Wat dreef 30 miljoen emigranten naar Amerika?

Bijna een eeuw na de grootste piek in de emigratiegolf naar de Verenigde staten lanceren de Digital Public Library of America (DPLA) en Europeana de online tentoonstelling Leaving Europe: A new life in America. Slechte economische omstandigheden, religieuze en politieke onderdrukking dreven ook 200.000 Nederlanders naar Amerika.

Lied voor vrolijke Landverhuizers
Pamflet met Lied voor vrolijke Landverhuizers welke met het Stoomschip DE IJZERE MAN, naar Amerika willen vertrekken. Credits: KB/Meertens Instituut

Deze virtuele tentoonstelling verslaat de motieven, de reis zelf en ervaringen van de hoopvolle emigranten die hun familie voorgoed vaarwel zegden. De bezoeker van de expositie volgt deze pioniers onder de emigranten op de meest ingrijpende reis van hun leven. Reken op zeldzame en indringende foto’s, manuscripten, schilderijen, brieven, officiële documenten en ander uniek materiaal aan de hand waarvan het verhaal van hun emigratie wordt verteld.

Emigranten op Ellis Island
Emigranten op Ellis Island – twee Italiaanse kinderen.
Credits: Bibliothèque nationale de France

Ellis Island
Annie Moore, een vijftienjarig meisje uit Ierland, was de eerste immigrant die via Ellis Island werd toegelaten tot de Verenigde Staten. Ellis Island vormde jarenlang de toegangspoort tot ‘het beloofde land’. Een groot deel van de voorouders van de huidige Amerikanen is te herleiden tot het archief van de immigratiedienst. Tegenwoordig is dit archief online te doorzoeken. Vanzelfsprekend treffen we hierin ook vele Nederlandse namen aan.

Eerste blik op Amerika
Eerste blik op Amerika. Credits: NYPL Digital Gallery

De tentoonstelling staat op Europeana.eu, een portal die musea, bibliotheken, archieven en galeries uit heel Europa online samen brengt.

LEES OOK:  Nieuw seizoen van de Muppets
9.175 views
(1 stemmen, gem.: 4,00 van de 5)
Laden...


Over de auteur

Dit Is Amerika
Alles over Amerika vind je op DitIsAmerika.nl. Wil je samenwerken met of adverteren op DitIsAmerika? Neem contact op met DitIsAmerika.nl voor de mogelijkheden.