Dit jaar werd in Noord-Amerika het laagste aantal doodvonnissen voltrokken in twintig jaar. In total kwam de doodstraf 35 keer tot uitvoering. Na de desastreus verlopen executie in Oklahoma in april van dit jaar werden executies in de VS tijdelijk stilgelegd. In juni werd het executeren van gevangenen hervat.
Incidenten zoals die in Oklahoma, waarbij de terdoodveroordeelde hevig kronkelde, naar adem hapte en na een doodsstrijd uiteindelijk aan een hartaanval overleed, lijken ook rechters huiveriger te maken voor de ultieme straf. De afgelopen veertig jaar werden niet zo weinig mensen ter dood veroordeeld als in 2014. Het waren er volgens het Amerikaanse Death Penalty Information Center in totaal 72. Het aantal terdoodveroordelingen daalt al jaren. In het algemeen staan Amerikanen steeds negatiever ten opzichte van de doodstraf, al zijn er ook nog altijd voorstander.
Zeven van de vijftig staten
In lang niet alle staten wordt de doodstraf nog ten uitvoer gebracht. In 2014 werden slechts in zeven van de vijftig Amerikaanse staten mensen door de staat geëxecuteerd. Vooral in Texas en Missouri loop je als bewoner van de dodencel nog een aardige kans ook daadwerkelijk te worden gedood. In deze beide staten waren er tien geëxecuteerden. Dit jaar werden zeven terdoodveroordeelden vrijgesproken die bij nader inzien ten onrechte de doodstraf hadden gekregen. Sinds de herinvoering van de doodstraf midden jaren zeventig zijn hondervijftig mensen vrijgelaten uit de dodencel. De doodstraf in Amerika lijkt dan ook nu wel zijn langste tijd te hebben gehad. Gisteren werd bekend dat de 14-jarige zwarte jongen George Stinney in 1944 ten onrechte ter dood is veroordeeld (voor een moord op twee meisjes) en twee maanden later is geëxecuteerd. Hij is alsnog vrijgesproken, al heeft hij daar natuurlijk nu weinig meer aan.
Lees hier meer over de doodstraf in Amerika.
Bron: NOSop3.nl, foto: Truthout.org (Flickr)