amerika gaan? Schroom dan niet en geef hieronder een reactie. Je helpt er de newbies enorm mee!

2.964 views
(2 stemmen, gem.: 4,00 van de 5)
Laden...


Over de auteur

Dit Is Amerika
Alles over Amerika vind je op DitIsAmerika.nl. Wil je samenwerken met of adverteren op DitIsAmerika? Neem contact op met DitIsAmerika.nl voor de mogelijkheden.